Ondersteuning mantelzorgers - De Opstap


In verband met de coronacrisis is De Opstap gesloten, voorlopig   tot 1 juli. 

Na een ziekenhuisopname niet rechtstreeks naar huis, maar eerst bijkomen in logeerhuis De Opstap.Het logeerhuis is ook  bedoeld om overbelaste mantelzorgers even adempauze (respijt) te geven.

Een logeerhuis in huiselijke sfeer waarin de gasten kunnen aansterken als ze net ontslagen zijn uit het ziekenhuis en er thuis niemand is om voor hen te zorgen. De woning aan de Molukkenstraat biedt plek voor vijf logés voor maximaal drie weken.

Het logeerhuis is er niet alleen voor ziekenhuispatiënten, maar ook als opvangplek voor mensen die thuis worden verzorgd. Als een mantelzorger bijvoorbeeld even een adempauze nodig heeft, omdat hij of zij overbelast dreigt te raken, wordt de verzorging een paar dagen overgenomen.

Ruim vijftig vrijwilligers hebben zich via Humanitas aangemeld om de logeergasten in de Molukkenstraat op te vangen, dag en nacht. Die hebben geen medische achtergrond en dat is ook niet nodig. Het is een tijdelijke vervanging van thuis. Als iemand medische zorg nodig heeft, komt daarvoor een huisarts of een thuiszorgmedewerker langs. De vrijwilliger is er voor een kopje thee, een spelletje of een goed gesprek.

Het idee voor het logeerhuis ontstond een paar jaar geleden met een brief van Stadjer Siemie Zuidema die na haar ziekenhuisopname geen opvang thuis had. Haar noodkreet aan de gemeente kwam bij Humanitas terecht, waar onmiddellijk een projectgroep in het leven werd geroepen. Er ontstond een stichting met een zeskoppig bestuur, ‘aanjaagteams’ en een projectondersteuner. Het vinden van een geschikt pand bleek lastig. Tot woningcorporatie Lefier de voormalige woonvoorziening van dove Kentalis-jongeren aanbood. Onder het logeerhuis zit het Odensehuis, voor mensen met dementie.

Meer informatie?

Lees meer over logeerhuis De Opstap. De Opstap heeft een eigen stichting. Humanitas verzorgt de werving en ondersteuning van vrijwilligers.

Vrijwilliger worden?

Als vrijwilliger vervul je een centrale rol in het logeerhuis. Je bent het aanspreekpunt voor de gasten. Je verricht licht huishoudelijk werk en zorgt voor een huiselijke sfeer. Spreekt dit je aan? Kijk dan voor meer informatie en aanmelden bij onze vacatures!

Vacatures: De Opstap
Nieuws: De Opstap
Toon alle nieuwsberichten
18-3-2020 De Opstap tijdelijk gesloten

In verband met de coronacrisis is De Opstap gesloten.