Groningen

Maatjes voor mensen met psychiatrische achtergrond of een licht verstandelijke beperking

Het Maatjesproject is voor mensen die zelfstandig wonen of onder een vorm van beschermd of begeleid wonen vallen. Voor sommigen kan het moeilijk zijn om contacten te maken of te onderhouden. Soms is het moeilijk om zelf iets te ondernemen of alleen naar buiten te gaan.

Dagelijkse dingen als boodschappen doen, even de stad ingaan of een eindje fietsen of wandelen zijn dan al een probleem. Vaak lukt dit met een beetje hulp van een vrijwilliger wel.

Informatie voor vrijwilligers

Een maatje is een vrijwilliger die affiniteit met mensen uit één van bovengenoemde groepen heeft. Een maatje is geen hulpverlener, maar gewoon iemand die er even voor de deelnemer is. Het streven is een gelijkwaardig contact van mens tot mens.

Zijn beide partijen na de kennismaking tevreden dan gaan we ervan uit dat het contact minimaal een jaar duurt. Voor vragen, scholing, begeleiding en ondersteuning kan men bij de (vrijwillige) coördinatoren terecht.

 

Informatie voor deelnemers

Soms is het moeilijk om contact te maken met anderen en om iets alleen te ondernemen. Een vrijwillig maatje kan dan uitkomst bieden.

Na de aanmelding wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek thuis. Op basis  van deze informatie wordt een maatje gezocht. Als er een maatje is gevonden dan volgt de kennismaking ook dit keer weer thuis.

Terug naar alle activiteiten