Taalmaatjes Taalondersteuning

Heb je extra hulp nodig bij het leren van de Nederlandse taal? Onze vrijwilligers helpen je graag. Je kan individuele hulp krijgen van een taalcoach als je vluchteling bent en inburgeringsexamen of staatsexamen NT2 moet doen. Een conversatiegroep is er voor alle anderstaligen.

Vluchtelingen en migranten die in de gemeente Groningen komen wonen, gaan meestal snel naar school om de Nederlandse taal te leren. Een vreemde taal leer je het beste door veel te praten, maar buiten school hebben vluchtelingen en migranten vaak weinig contacten met Nederlanders. Toch willen zij graag de taal oefenen. Die kans krijgen ze tijdens de extra uurtjes taalondersteuning van de vrijwilligers Humanitas. 

Wil je je inschrijven als deelnemer of als vrijwilliger, mail dan naar taalcoachproject.grn@humanitas.nl  Wij nemen dan telefonisch contact met je op.

Taalcoach

Een vrijwillige taalcoach ondersteunt de deelnemer bij het leren van de Nederlandse taal. Samen spreken ze af om één of twee keer in de week op informele manier met de taal bezig te zijn. Dat kan zijn met spreken, lezen, schrijven of grammatica of examen voorbereiding.

Taalcoaching is maatwerk: het taalniveau en de behoefte van de deelnemer is leidend. Samen oefenen kan bij Humanitas, maar ook op andere locaties in de stad. Natuurlijk kan het taalkoppel ook naar de bibliotheek of de markt gaan om de taal in de praktijk te oefenen. 

Taalcoaching maakt de deelnemer zelfredzamer en zelfverzekerder en levert voor de taalcoach een bijzonder contact op.

Conversatiegroepen

Naast de individuele taalondersteuning zijn er conversatiegroepen waarin deelnemers samen de Nederlandse taal oefenen. Er zijn conversatiegroepen op verschillende niveaus, van beginners tot gevorderden.

Taalcafés

Het Taalcafé is een ontmoetingsplaats voor anderstaligen en Nederlanders. Ze leren elkaar daar kennen en oefenen de Nederlandse taal tijdens het drinken van een kopje thee of koffie, of het spelen van een spelletje. Er is elke week een taalcafé op twee locaties:

in het gebouw van Humanitas (op donderdagmiddag) en
in de vensterschool in Selwerd (op woensdagochtend).

En de taalcafés doen meer: ze organiseren themabijeenkomsten en af en toe een evenement in de buitenlucht als samen fietsen.

Meer informatie over Taalcafé's.

Taal voor Opleiding en Werk (TOW)

Taal voor Opleiding en werk is een taalcoachprogramma voor nieuwkomers (in de leeftijd van 18-39 jaar) die hun kansen op een baan, stage of opleiding willen vergroten. Een half jaar lang gaan de nieuwkomers aan de slag met hun toekomstdromen. Samen met de taalvrijwilliger ontdekken ze bijvoorbeeld wat hun kwaliteiten zijn, of ze gaan op zoek naar informatie op internet en breiden zo hun woordenschat uit. In de groep oefenen de deelnemers onder meer het voeren van sollicitatiegesprekken, samenwerken en presenteren.

TOW is een voortzetting van het project Taal & Toekomst, dat een succesvolle pilot bleek te zijn. Wat heeft Taal & Toekomst op geleverd? Lees drie succesverhalen van deelnemers die het programma hebben afgerond:

Vrijwilliger worden?

Heb jij belangstelling voor taal en voor mensen uit andere culturen? Vind je het leuk om een anderstalige te helpen met de  Nederlandse taal en wil je daar één of meer uren per week voor vrijmaken? Meld je aan als taalcoach! Een van onze taalcoördinatoren nodigt je dan uit voor een gesprek waarin je kunt aangeven wat je graag wilt doen.

Om je als vrijwilliger op weg te helpen en te ondersteunen is er een introductietraining,  zijn er online trainingen en organiseren we workshops en themabijeenkomsten.


Bekijk hier de vrijwilligersvacatures.

Meer informatie of aanmelden?

Lijkt het je leuk om taalcoach te worden? Stuur dan een mail naar taalcoachproject.grn@humanitas.nl 050-3126000. We maken dan een afspraak met je voor een intakegesprek.

Wil je graag hulp bij het leren van de Nederlandse taal?  Je kunt je inschrijven voor een taalcoach of een conversatiegroep op maandag tussen 13.00 en 15.00 uur en op donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij Humanitas, Akerkhof zz 22 te Groningen.

Terug naar Wat we doen

Vacatures
Vrijwillige taalcoach

Zou jij een vluchteling die zich in Groningen gevestigd heeft willen helpen met Nederlands leren? Als taalcoach oefen je samen met lezen, spreken en schrijven. Of je helpt bij het maken van huiswerkopdrachten of bij de voorbereiding van een examen.

Bekijk alle vacatures