Groningen

Hospice Gasthuis Groningen

Na de diagnose van een ongeneeslijke ziekte is sterven in de eigen vertrouwde omgeving voor veel mensen een grote wens. Soms is dit echter door omstandigheden niet mogelijk of niet wenselijk. Dan is de keuze voor een hospice zoals het Gasthuis Groningen een goede tweede.

Over het project

Hospice Gasthuis Groningen aan de Eendrachtskade NZ 19, biedt sinds 1999 24-uurs zorg in een huiselijke sfeer aan mensen met een terminale ziekte. Het Gasthuis biedt een vertrouwde, veilige omgeving waar in alle rust afscheid genomen kan worden van dierbaren en het leven. Er is plaats voor vijf gasten. In het hospice staat de gast met het recht op zelfbeschikking centraal. Vrijwilligers van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) van Humanitas (meer dan honderdtwintig) staan de gast hierbij terzijde.

Zij worden ondersteund door twee projectmedewerkers van Humanitas.

Informatie voor vrijwilligers

De vrijwilligers in het Gasthuis worden 'aanwezigheidsvrijwilligers' genoemd. Dit omdat het 'er zijn' vaak belangrijker is dan het 'doen'. Kunt u goed luisteren, rust uitstralen en toch ook handelen als het nodig is? Vindt u het leuk in een team van wisselende samenstelling te werken? Bent u twee dagdelen per week beschikbaar? Meldt u dan aan voor een kennismakingsgesprek. U wordt als vrijwilliger ondersteund door beroepskrachten. Er zijn ieder kwartaal evaluatiebijeenkomsten. Daarnaast krijgt u een uitgebreide introductietraining en worden er regelmatig thema-avonden georganiseerd.

Informatie voor cliënten

Wanneer u in de situatie bent dat u weet dat u nog maar een beperkte tijd te leven hebt en het praktisch niet mogelijk is om thuis te blijven, kunt u kiezen voor een verblijf in het Gasthuis. Het Gasthuis is comfortabel en huiselijk ingericht zodat u zich er thuis kunt voelen. Wanneer u dat wenst kunt u uw kamer met uw eigen meubels inrichten.
De terminale thuiszorg in het hospice Gasthuis Groningen is een totale zorg. Dat wil zeggen dat u niet alleen medisch en lichamelijk wordt verzorgd, maar dat er ook ruim aandacht wordt geschonken aan uw geestelijke welzijn. Dat geldt overigens ook voor de mensen om u heen zoals uw partner, familie of vrienden. Net als thuis biedt Thuiszorg Groningen in het Gasthuis de nodige verpleging, verzorging en huishoudelijke hulp. De medische begeleiding is in handen van uw eigen huisarts. Voor informatie over mogelijke opname kunt u contact opnemen met het opnameteam via telefoonnummer 06 – 11 48 39 24. Of kijk op de website van het Gasthuis.

Contact

Wilt u meer weten, of zich als vrijwilliger aanmelden voor dit project? Neem contact met ons op via telefoonnummer 050-3126000 of e-mail l.kooren@humanitas.nl

Terug naar Wat we doen

Hospice 12,5 jaar

Hospice 12,5 jarig jubileum