Maatschappelijke begeleiding vluchtelingenmaatjes

We helpen statushouders zo snel en goed mogelijk te wonen, integreren en participeren in de stad Groningen.

Dit project is voor vluchtelingen die na hun asielprocedure een verblijfsstatus hebben gekregen. Zij mogen zich in de gemeente vestigen en lopen vaak tegen heel wat problemen aan. Huisvesting, inrichting, een voorlopige uitkering, toeslagen, huis- en tandarts, een school voor de kinderen, verzekeringen; dit kan best lastig zijn. Zeker voor iemand die de weg niet weet, de taal amper spreekt en niemand kent. In opdracht van de gemeente helpt Humanitas hierbij.

Wij bieden maatschappelijke begeleiding  en hulp bij inburgering aan vluchtelingen die vanuit een AZC in Groningen komen wonen. Onze vrijwilligers helpen statushouders zo snel en goed mogelijk te wonen, integreren en participeren in de stad Groningen. Dit doen we met:

  • vluchtelingenmaatjes
  • een dagelijks spreekuur
  • workshops voor de participatieverklaring

Vluchtelingenmaatjes bieden hulp bij inburgering 

Een coördinator koppelt de vluchteling aan een vrijwilliger/maatje. Dit maatje helpt bij het regelen van allerlei praktische zaken en geeft adviezen. Zo helpt hij de vluchteling door de eerste periode heen en laat hij zien hoe onze maatschappij in elkaar zit. Bijvoorbeeld door mee te gaan met afspraken bij instanties. In de eerste weken zal dit meer tijd vragen, daarna is wekelijks contact meestal voldoende. 

Wanneer de meeste administratieve zaken geregeld zijn kunnen vluchteling en vrijwilliger aan de slag met het sociale netwerk. Met als doel dat de vluchteling zich thuis voelt in Groningen. Het kan gaan om opleiding, werk, sociale contacten, leefstijl, het leren van de Nederlandse taal  enz.

Als vluchtelingenmaatje geef je zélf aan wat je wilt doen:

  • administratieve zaken;
  • opbouwen sociaal netwerk;
  • beide.

Spreekuur

Humanitas houdt dagelijks een spreekuur waar vluchtelingen die geen maatje (meer) hebben met hun vragen terecht kunnen. Vrijwilligers helpen met invullen van formulieren, voor bijvoorbeeld huurtoeslag, kinderopvang, opleidingen, woningnet, etc. Maar ook leggen ze uit hoe verzekeringen werken of waar men een huisarts vindt. Of bieden hulp bij het schrijven van een brief, bellen van een instantie of maken van een afspraak. Het spreekuur is op:

  • Maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag van 13.00-16.00 uur
  • Donderdag- en vrijdagochtend van 10.00 – 12.00 uur

Voorlopig geldt nog dat het spreekuur op afspraak is. Een afspraak maken kan door te bellen naar 050 - 312 60 00.

Workshops

Statushouders moeten als onderdeel van hun inburgeringstraject een participatieverklaring tekenen. Als voorbereiding op het tekenen van de participatieverklaring, volg je een workshop. De workshop gaat over het kennismaken met de kernwaarden van de Nederlandse samenleving.  

Vrijwilliger worden?

Lijkt het je leuk om een vluchtelingen te begeleiden en wegwijs te maken in Groningen? Wil je hen helpen met de hele papierwinkel waar ze doorheen moeten zodra ze zich hier vestigen? Wil je hen laten zien waar de scholen zijn, de winkels en hoe de busroutes lopen? Al vanaf een paar uurtjes per week kun je veel voor hen betekenen. En heb je zelf even geen antwoord dan kun je altijd terugvallen op de beroepskrachten.

 Meer informatie

Wil je meer weten? Of wil je je aanmelden als vluchtelingenmaatje? Neem contact op met het Meld- en Informatiepunt via (050) 312 60 00 of 

Andere projecten Multicultureel

Wil je iets betekenen voor vluchtelingen die de Nederlandse taal willen leren, en help je graag met taal, kijk dan eens bij Taalondersteuning

Terug naar Wat we doen

Vacatures
Vrijwillige taalcoach

Zou jij een vluchteling die zich in Groningen gevestigd heeft willen helpen met Nederlands leren? Als taalcoach oefen je samen met lezen, spreken en schrijven. Of je helpt bij het maken van huiswerkopdrachten of bij de voorbereiding van een examen.

Vrijwillige Vluchtelingenmaatjes

Wil jij een vluchteling helpen een leven op te bouwen in Groningen? Word dan vluchtelingenmaatje bij Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen!

Bekijk alle vacatures

Filmpje MBV

In dit filmpje vertellen we meer over de Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen.

//www.youtube-nocookie.com/embed/mYAJLrq9b_w