Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg - thuis

Ook in deze coronatijd bieden vrijwilligers in de thuissituatie de nodige ondersteuning aan de zieke en de mantelzorger. We nemen daarbij vanzelfsprekend de RIVM maatregelen in acht.

Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg in de thuissituatie geeft zieken aanvullende ondersteuning, tijd en aandacht en helpt mantelzorgers te ontlasten.

Over het project

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent breekt er een tijd van onzekerheid aan. Voor veel mensen is het fijn om in eigen huis te sterven. Om dit mogelijk te maken zijn mantelzorgers in deze fase heel belangrijk. Het verzorgen van een geliefde is soms zwaar en dan is het fijn te weten dat een vrijwilliger kan ondersteunen. Vrijwilligers nemen een aantal dagdelen van de mantelzorger over, zodat de mantelzorger tijd voor zichzelf heeft. De mantelzorger kan misschien bijslapen, naar de kapper of een andere activiteit ondernemen. Door even te ontspannen is er weer energie om voor de geliefde te zorgen.

Onze vrijwilligers

Met Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg verlichten vrijwilligers het leven van mensen in een belangrijke intensieve periode van hun leven. Ze nemen een dagdeel van een mantelzorger over. En hebben tijd en aandacht voor de zieke. En voor de mantelzorger zijn ze een luisterend oor.

Aanmelden voor hulp?

Ben je terminaal of is er iemand in je omgeving die ernstig ziek is en ondersteuning nodig heeft? Dan kun je gebruik maken van het project Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg. De projectmedewerker komt bij je thuis om in gesprek te gaan over je vragen en wensen en probeert zo snel mogelijk een vrijwilliger te laten komen.

Meer informatie en bereikbaarheid

Wil je meer weten? En woon je in de stad Groningen of Haren? Neem dan contact op met het Meld- en informatiepunt (MIP) van Humanitas, telefoonnummer (050) 312 60 00 of e-mail de projectcoördinatoren Lotte Dorrestein of Piet Risselada via vptz.groningen@humanitas.nl

Vrijwilliger worden? 

Bekijk hier de vacature 

Lees onze nieuwsbrief met meer informatie over VPTZ en interviews

Voor verwijzers en andere belangstellenden brengt VPTZ  vier keer per jaar een nieuwsbrief uit.
Wil je de nieuwsbrief in je mail ontvangen? Mail dan naar vptz.groningen@humanitas.nl

Lees hier de nieuwsbrief van april 2021

Met onder andere: Het verhaal van een vrijwilliger. Vrijwilligers ook in coronatijd inzetbaar in palliatieve en terminale fase. 

Lees hier de nieuwsbrief VPTZ van december 2020

Lees hier de nieuwsbrief VPTZ van september 2020

Lees hier de nieuwsbrief VPTZ van juni 2020

Lees hier de nieuwsbrief VPTZ van maart 2020

Lees hier de nieuwsbrief van december 2019

Ik kon weer dochter voor mijn vader zijn

Ik raakte oververmoeid
“Mijn vader was altijd gezond, actief en zelfstandig”, vertelt Betty. “Regelmatig ging ik even langs en deed de dingen die je als dochter gewoon doet. Toen hij anderhalf jaar voor zijn overlijden op 94-jarige leeftijd ziek werd, ging ik meer voor hem zorgen. Dat ging goed, tot ik oververmoeid raakte.
De thuiszorg stelde voor een vrijwilliger te vragen om twee dagdelen bij hem te zijn, zodat er voor mij wat ruimte kwam. We bespraken het in de familie, gingen taken onderling verdelen en er kwam twee dagdelen een vrijwilliger. De zorg werd iets van ons samen.”

De hulp van de vrijwilliger gaf rust
“De vrijwilliger stelde me op mijn gemak en ik kon de zorg uit handen geven. Ze ging bij mijn vader zitten en ze luisterden samen naar muziek. Ik merkte toen dat ik te lang op mijn tenen had gelopen. Nu kon ik er weer als dochter voor hem zijn. Twee weken hebben we vrijwillige hulp gehad en toen is mijn vader overleden. Achteraf vonden mijn broers en ik wel dat we de inzet van vrijwilligers te lang hadden uitgesteld.”

Hadden we dat maar geweten
“Dat wordt vaak gezegd: hadden we het geweten, dan hadden we eerder een beroep gedaan op vrijwilligers”,  zegt Marjan de Jong van Humanitas. Zij is werkzaam bij het Steunpunt Mantelzorg &Vrijwillige Palliatieve en Terminale Zorg Stad Groningen en Haren. “Onze vrijwilligers nemen een of meerdere dagdelen van de mantelzorger over, zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. De mantelzorger kan even bijslapen, naar de kapper of een andere activiteit ondernemen. Daarna heeft hij of zij weer energie om voor de geliefde te zorgen.”