Groningen

Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen

We helpen statushouders zo snel en goed mogelijk te wonen, integreren en participeren in de stad Groningen.

Dit project is voor vluchtelingen die na hun asielprocedure een verblijfsstatus hebben gekregen. Zij mogen zich in de gemeente vestigen en lopen vaak tegen heel wat problemen aan. Huisvesting, inrichting, een voorlopige uitkering, toeslagen, huis- en tandarts, een school voor de kinderen, verzekeringen; dit kan best lastig zijn. Zeker voor iemand die de weg niet weet, de taal amper spreekt en niemand kent. In opdracht van de gemeente helpt Humanitas hierbij.

Wij bieden maatschappelijke begeleiding aan vluchtelingen die vanuit een AZC in Groningen komen wonen. Onze vrijwilligers helpen statushouders zo snel en goed mogelijk te wonen, integreren en participeren in de stad Groningen. Dit doen we met:

  • vluchtelingencoaches
  • een dagelijks spreekuur
  • workshops voor de participatieverklaring

Vluchtelingencoaches

  • startcoach
  • trajectcoach
  • businesscoach

Een coördinator koppelt de vluchteling aan een vrijwillige coach. Deze startcoach helpt bij het regelen van allerlei praktische zaken en geeft adviezen. Zo helpt hij de vluchteling door de eerste periode heen en laat hij zien hoe onze maatschappij in elkaar zit. Bijvoorbeeld door mee te gaan met afspraken bij instanties. In de eerste weken zal dit meer tijd kosten, daarna is wekelijks contact meestal voldoende. 

Daarnaast worden vluchtelingen met behulp van een trajectcoach langer begeleid met halfjaarlijkse gesprekken en veel aandacht voor praktische tips en ondersteuning. Het traject is maatwerk en heeft betrekking op alle leefgebieden van de vluchteling, zoals werk, gezondheid en een zinvolle dagbesteding.

Onze businesscoaches bieden bijstandsgerechtigden begeleiding en ondersteuning bij de start van een eigen bedrijf èn om (succesvol) te blijven in Nederland. Dit is onderdeel van het Project Inspiratie Programma (PIP). Het  PIP inspireert bijstandsgerechtigden om zelfstandig ondernemer te worden. Dit doen wij in overleg met de gemeente Groningen en in samenwerking met strategische partijen zoals accountants/vertalers/juristen. 

Spreekuur

Humanitas houdt dagelijks een spreekuur waar vluchtelingen die geen coach (meer) hebben met hun vragen terecht kunnen. Vrijwilligers helpen met invullen van formulieren, voor bijvoorbeeld huurtoeslag, kinderopvang, opleidingen, woningnet, etc. Maar ook leggen ze uit hoe verzekeringen werken of waar men een huisarts vindt. Of bieden hulp bij het schrijven van een brief, bellen van een instantie of maken van een afspraak. Het spreekuur is op:

  • Maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag van 13.00-16.00 uur
  • Donderdag- en vrijdagochtend van 10.00 – 12.00 uur

Workshops

Statushouders moeten als onderdeel van hun inburgeringstraject een participatieverklaring tekenen. Als voorbereiding op het tekenen van de participatieverklaring moet een workshop gevolgd worden. De workshop gaat over het kennismaken met de kernwaarden van de Nederlandse samenleving.  

Aanloopgezinnen

Mis je een plek waar je welkom bent? Een gezin waar je mag mee-eten, waar belangstelling voor je is en waar je kunt vertellen hoe je week was? Meld je dan aan voor Aanloopgezinnen.
Aanloopgezinnen is er voor alleenstaande vluchtelingen tussen 16 en 23 jaar, die in de stad Groningen wonen. We zoeken een gezin bij jou in de buurt waar je regelmatig naar toe kunt. Je bepaalt samen met het gezin wat jullie gaan doen en hoe vaak jullie afspreken.  
 
Wil je je aanmelden?
Neem dan contact op het MIP 050-3126000 of met Jeichien Martens 06-13123294.We verwachten dat je serieus met de afspraken omgaat en dat je de regels van het gezin respecteert.
 
Vrijwilliger worden?
Wil je graag wat betekenen voor een alleenstaande jonge vluchteling en lijkt het je leuk om in contact te komen met andere culturen? Meld je dan aan als Aanloopgezin.
 
 

Vrijwilliger worden?

Lijkt het je leuk om een vluchteling wegwijs te maken in Groningen? Wil je hen helpen met de hele papierwinkel waar ze doorheen moeten zodra ze zich hier vestigen? Wil je hen laten zien waar de scholen zijn, de winkels en hoe de busroutes lopen? Al vanaf een paar uurtjes per week kun je veel voor hen betekenen. En heb je zelf even geen antwoord dan kun je altijd terugvallen op de beroepskrachten. Er zijn aparte voorlichtingsbijeenkomsten voor Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen. Kijk hiervoor bij Agenda. Bekijk hier de vrijwilligersvacatures.

Meer informatie

Wil je meer weten? Of wil je je aanmelden voor deze activiteit? Ga dan naar contact. Je kunt ons ook volgen op Facebook.

Andere projecten Multicultureel

De Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen valt binnen de afdeling Groningen Stad onder het cluster Multicultureel. Het project Taalondersteuning hoort daar ook bij. 

Terug naar Wat we doen

Vacatures
Taalcoach vluchtelingen

Zou jij een vluchteling die zich in Groningen gevestigd heeft willen helpen met Nederlands leren? Als taalcoach oefen je samen met lezen, spreken en schrijven. Of je helpt bij het maken van huiswerkopdrachten of bij de voorbereiding van een examen.

Vrijwillig coördinator trajectondersteuning

Humanitas afdeling Groningen Stad biedt maatschappelijke begeleiding aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning die vanuit een AZC in Groningen komen wonen.

Vrijwillige Vluchtelingencoach

Wil jij een vluchteling helpen zijn leven op te bouwen in Groningen? Word dan vluchtelingencoach bij Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen! Wij zoeken Startcoaches, Bussinesscoaches en Trajectcoaches.

Bekijk alle vacatures

Filmpje MBV

In dit filmpje vertellen we meer over de Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen.

//www.youtube-nocookie.com/embed/mYAJLrq9b_w