Groningen

Taalondersteuning

Heb je extra hulp nodig bij het leren van de Nederlandse taal? Onze vrijwilligers helpen je graag. Je kan individuele hulp krijgen van een taalcoach, of deelnemen aan een conversatiegroep. Taalondersteuning is er voor beginners en gevorderden.

Vluchtelingen en migranten die in de gemeente Groningen komen wonen, gaan meestal snel naar school om de Nederlandse taal te leren. Een vreemde taal leer je het beste door veel te praten, maar buiten school hebben vluchtelingen en migranten vaak weinig contacten met Nederlanders. Toch willen zij graag de taal oefenen. Die kans krijgen ze tijdens de extra uurtjes taalondersteuning van de vrijwilligers van Humanitas.

 

Vluchtelingen en migranten die al wat langer in Nederland zijn volgen misschien een opleiding of zijn op zoek naar werk. Ook voor deze groep vormt de taal vaak een struikelblok. Ze hebben begrijpen de schoolopdrachten of instructies niet goed, of hebben moeite met de vaktaal. Een paar uurtjes extra ondersteuning kan hen helpen bij het halen van een diploma of het vinden van werk.

Ga je naar school en wil je extra hulp bij het leren van de taal, dan kun je een taalcoach krijgen.

Taalcoach

Een vrijwillige taalcoach ondersteunt de deelnemer bij het leren van de Nederlandse taal. Samen spreken ze af om één of twee keer in de week op informele manier met de taal bezig te zijn. Dat kan zijn met spreken, lezen, schrijven of grammatica, maar ook met school- of vaktaal.

Taalcoaching is maatwerk: het taalniveau en de behoefte van de deelnemer is leidend. Samen oefenen kan bij Humanitas, maar ook op andere locaties in de stad. Natuurlijk kan het taalkoppel ook naar de bibliotheek of de markt gaan om de taal in de praktijk te oefenen.

 

Taalcoaching maakt de deelnemer zelfredzamer en zelfverzekerder en levert voor de taalcoach een bijzonder contact op.

Wil je samen met anderen de taal oefenen, dan kun je deelnemen aan een conversatiegroep.

Conversatiegroepen

Naast de individuele taalondersteuning zijn er conversatiegroepen waarin deelnemers samen de Nederlandse taal oefenen. Er zijn conversatiegroepen op verschillende niveaus, van beginners tot gevorderden. Om deel te nemen aan een conversatiegroep hoef je niet naar school te gaan.

Taalcafé's

Het Taalcafé is een ontmoetingsplaats voor anderstaligen en Nederlanders. Ze leren elkaar daar kennen en oefenen de Nederlandse taal tijdens het drinken van een kopje thee of koffie, of het spelen van een spelletje . Er is elke week een taalcafé op twee locaties:

in het gebouw van Humanitas (op donderdagmiddag) en
in de vensterschool in Selwerd (op woensdagochtend).

En de taalcafés doen meer: ze organiseren themabijeenkomsten en af en toe een evenement in de buitenlucht als samen fietsen.

Meer informatie over Taalcafé's.

Vrijwilliger worden?

Heb jij belangstelling voor taal en voor mensen uit andere culturen? Vind je het leuk om een anderstalige te helpen met de  Nederlandse taal en wil je daar één of meer uren per week voor vrijmaken? Meld je aan als taalcoach! Een van onze taalcoördinatoren nodigt je dan uit voor een gesprek waarin je kunt aangeven wat je graag wilt doen.

Om je als vrijwilliger op weg te helpen en te ondersteunen is er een introductietraining,  zijn er online trainingen en organiseren we workshops en themabijeenkomsten.


Bekijk hier de vrijwilligersvacatures.

Meer informatie of aanmelden?

Lijkt het je leuk om taalcoach te worden? Stuur dan een mail naar taalcoaches.grn@humanitas.nl of bel naar 050-3126000. We maken dan een afspraak met je voor een intakegesprek.

Wil je graag hulp bij het leren van de Nederlandse taal?  Je kunt je hiervoor inschrijven op maandag tussen 13.00 en 16.00 uur en op donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij Humanitas, Akerkhof zz 22 te Groningen.

Terug naar Wat we doen

Vacatures
Taalcoach vluchtelingen

Zou jij een vluchteling die zich in Groningen gevestigd heeft willen helpen met Nederlands leren? Als taalcoach oefen je samen met lezen, spreken en schrijven. Of je helpt bij het maken van huiswerkopdrachten of bij de voorbereiding van een examen.

Vrijwillig coördinator taalcoachproject

Het taalcoachproject van Humanitas biedt vluchtelingen en migranten hulp bij het leren van Nederlandse taal. Word jij de nieuwe coördinator?

Bekijk alle vacatures