Humanitas Jonge Mantelzorgers Groningen

Leuke activiteiten en/of een maatje voor jonge mantelzorgers

Humanitas Jonge Mantelzorgers (JMZ) ondersteunt kinderen en jongeren (van 8 tot 24 jaar) die zorgen voor een familielid dat langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief is.

 

Ben jij jonge mantelzorger? Je bent niet de enige

Heeft iemand bij jou thuis een ziekte, een beperking, psychische problemen of een verslaving. Zorg je vaak voor je familielid? Dan ben je jonge mantelzorger.
Eén op de vijf kinderen en jongeren groeit op met iemand die zorg nodig heeft. Voor veel kinderen en jongeren is dit de normaalste zaak van de wereld. Ze helpen graag een handje mee. Soms kan het ook ingewikkeld zijn Dan maak je je bijvoorbeeld veel zorgen en heb je veel taken en verantwoordelijkheden.

Voel je je wel eens eenzaam?

Soms begrijpen je vrienden je niet of heb je minder tijd om leuke dingen te doen. Je leeftijdsgenoten hebben soms geen idee van jouw thuissituatie. Daardoor kun je je eenzaam en alleen voelen.
Bij JMZ leer je leeftijdsgenoten kennen die in een vergelijkbare situatie opgroeien.

Even je zorgen vergeten

Voor alle kinderen en jongeren die opgroeien met zorg organiseren vrijwilligers van het project JMZ leuke activiteiten. Denk aan een graffitiworkshop, Jump XL, cupcakes bakken, of lasergamen. Om je zorgen even te vergeten.
JMZ organiseert ook toffe vakantieweken voor jonge mantelzorgers waarin je allerlei leuke activiteiten kan doen en je even helemaal niets moet.

Een maatje voor jou

Wil je graag één-op-één met iemand praten of leuke dingen doen? Dan kun je een maatje krijgen. Maatjes zijn vrijwilligers, vaak jonge studenten, die graag voor je klaar staan, in het echt of via Whatsapp.

Meld je aan bij JMZ

Lijkt het je leuk om met ons mee te doen? Meld je dan aan bij JMZ, het project voor Jonge Mantelzorgers. 
Bekijk van de flyer van JMZ

Luisterend oor nodig?

Voor jonge mantelzorgers kan de coronatijd een extra pittige tijd zijn. Je zit veel thuis, waardoor je je misschien eenzaam voelt. We zijn altijd bereikbaar voor een luisterend oor of om met je mee te denken. Je mag bellen/appen (06-13 65 37 92) of mailen jmz.groningen@humanitas.nl

Websites voor jonge mantelzorgers:

MantelzorgNL  geeft algemene informatie voor jonge mantelzorgers
Corona heeft veel impact op jonge mantelzorgers. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Jonge mantelzorgers hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. 
Kopstoring: voor jongeren met een vader of moeder met psychische problemen of een verslaving
Kankerspoken: voor en over kinderen die een vader of moeder hebben met kanker
Bijzonderebroerofzus.nl: voor jongeren met een broer of zus met een chronische ziekte, beperking, psychische problemen of verslaving.

Over het project JMZ

Eén op de vijf kinderen/jongeren groeit op met een ouder, broer, zus of iemand anders in de directe omgeving die zorg nodig heeft. De kinderen hebben vaak taken en zorgen die niet passen bij hun leeftijd. Hiermee lopen ze het risico op overbelasting of missen ze de zorg en aandacht die kinderen in hun groei en ontwikkeling nodig hebben. Het maakt ook dat ze kwetsbaar zijn voor eenzaamheid.

Zorgen delen
De vrijwilligers van het project voor Jonge Mantelzorgers (JMZ) ondersteunen de jonge mantelzorgers (8-24 jaar) door maatjescontact en door het organiseren van leuke activiteiten. Het maatjescontact helpt de jonge mantelzorgers om hun zorgen te delen. De activiteiten bieden hun de kans om weer even kind te kunnen zijn. Tegelijkertijd ontmoeten zij op deze manier andere jonge mantelzorgers. Het gevoel van ‘ik ben niet de enige’ kan voor hen een grote steun zijn.

Word vrijwilliger bij JMZ

Vind je het leuk om contact te hebben met jonge mantelzorgers? Denk bijvoorbeeld aan:
-hulp bij het organiseren van activiteiten
-maatjescontact: fysieke afspraken of telefonisch (Whatsapp) contact
-vakantieweek: één keer per jaar een midweek op kamp
-informatie geven over ziekte, beperking of verslaving
-ondersteuning in mantelzorgtaken en inschakelen van hulp van buiten

Mail naar  jmz.groningen@humanitas.nl

Laat je inspireren door het interview met jonge mantelzorger Cynthia en vrijwilliger Lisanne de Vries

Terug naar Mantelzorgondersteuning 

Op  school was er weinig begrip

Ilona werd al jong mantelzorger. Lees hier haar verhaal.

JMZ vrijwilliger Rosemarie

"Mijn moeder was verslaafd aan heroïne en mijn vader verslaafd aan cocaïne... dus vanaf mijn vierde was ik eigenlijk al mantelzorger"

//www.youtube-nocookie.com/embed/Mcua918gxjE
30-9-2020 Tien jaar JMZ

Het project Jonge Mantelzorgers bestaat tien jaar! Wist je dat 1 op de 5 jongeren mantelzorger is? En dat JMZ er voor hen is? Dat meer dan 400 jonge mantelzorgers in de afgelopen tien jaar werden gesteund door JMZ?