Onderdelen
U bent hier: humanitas.nl Actueel Moeder in de bak: wie let er op de kinderen?
nieuwsarchief

button nieuwsarchief

Navigatie
 
nieuwsarchief

button nieuwsarchief

Zoek in de site
Geavanceerd zoeken...
Afdeling zoeken

nationale postcode loterij 2013 button homepage 209 px

Volg ons
vacature portlet

vacature_button

Volg ons
HumanitasNL : Ben jij goed met mensen, heb je een netwerk in de regio #Groningen en gaat #Humanitas je aan het hart? Reageer snel https://t.co/3Ar6BYw7Hg
26-11-2015 17:32

 
Info
header

Moeder in de bak: wie let er op de kinderen?

Publicatiedatum: 15-05-2012
Humanitas heeft op 9 mei 2012 in Rosmalen het project ‘Wie let er op de kleintjes?’ aan politici, beleidsmakers en andere belangstellenden gepresenteerd. Centrale vraag tijdens de conferentie: bij wie ligt de eindverantwoordelijkheid in de zorg voor kinderen van gedetineerde moeders?

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 4.000 minderjarige kinderen op zichzelf teruggeworpen, als hun moeder in de gevangenis terecht komt. Maatschappelijk werk, jeugdzorg, kinderbescherming, reclassering, de Centra voor Jeugd en Gezin: veel verschillende organisaties nemen een deel van de begeleiding van deze ‘gebroken’ gezinnen op zich. Toch – of juist daarom – vallen er gaten in de ketenverantwoordelijkheid. De hulp van de vrijwilligers van Humanitas komt dan als geroepen.

conferentie WLOK 2012

In Rosmalen doen de conferentiegangers een oefening uit de training van de vrijwilligers. (foto: Humanitas)

Bij het project ‘Wie let er op de kleintjes?’, dat in alle vijf vrouwengevangenissen in Nederland gaat lopen, worden goed getrainde Humanitas-vrijwilligers gekoppeld aan een gedetineerde moeder en haar kind(eren). De vrijwilliger bezoekt regelmatig het kind of de kinderen en de verzorgers om hen te ondersteunen. Doel van de ondersteuning is het in stand houden van het contact tussen moeder en kind en het versterken van de sociale omgeving van het kind.

Uniek

‘Wie let er op de kleintjes?’ is het enige project in Nederland waarbij een vrijwilliger in de thuissituatie van kinderen van een gedetineerde moeder gaat kijken om te zien of alles goed gaat en helpt om de situatie te verbeteren. De komende drie jaar wil ‘Wie let er op de kleintjes?’ minimaal 150 begeleidingstrajecten voor kinderen (en hun netwerk) realiseren, en voor even zo veel kinderen een succesvol bezoektraject tijdens de gevangenschap van hun moeder.

Beluister ook het interview dat de 16-jarige Chelina, wier moeder in de gevangenis zit, en projectleider Monique Verboven van Humanitas aan het programma 'Dit is de dag' op Radio 1 gaven.

 

 

gearchiveerd onder: , , ,
Document acties