Groningen

Jonge Mantelzorgers

Als je opgroeit met een ziek familielid heb je vaak meer huishoudelijke en zorgtaken dan leeftijdgenoten. Jonge Mantelzorgers helpt.

Jongeren kunnen opgroeien met een zieke ouder, broer, zus of iemand anders in de directe omgeving die intensieve verzorging nodig heeft. Er kan sprake zijn van een lichamelijke beperking, een psychische ziekte, verslavingsproblematiek of van een verstandelijke beperking. De jongeren hebben vaak taken en zorgen die niet passen bij hun leeftijd. Ze maken zich vaak zorgen over de ziekte en het verloop, vervullen doorgaans meer dan hun leeftijdsgenoten huishoudelijke taken, zorgen voor een broertje of zusje, passen op het zieke familielid en bieden emotionele steun.

Over het project


Het zorgen voor een ander kan een zinvolle en dankbare taak zijn, aan de andere kant kan de langdurige en intensieve zorg ook problemen geven. De vrijwilligers van het project Jonge Mantelzorgers (JMZ) bieden ondersteuning door het het organiseren van leuke activiteiten, zodat jongeren hun zorgen even kunnen vergeten. Tegelijkertijd ontmoeten zij jongeren die ook voor iemand zorgen.

  • Activiteiten: bijvoorbeeld klimmen, lasergamen, workshop graffiti spuiten, cupcakes bakken enz.
  • Maatjescontact: email, telefonisch contact. WhatsApp of een persoonlijk gesprek.
  • Het geven van informatie over de ziekte, beperking of verslaving.
  • Ondersteuning in mantelzorg taken en inschakelen van hulp van buiten.

Ben jij een jonge mantelzorger?

Heb jij een broertje of zusje die in een rolstoel zit, een vader die verslaafd is, een zus die een spierziekte heeft, een moeder die in de war is, een broer die kanker heeft of treed je vaak op als tolk? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Lijkt het je leuk om met ons mee te doen? Meld je dan bij ons aan!

Hier download je onze folder.

JMZ_flyer_deelnemers def.pdf

Vrijwilliger worden?

Vind je het leuk om contact te hebben met deze jongeren, hen te ondersteunen en mee te helpen in het organiseren van activiteiten? Sluit je dan aan bij ons toffe team van het JMZ project!

Klik hier voor de folder met meer informatie over de doelgroep en het project.

JMZ in de media

  • De gemeente Groningen plaatst regelmatig advertenties in de regionale bladen. Onder de kop Samen Sterk in Stad verscheen een artikel over de Jonge Mantelzorgers. klik hier
  • Mantelzorger Lisa kwam in aanraking met het maatjesproject via via een oproep in de krant waar een leuk dagje uit werd aangeboden voor jonge mantelzorgers. Lees hier het interview.

Mantelzorgondersteuning

Naast dit project voor jongeren biedt Humanitas nog meer Mantelzorgondersteuning.

Wat doen wij voor jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers hebben vaak taken en zorgen die niet passen bij hun leeftijd. Ze maken zich zorgen over de ziekte en ze zijn verantwoordelijk voor hun gezin. Ze verichten meer huishoudelijke en zorgtaken. Humanitas Jonge Mantelzorgers probeert hen te ontlasten.

Vacatures JMZ