Vriendschappelijk Huisbezoek Levensverhaal

Je verhaal delen met anderen kan van grote waarde zijn voor jezelf en voor anderen, of je nu al een heel leven achter je hebt of nog midden in het leven staat. Een vrijwilliger kan je helpen (een deel van) je levensverhaal vast te leggen.

Sommige mensen hebben een moeilijke tijd doorgemaakt en willen dit delen met anderen. Denk aan het overwinnen van een ziekte, het worstelen met psychische problemen of vluchten naar Nederland vanwege oorlog. Veel ouderen willen graag hun herinneringen en ervaringen aan hun kinderen en kleinkinderen doorgeven. Herinneringen ophalen heeft een luchtige kant van ‘die goeie oude tijd’, maar ook een bedachtzame kant van ‘hoe was het ook alweer?’. Er zijn gebeurtenissen, mijlpalen, episoden en kruispunten in het leven. Omdat niet iedereen in staat is hier een goed lopend verhaal van te maken, helpen vrijwilligers bij het schrijven en vormgeven ervan. Dit is zowel voor de deelnemer aan het project Levensverhaal als voor de vrijwilliger een bijzonder en intiem proces.

De vrijwilliger komt bij je thuis om herinneringen op te halen en samen te zoeken naar een vorm om deze vast te leggen. Eventueel kun je samen op zoek naar een gedicht, een lied en foto’s om het verhaal te illustreren. Het bewaren van waardevolle herinneringen kan in boekvorm, maar ook in de vorm van een website, een tijdschrift, een collage… De Levensverhaal-vrijwilligers sluiten graag aan bij je wens.

Levensverhaal-vrijwilliger worden?
Heb je plezier in het bezig zijn met taal en wil je iemand helpen zijn/haar levensverhaal vast te leggen? En ben je een dagdeel per week beschikbaar? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Levensverhaal. Vooraf volg je de cursus 'Van levensverhaal tot levensboek'. Daarna word je gekoppeld aan een passende deelnemer door een van onze vrijwillige coördinatoren. Deze coördinator biedt jou gedurende het proces ondersteuning op maat. Daarnaast zijn er jaarlijks twee bijeenkomsten voor alle vrijwilligers van Levensverhaal waarin ruimte is voor inhoudelijke verdieping en het uitwisselen van ervaringen.

Meer informatie of aanmelden?
Wil je meer weten over het project Levensverhaal of wil je je aanmelden als deelnemer of vrijwilliger? Neem dan contact op met Jacquelien Hartholt via 06-13 65 37 92 of j.hartholt@humanitas.nl.