Groningen

Logeerhuis De Opstap

Na een ziekenhuisopname niet rechtstreeks naar huis, maar eerst bijkomen in logeerhuis De Opstap. Ook is het een opvangplek voor mensen die thuis verzorgd worden om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen.

Een huiselijke sfeer waarin de gasten kunnen aansterken als ze net ontslagen zijn uit het ziekenhuis en er thuis niemand is om voor hen te zorgen. De woning aan de Molukkenstraat biedt plek voor vijf logés voor maximaal drie weken.

Het logeerhuis is er niet alleen voor ziekenhuispatiënten, maar ook als opvangplek voor mensen die thuis worden verzorgd. Als een mantelzorger bijvoorbeeld even een adempauze nodig heeft, omdat hij of zij overbelast dreigt te raken, wordt de verzorging een paar dagen overgenomen.

Ruim vijftig vrijwilligers hebben zich via Humanitas aangemeld om de logeergasten in de Molukkenstraat op te vangen, dag en nacht. Die hebben geen medische achtergrond en dat is ook niet nodig. Het is een tijdelijke vervanging van thuis. Als iemand medische zorg nodig heeft, komt daarvoor een huisarts of een thuiszorgmedewerker langs. De vrijwilliger is er voor een kopje thee, een spelletje of een goed gesprek.

Het idee voor het logeerhuis ontstond een paar jaar geleden met een brief van Stadjer Siemie Zuidema die na haar ziekenhuisopname geen opvang thuis had. Haar noodkreet aan de gemeente kwam bij Humanitas terecht, waar onmiddellijk een projectgroep in het leven werd geroepen. Er ontstond een stichting met een zeskoppig bestuur, ‘aanjaagteams’ en een projectondersteuner. Het vinden van een geschikt pand bleek lastig. Tot woningcorporatie Lefier de voormalige woonvoorziening van dove Kentalis-jongeren aanbood. Onder het logeerhuis zit het Odensehuis, voor mensen met dementie.

Meer informatie?

Lees meer over logeerhuis De Opstap. De Opstap heeft een eigen stichting. Humanitas verzorgt de werving en ondersteuning van vrijwilligers.

Vrijwilliger worden?

Als vrijwilliger vervul je een centrale rol in het logeerhuis. Je bent het aanspreekpunt voor de gasten. Je verricht licht huishoudelijk werk en zorgt voor een huiselijke sfeer. Spreekt dit je aan? Kijk dan voor meer informatie en aanmelden bij onze vacatures!

Terug naar mantelzorgondersteuning

Vacatures: De Opstap
Ontvangstvrijwilliger Logeerhuis De Opstap m/v

De Opstap is een fijn en vertrouwd logeerhuis voor mensen die uit het ziekenhuis komen of die mantelzorg krijgen. Het is een nieuw initiatief en het eerste logeerhuis in de stad. De Opstap wordt volledig gerund door vrijwilligers.

Bekijk alle vacatures

Nieuws: De Opstap
Toon alle nieuwsberichten