Groningen

Taalcoaches en taalondersteuning

Vluchtelingen en migranten die zich in de gemeente Groningen hebben gevestigd gaan in de regel naar school om de Nederlandse taal te leren. Ze hebben aanvankelijk nog weinig contacten met Nederlanders, maar willen wel graag de taal oefenen. Tijdens de extra uurtjes taalondersteuning krijgen ze die kans. Vluchtelingen en migranten die al wat langer in Nederland zijn, volgen misschien wel een opleiding. Dan blijkt vaak toch de taal nog een struikelblok; men heeft moeite met de vaktaal of begrijpt de schoolopdrachten niet goed. Een paar uurtjes extra ondersteuning kunnen dan van doorslaggevende betekenis zijn voor het behalen van een diploma.

Over het project


Een vrijwillige taalcoach maakt afspraken met de deelnemer om één of twee keer in de week aandacht te besteden aan de taal. Bijvoorbeeld aan lezen, schrijven, spreken of grammatica, maar ook aan vaktaal of het begrijpen van schoolopdrachten. Het niveau wordt aangepast aan de vraag van de deelnemer. Over het algemeen gebeurt dat bij Humanitas, maar een taalkoppel kan ook kiezen voor een andere plaats of samen naar de bibliotheek of markt gaan voor een oefening in de praktijk. Naast deze individuele taalondersteuning zijn er ook kleine conversatiegroepjes op verschillende taalniveaus. Taalondersteuning is er voor beginners en gevorderden.

Informatie voor vrijwilligers


Vindt u het leuk om iemand te helpen bij het (beter) leren van de Nederlandse taal of vaktaal? Heeft u belangstelling voor mensen uit andere culturen en wilt u één of meerdere uurtjes per week hiervoor tijd vrijmaken? Meldt u dan aan als taalcoach. Een van onze taalcoördinatoren nodigt u dan uit voor een persoonlijk gesprek waarin u toe kunt lichten wat u graag wilt doen.Tijdens een training voor nieuwe taalcoaches en themabijeenkomsten krijgt u ondersteuning van onze beroepskrachten en vrijwillige taalcoördinatoren. Ook is er een bibliotheek met lesmateriaal en een kopieerapparaat waarvan u gebruik kunt maken.
Bekijk ook de vrijwilligersvacatures.

Informatie voor deelnemers


Bent u vluchteling of migrant, leert u de Nederlandse taal of volgt u een andere opleiding? Dan kunt u vragen om extra taalondersteuning. U wordt dan uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met een van onze taalcoördinatoren, waarbij bekeken wordt wat uw wensen zijn en of wij u daarbij kunnen helpen. Daarna maken wij een kennismakingsafspraak met u en uw taalcoach over de ondersteuning.

Contact


Wilt u meer weten? Of wilt u zich aanmelden voor deze activiteit? Ga dan naar contact.

Bedrijven omarmen project Taalcoaches


Ter ondersteuning en promotie van het project Taalcoaches is in mei 2012 een symposium georganiseerd. Voor een aantal organisaties was dit een reden om zich te verbinden aan Humanitas.
AAN Klantcontact, Kunstfondskolibri, Het Zuiderlicht, Consuming knowledge, Uitgeverij de Passage, Talencentrum RUG, Int Business School Hanzehogeschool, Art Systems BV Groningen, Notaris Stevens Idema

Terug naar alle activiteiten