Beste Buur

Beste mensen, misschien ken jij hem of haar al: ‘die Beste Buur’ en blijk je het zelf te zijn of je partner, kind, kleinkind, buurman of iemand anders die je kent.

Wij zijn naar hen op zoek voor onze nieuwe activiteit: de Beste Buur.

Al een paar jaar vragen buurtcoaches of Humanitas even iemand heeft die kort durend kan inspringen bij een praktische vraag. Meestal van ouderen of mensen die in hun buurt weinig contacten hebben. Eigenlijk burenhulp dus in een acute situatie. Zeker geen structurele, langdurige hulp.

Humanitas pakt dat in Doetinchem (incl. Wehl en Gaanderen) op met ‘de Beste Buur’.

Een paar voorbeelden:

* Een alleenstaande mijnheer komt met griep op bed te liggen. Dochter woont in Amsterdam; familie in Friesland en zijn buren zijn zelf hulpbehoevend of hij heeft geen contact met ze.

Wie wil deze en volgende week de boodschappen voor hem doen?

* Een mevrouw is van de trap gevallen en heeft haar been of haar heup gebroken, net nu haar buren vakantie hebben en het land uit zijn.

Wie wil zo lang dat nodig is haar hond uitlaten?

Hoe gaan we het doen?

Beste Buur wordt ingebed in een wijk (of deel van een wijk) met een contactpersoon, bij wie de vraag binnen komt. Deze contactpersoon belt één van de vrijwilligers, die zich hebben aangemeld voor helpen bij incidentele vragen in de wijk. Dit soort vragen zijn vaak acuut en onverwacht. Daarom is een groter aantal mensen als vrijwilliger nodig.

Wie gaan het doen?

Dit vrijwilligerswerk vraag telkens weinig tijd en moeite en kost geen uren per week. Daarom kan ieder op zijn tijd de Beste Buur zijn. Ook de ondernemer, zzp’er of full-time werker, die verder geen tijd heeft voor vrijwilligerswerk, maar het prima vindt om even in de eigen straat de container aan de straat te zetten of om de hoek de hond uit te laten. Wellicht van die vrouw die hij niet bij naam kent, maar waarvan hij wel de naam van haar hond weet, omdat hij haar regelmatig bij het uitlaten van zijn eigen hond tegenkomt.

De Beste Buur kan heel goed de werkende, alleenstaande moeder zijn, die er niet over péinst vrijwilligerswerk te doen, maar het geen punt vindt om tegelijk met haar eigen boodschappen ook af en toe de boodschappen van die zieke mijnheer verderop te doen.

Ook die jongen uit Syrië kan de Beste Buur zijn voor de meneer die net weduwnaar is geworden door hem te leren Skypen, zodat hij meer contact krijgt met zijn familie verder weg. Die jongen spreekt dan nog niet zo goed Nederlands, maar kan het heel goed voordoen hoe hij met achtergebleven familie in Syrië skypet.

De Beste Buur is mogelijk die stoere jongvolwassene, de senior die wat meer om handen wil hebben; de ex-verslaafde die zijn leven weer op orde brengt of die vrouw in de rolstoel, die…….

In Doetinchem zijn héél veel Beste Buren. Wim en ik komen graag met hen in contact.

Zij mogen ons mailen of appen o.v.v. ‘de Beste Buur’. We nemen zo snel mogelijk contact met hen op!!Wim Pasman: w.pasman@casadata.nl 06 3818 7563 Marianne de Veer: m.deveer@humanitas.nl 06 5755 2508

Hartelijke groet,

Marianne de Veer Coördinator Humanitas Tandem Algemeen coördinator ‘tegen’ Eenzaamheid

Terug naar het nieuwsoverzicht