Maatjes psychiatrie/LVB

Als je een psychiatrische achtergrond of licht verstandelijke beperking hebt 

Onder de mensen komen is veel gemakkelijker en leuker met Humanitas Maatjes. Juist als psychische of psychiatrische problemen of een verstandelijke beperking je onzeker maken in de omgang met anderen. Humanitas Maatjes helpt je dat te doorbreken. Zodat je je minder eenzaam of onzeker voelt.

Sta je er alleen voor?
Vind je het soms best moeilijk om contacten te maken of te onderhouden? Voel je je eenzaam en heb je het gevoel dat je er alleen voor staat? Is het lastig om zelf iets te ondernemen of alleen naar buiten te gaan? Een maatje kan je helpen bij dagelijkse dingen als boodschappen doen, even de stad ingaan of een eindje fietsen of wandelen.

Wat doet een maatje?
Een maatje is een vrijwilliger die zich betrokken voelt bij mensen die wat hulp nodig hebben. Een maatje is geen hulpverlener, maar gewoon iemand die er even voor je is. Een gelijkwaardig contact, van mens tot mens.

Hoe werkt het?
Met een van onze vrijwilligers – jouw maatje – ga je eropuit. Gewoon lekker ontspannen. Wandelen of winkelen, bijvoorbeeld. En natuurlijk kun je praten over wat jou bezighoudt. Misschien voel je je soms eenzaam. Jouw maatje luistert, geeft je aandacht en steun.

Iets voor jou?
Zou je wel eens willen proberen of een maatje iets voor jou is? Neem dan contact met ons op. Wij komen dan voor een gesprek bij jou thuis. Op basis van dit gesprek zoeken wij een vrijwilliger voor je die bij jou past. Daarna volgt een kennismaking met de vrijwilliger, ook weer bij jou thuis. Klikt het tussen jullie, dan worden jullie maatjes. We gaan we ervan uit dat het contact minimaal een jaar duurt. 

Over het Maatjesproject
Het Maatjesproject is voor mensen met psychische of psychiatrische problemen of een lichte verstandelijke beperking die zelfstandig wonen of onder een vorm van begeleid of beschermd wonen vallen. Het project richt zich vooral op volwassenen die niet of onvoldoende in staat zijn om sociale contacten aan te gaan of te onderhouden. Veel van hen wonen zelfstandig en zijn daardoor een groot deel van hun tijd alleen en op zichzelf aangewezen. Door hun beperking komen ze in een isolement terecht en voelen zich eenzaam. Zelf contacten onderhouden of alleen eropuit gaan is moeilijk. Vaak lukt dit met een beetje hulp van een vrijwilliger wel.

Vrijwilliger worden?
Meld je dan bij ons aan! Na de aanmelding wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek en koppelen we je aan deelnemer. Voor vragen, scholing, begeleiding en ondersteuning kun je bij een (vrijwillige) coördinator terecht. Kijk voor meer informatie bij onze vacatures. 

Vacatures
Maatje psychiatrie of licht verstandelijke beperking

Als maatje ben je geen hulpverlener maar gewoon iemand die er even voor een deelnemer is.

Bekijk alle vacatures