Onderdelen
U bent hier: humanitas.nl Actueel 'Zonder vrijwillgers stort alles in'
nieuwsarchief

button nieuwsarchief

Navigatie
 
nieuwsarchief

button nieuwsarchief

Zoek in de site
Geavanceerd zoeken...
Afdeling zoeken

nationale postcode loterij 2013 button homepage 209 px

Volg ons
vacature portlet

vacature_button

 
Info
header

'Zonder vrijwillgers stort alles in'

Publicatiedatum: 01-05-2012
“Vrijwilligerswerk in Nederland staat onder druk.” Dat heeft Tweede Kamerlid Pia Dijkstra gezegd bij een werkbezoek op maandag 23 april 2012 aan de afdeling Lansingerland van de vereniging Humanitas.

Die druk wordt volgens de  D66-politca enerzijds veroorzaakt door de verhoging van de AOW-leeftijd. Veel vrijwilligers zijn 65-plus. Daarnaast bestaat het gevaar dat in tijden van bezuinigingen professionele taken worden afgeschoven op vrijwilligers, aldus Dijkstra.

Diep dal

Het Kamerlid was in Lansingerland om nader kennis te maken met het werk van de vrijwilligers van Humanitas. Zo vertelde een 82-jarige man hoe hij na de dood van twee dierbaren en diverse ziekenhuisopnames in een diep dal terechtkwam. De vrijwilligster, die hem regelmatig bezoekt, hielp hem weer op te krabbelen. "Ze komt om de week op woensdag bij me langs. Ik begin op maandag al met aftellen. Ik ben Humanitas eeuwig dankbaar. Het ging hartstikke fout. Zonder Humanitas zou ik er niet meer geweest zijn", aldus de man.

Pia Dijkstra bij afdeling Lansingerland

Pia Dijkstra luistert naar verhalen van deelnemers en vrijwilligers.

In Lansingerland werden ook de voorlopige uitkomsten gepresenteerd van een onderzoek naar het draagvlak voor een breed maatjesproject in de regio. Humanitas ontvangt steeds vaker verzoeken om hulp die verder gaat dan een vriendschappelijk huisbezoek en dus wilde de vrijwilligersorganisatie weten of er behoefte is aan dergelijke hulp en of er mogelijkheden zijn voor het opstarten van zo’n project.

Draagvlak

Het onderzoek toont aan dat zowel vraag als draagvlak aanwezig zijn. Instellingen in de regio zijn bijvoorbeeld bereid met Humanitas samen te werken en een deel van de opleidingen voor vrijwilligers voor hun rekening te nemen. Verder onderzoek moet uitwijzen of zo’n maatjesproject ook financieel haalbaar is.

Aan het slot van haar werkbezoek zei Dijkstra vrijwilligerswerk zeer belangrijk te vinden: ‘De preventieve werking die van de projecten uitgaat, is een sterk punt van Humanitas.'

gearchiveerd onder: , ,
Document acties