Groningen

Taalondersteuning

Ben je Nederlands aan het leren en wil je extra oefenen? Onze vrijwilligers kunnen je daarbij helpen!

Vluchtelingen en migranten die zich in de gemeente Groningen hebben gevestigd gaan in de regel naar school om de Nederlandse taal te leren. Ze hebben aanvankelijk nog weinig contacten met Nederlanders, maar willen wel graag de taal oefenen. Tijdens de extra uurtjes taalondersteuning krijgen ze die kans. Vluchtelingen en migranten die al wat langer in Nederland zijn, volgen misschien wel een opleiding. Dan blijkt vaak toch de taal nog een struikelblok; men heeft moeite met de vaktaal of begrijpt de schoolopdrachten niet goed. Een paar uurtjes extra ondersteuning kunnen dan van doorslaggevende betekenis zijn voor het behalen van een diploma.

Taalcoach

Een vrijwillige taalcoach maakt afspraken met de deelnemer om één of twee keer in de week aandacht te besteden aan de taal. Bijvoorbeeld aan lezen, schrijven, spreken of grammatica, maar ook aan vaktaal of het begrijpen van schoolopdrachten. Het niveau wordt aangepast aan de vraag van de deelnemer. Over het algemeen gebeurt dat bij Humanitas, maar een taalkoppel kan ook kiezen voor een andere plaats of samen naar de bibliotheek of markt gaan voor een oefening in de praktijk.

Conversatiegroepen

Naast deze individuele taalondersteuning zijn er ook kleine conversatiegroepjes op verschillende taalniveaus. Taalondersteuning is er voor beginners en gevorderden.

Taalcafé's

In het Taalcafé ontmoeten Nederlanders en anderstaligen elkaar om elkaar te leren kennen en met de Nederlandse taal te oefenen. Er zijn twee wekelijkse Taalcafé's; bij Humanitas en in Selwerd. Meer informatie over Taalcafé's.

Vrijwilliger worden?

Vind je het leuk om iemand te helpen bij het (beter) leren van de Nederlandse taal of vaktaal? Heb je belangstelling voor mensen uit andere culturen en wil je één of meerdere uurtjes per week hiervoor tijd vrijmaken? Meld je dan aan als taalcoach. Een van onze taalcoördinatoren nodigt je uit voor een persoonlijk gesprek waarin je toe kunt lichten wat je graag wilt doen. Tijdens een training voor nieuwe taalcoaches en themabijeenkomsten krijg je ondersteuning van onze beroepskrachten en vrijwillige taalcoördinatoren. Ook is er een bibliotheek met lesmateriaal en een kopieerapparaat waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk hier de vrijwilligersvacatures.

Meer informatie of aanmelden?

Wil je je aanmelden voor taalondersteuning of als vrijwilliger? Neem dan contact met ons op! 

Taalondersteuning wordt mede mogelijk gemaakt door AAN Klantcontact, Kunstfondskolibri, Het Zuiderlicht, Consuming knowledge, Uitgeverij de Passage, Talencentrum RUG, Int Business School Hanzehogeschool, Art Systems BV Groningen, Notaris Stevens Idema

Terug naar Wat we doen

Vacatures
Taalcoach vluchtelingen

Zou jij een vluchteling die zich in Groningen gevestigd heeft willen helpen met Nederlands leren? Als taalcoach oefen je samen met lezen, spreken en schrijven. Of je helpt bij het maken van huiswerkopdrachten of bij de voorbereiding van een examen.

Vrijwillig coördinator taalcoachproject

Het taalcoachproject van Humanitas biedt vluchtelingen en migranten hulp bij het leren van Nederlandse taal. Word jij de nieuwe coördinator?

Bekijk alle vacatures