Schilderen om het verlies van een partner te verwerken

Artikel uit De Gelderlander d.d. 10 juli 2020 (Erik Hagelstein)

DOETINCHEM - Schilderen om het verlies van een geliefde te verwerken, het kan in De Kruisberg in Doetinchem. ,,Al vertel je duizend keer je verhaal, het maakt niet uit.”

Ze kennen elkaar zestien jaar, Ineke van Amerongen uit Silvolde en Doetinchemse Angelique van Rijswijk. Ze kwamen elkaar tegen bij een lotgenotengroep voor mensen van wie de partner is overleden. Ineke (73) verloor zelfs twee echtgenoten in vier jaar tijd. Sindsdien zijn de Achterhoekse vrouwen vriendinnen. 

Ze gaan samen op vakantie, helpen elkaar waar ze kunnen. Angelique (52): ,"Het voordeel is: je begrijpt elkaar. Hoeft niets uit te leggen, als het gaat om verdriet en gemis. Ik voelde me echt in de steek gelaten. Moest alles zelf opknappen."

Een jaar rouwen mag, voor de gemiddelde mens. Maar dan word je geacht de draad enigszins op te pakken. "Voor ons gelden geen termijnen, we hebben hetzelfde meegemaakt. Al vertel je duizend keer je verhaal, maakt niet uit.”

Schilderen heeft een helende werking, het maakt niet uit of je talent hebt. Angelique: "Ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Samen met mensen die hetzelfde meegemaakt hebben. Ik tel de dagen af. Fijn, ik mag weer gaan.”

Ineke van Amerongen heeft dezelfde ervaring. ,,Ik ga zitten, heb geen idee wat ik ga maken. Maar de inspiratie komt vanzelf." Lamers stimuleert, helpt en heeft oog en oor voor de verhalen. ,,We hadden een vrouw hier die haar man op jonge leeftijd had verloren. In haar dromen zag ze steeds een vlinder. Die heeft ze op een prachtige manier geschilderd. Het heeft haar echt geholpen bij de verwerking."

Nadere informatie over Lotgenotengroep: Andre Lamers, 06 4120 0850

 

Terug naar het nieuwsoverzicht