Wat we doen

Humanitas Steunpunt Mantelzorg

Zorg je langdurig en intensief voor een ander? Het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas biedt praktische en emotionele steun, advies, een luisterend oor, lotgenotencontact. Ook voor informatie en advies aan professionals.

Humanitas Belmaatjes

Eenzaamheid, isolement, iemand missen die gewoon even met je meedenkt. Het kan iedereen overkomen. Een vrijwilliger biedt als Belmaatje een luisterend oor. Een wekelijks telefoontje kan al veel betekenen als je je eenzaam voelt. 

Humanitas Logeerhuis De Opstap

Na een ziekenhuisopname niet rechtstreeks naar huis, maar eerst bijkomen in logeerhuis De Opstap. Het logeerhuis is ook  bedoeld om overbelaste mantelzorgers even adempauze (respijt) te geven. 

Humanitas Levensverhaal

Je verhaal delen met anderen kan van grote waarde zijn voor jezelf en voor anderen, of je nu al een heel leven achter je hebt of nog midden in het leven staat. Een vrijwilliger kan je helpen (een deel van) je levensverhaal vast te leggen.

Vriendschappelijk Bezoek

Voel je je eenzaam, ben je aan huis gebonden, of lukt het je niet contact met anderen te leggen of te onderhouden?Vriendschappelijk Bezoek biedt ouderen en mensen met een chronische ziekte regelmatig gezelschap en contact.

Vrijwilligers en Dementie

De vrijwilligers van Vrijwilligers en Dementie   bieden mensen met een vorm van dementie en hun mantelzorgers ondersteuning in de thuissituatie.

Netwerkcoaching

Voel je je eenzaam en wil je graag meer contact? Zijn je contacten verwaterd of  zoek je nieuwe contacten.  Een vrijwilliger van Netwerkcoaching van Humanitas helpt je  bij het leggen van  contacten. 

Taalmaatjes Taalondersteuning

Vluchtelingen die zich in Groningen gevestigd hebben, helpen we met  de Nederlandse taal oefenen. Binnen  Taalondersteuning bieden we taalcoaches, conversatiegroepen en Taalcafés. Wil jij meehelpen als taalcoach? Dat kan!

Taalcafés Humanitas

Beter Nederlands leren praten? Dat kan in de Taalcafés van Humanitas. We helpen je graag. Je bent welkom bij het Taalcafé Akerkhof en Taalcafé Selwerd. 

Maatschappelijke begeleiding vluchtelingenmaatjes

Maatschappelijke Begeleiding helpt vluchtelingen die vanuit een AZC in Groningen komen wonen. Onze vrijwilligers helpen je je weg te vinden in Nederland en bieden hulp en begeleiding bij inburgering.

Thuisadministratie - LEFO

Humanitas Thuisadministratie helpt je je financiën en administratie op orde te brengen en te houden. Tobben met je (financiële) administratie hoeft echt niet, want met de hulp van een goed geschoolde vrijwilliger krijg je daar weer greep op.   

Maatjes psychiatrie/LVB

Psychische of psychiatrische problemen of een verstandelijke beperking  kunnen je  eenzaam maken en onzeker in de omgang met anderen. Humanitas Maatjes helpt dat te doorbreken.

Maatjes (ex-) Gedetineerden - Van Mesdag

TBS-gestelden die op onbegeleid verlof mogen en ex-gedetineerden die nog onder toezicht van de reclassering staan kunnen een maatje aanvragen via Humanitas.

Vriendschapskringen

De Vriendschapskring is een ontmoetingsplek waar deelnemers elkaar begrijpen. Bij Humanitas Groningen zijn er vriendschapskringen voor jongeren en voor volwassenen.

Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg - thuis

Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg in de thuissituatie  geeft de zieke aanvullende ondersteuning, tijd en aandacht en helpt de taak van de mantelzorger te verlichten. 

Hospice Gasthuis Groningen

Hospice Gasthuis Groningen aan de Eendrachtskade NZ 19 biedt sinds 1999 24-uurs zorg in een huiselijke sfeer aan mensen met een terminale ziekte.

Steun bij Verlies

Rouwverwerking kost veel energie, en soms kun je er helemaal doorheen zitten.  Steun bij Verlies helpt. Een vrijwilliger, vaak een lotgenoot, reikt je graag de hand en zoekt je thuis op. Herkenning, erkenning en steun bieden troost. 

Home-Start Groningen

Home-Start biedt opvoedingsondersteuning aan gezinnen met kinderen. Het jongste kind is jonger dan 18 jaar. Een vrijwilliger biedt praktische hulp en vriendschappelijk contact.

Voorlezen aan kinderen

Een vrijwilliger van Humanitas Voorlezen leest bij jou thuis voor aan je kinderen: leuk én leerzaam. Kinderen vinden voorlezen heerlijk en Nederlands leren gaat zo spelenderwijs, ook voor jouzelf als je zelf de taal nog niet goed machtig bent. Zo kunnen je kinderen zichzelf nu en later beter redden.

Jongerenmaatjes Mooie Middag Maatjes

Een tijdelijk steuntje in de rug voor ouders en kind. Dat doen we door het kind of de jongere te koppelen aan een vrijwilliger, een Mooie Middag Maatje, om samen leuke dingen te ondernemen en te ontdekken.

Studiemaatjes

Ben je student aan het mbo, hbo of de universiteit en heb je het moeilijk? Problemen met concentratie of motivatie of psychische problemen? Een studiemaatje komt eens per week samen met jou studeren zodat je er niet alleen voor staat.

Humanitas Jonge Mantelzorgers Groningen

Heeft iemand bij jou thuis een ziekte, een beperking, psychische problemen of een verslaving?  Maak je je daarover zorgen? Zorg je vaak voor je familielid? Dan ben je jonge mantelzorger. Meld je aan bij Jonge Mantelzorgers, voor leuke activiteiten en/of een maatje.

Kindervakantieweken Groningen

De Humanitas Kindervakantieweken bieden ook jouw kind een heerlijk ontspannende kindervakantieweek. Als vakantie er door omstandigheden niet in zit. Naast groepsweken kunnen ze ook op vakantie bij een gastouder. In beide gevallen zijn de kinderen er lekker even tussenuit.

Humanitas Hulpdienst

Hulp nodig bij klusjes in en om het huis? Onze vrijwilligers van de Hulpdienst helpen je graag. De Hulpdienst is een team van vrijwilligers die graag anderen helpen met wat zij (tijdelijk) zelf niet meer kunnen doen.

Sinterklaasactie

De Humanitas Sinterklaasactie regelt voor elk kind ‘n cadeautje, als ouders ‘t niet breed hebben. Want ieder kind telt mee. Vrijwilligers kopen voor hen passende cadeautjes aan de hand van hun verlanglijstjes en leeftijden. Zo krijgen ook zij ‘n fijne Sinterklaasavond. Voor kinderen tot 12 jaar.

Vriendschapskring voor mensen met een verstandelijke beperking

De Vriendschapskring is een ontmoetingsplek waar deelnemers elkaar begrijpen. Waar je niets hoeft uit te leggen, maar waar vriendschap en hulp voorop staan. Er is veel ruimte voor gezelligheid: naar ‘n film of museum, wandelen. Activiteiten waarbij jij leuke mensen ontmoet.

Get a Grip

Heb je geen idee waar al je geld blijft? Of is de maand nog maar net begonnen en ben je al blut? De vrijwilligers van Humanitas Get a Grip helpen jongeren tussen de 16 en 24 jaar bij geldzaken.

Maatjes Met Elkaar

Wil je  met anderen iets leuks doen? Hou je van koken en zou je samen lekkere recepten willen proberen? Zou je graag willen fietsen, maar heb je geen zin om alleen te gaan? Met Elkaar brengt mensen met dezelfde hobby samen. 

Kind aan Huis

Een vrijwillig gastgezin opent huis en hart voor een kind of jongere in een kwetsbare situatie. Dat kan een middag per week zijn, een weekend per maand of een andere periode, afhankelijk van wat een kind of jongere nodig heeft en wat een gastgezin wil bieden.

Maatschappelijke begeleiding Kansen voor kinderen

Kinderen uit vluchtelingengezinnen hebben ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. Binnen ‘Kansen voor Kinderen’ kijken we hoe onze vrijwillige vluchtelingenmaatjes de veerkracht van kinderen kunnen helpen versterken.

Maatjes voor leven

Maatjes voor leven is bedoeld voor mensen die een suïcidepoging hebben gedaan of hieraan denken, en zich opnieuw met het leven willen verbinden. 

Samen Ouder Worden

Vrijwillige inzet vóór en dóór ouderen. Dat is waar het programma  Samen Ouder Worden over gaat. Humanitas is lokale trekker voor Groningen.