Jonge Mantelzorgers

Als je opgroeit met een ziek familielid heb je vaak meer huishoudelijke en zorgtaken dan leeftijdgenoten. Jonge Mantelzorgers helpt.

Ben jij een jonge mantelzorger?

Heb jij een broertje of zusje die in een rolstoel zit, een vader die verslaafd is, een zus die een spierziekte heeft, een moeder die in de war is, een broer die kanker heeft of treed je vaak op als tolk? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Lijkt het je leuk om met ons mee te doen? Meld je dan aan bij JMZ, het project voor Jonge Mantelzorgers.

Bekijk van de flyer van JMZ

Websites voor jonge mantelzorgers:

Mantelzorg.nl

Kopstoring: voor jongeren met een vader of moeder met psychische problemen of een verslaving

Kankerspoken: voor en over kinderen die een vader of moeder hebben met kanker

Bijzonderebroerofzus.nl: voor jongeren met een broer of zus met een chronische ziekte, beperking, psychische problemen of verslaving

Mantelzorg Groningen: voor jonge mantelzorgers in de provincie Groningen

Over het project JMZ

Sommige kinderen groeien op met een ouder, broer, zus of iemand anders in de directe omgeving die zorg nodig heeft. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een lichamelijke of verstandelijke beperking, een psychische ziekte, verslavingsproblematiek of van een chronische ziekte. De kinderen hebben vaak taken en zorgen die niet passen bij hun leeftijd. Ze maken zich zorgen over de ziekte en het verloop, verrichten doorgaans meer dan hun leeftijdsgenoten huishoudelijke taken, zorgen voor een broertje of zusje, passen op het zieke familielid en bieden emotionele steun. Hiermee lopen de kinderen het risico op overbelasting of missen ze de zorg en aandacht die kinderen in hun groei en ontwikkeling nodig hebben.

Het zorgen voor een ander kan een zinvolle en dankbare taak zijn. Aan de andere kant kan de langdurige zorg ook problemen geven. De vrijwilligers van het project voor Jonge Mantelzorgers (JMZ) ondersteunen de kinderen en jongeren (8-24 jaar) door maatjescontact en door het organiseren van leuke activiteiten. Het maatjescontact kan de jonge mantelzorgers helpen om hun zorgen te delen. De activiteiten bieden de jonge mantelzorgers de kans om weer even kind te kunnen zijn. Tegelijkertijd ontmoeten zij op deze manier andere jonge mantelzorgers. Het gevoel van ‘ik ben niet de enige’ kan voor hen een  grote steun zijn.

  • Activiteiten: bijv. klimmen, lasergamen, workshop graffiti spuiten, cup cakes bakken enz.

  • Maatjescontact: fysieke afspraken of telefonisch (app) contact.

  • Vakantieweek: één keer per jaar een midweek op kamp onder begeleiding van vrijwilligers

  • Het geven van informatie over de ziekte, beperking of verslaving.

  • Ondersteuning in mantelzorgtaken en inschakelen van hulp van buiten.

Word vrijwilliger bij JMZ

Vind je het leuk om contact te hebben met jonge mantelzorgers, hen te ondersteunen en/of mee te helpen in het organiseren van activiteiten? Sluit je dan aan bij ons toffe JMZ-team!
Mail naar j.hartholt@humanitas.nl

Laat je inspireren door het interview met jonge mantelzorger Cynthia en vrijwilliger Lisanne de Vries.

 

Wat doen wij voor jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers hebben vaak taken en zorgen die niet passen bij hun leeftijd. Ze maken zich zorgen over de ziekte en ze zijn verantwoordelijk voor hun gezin. Ze verichten meer huishoudelijke en zorgtaken. Humanitas Jonge Mantelzorgers probeert hen te ontlasten.

//www.youtube-nocookie.com/embed/w5VbaDs6--Q
Vacatures JMZ