Ik had niet verwacht dat ik dit zo leuk zou vinden!

“Corona heeft net dat laatste zetje gegeven om me op te geven voor vrijwilligerswerk.” Femke is tijdens de eerste lockdown afgestudeerd en was op zoek naar een baan.

Het bleek vervolgens een lastige tijd om een baan te vinden wanneer je nog geen ervaring hebt en waarin vele mensen (met ervaring) naar een baan zochten. Doordat ze vervolgens veel tijd over had, is ze vrijwilligerswerk gaan doen. “Ik zou het nu ook zeker niet willen loslaten, dus ik ben blij dat ik toen die keuze heb gemaakt.” 

Femke koppelt vrijwilligers en deelnemers (voornamelijk ouderen) aan elkaar. “Als vrijwillig coördinator heb je veel verschillende contacten. Ik vind het bijzonder dat een oudere je bijvoorbeeld zomaar binnen laat en zijn of haar hart bij je lucht. Soms is het ook wel heel droevig en voelen sommige ouderen zich echt heel ellendig. Deze ervaringen verbreden je blik op de wereld. Je zit daar met het doel om iemand vreugde te gegeven en dat is heel dankbaar werk.”

Femke ziet dat veel leeftijdsgenoten door corona thuis zijn komen te zitten, veel gaan nadenken en zichzelf behoorlijk tegen komen. Femke ziet dan ook hoe goed het is om mensen met elkaar te verbinden. “Natuurlijk moet je wel de maatregelen in acht nemen, maar mensen halen veel positieve energie uit het zien van een ander, ook al is dat maar één keer per week.” 

Femke ziet dat leeftijdsgenoten op hele verschillende manieren met de situatie omgaan, maar het missen van het sociale leven wordt door iedereen gedeeld. “Je voelt je nu opgesloten, het voelt alsof je vrijheid wordt ontnomen. Maar wat is hier nu zo erg aan als aan de andere kant mensen door corona overlijden. Zo probeer ik het te relativeren.” 

Femke vindt het fijn om onder de mensen te zijn, zoals vroeger toen ze wekelijks achter de bar stond. “Door vrijwilligerswerk ben ik gelukkig toch weer met mensen bezig. Het is geen vervanging, maar het is wel een hele fijne aanvulling. Ik heb me een tijdje heel naar gevoeld, maar toen ik met vrijwilligerswerk begon, haalde ik weer voldoening uit mijn dag. Het maakt dat ik veel positiever ben. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden en zoveel blijheid en energie eruit zou halen!” 

Femke zou vrijwilligerswerk iedereen aanraden. “Als je in een situatie zit dat je niet weet wat je moet, wees dan niet bang om de stap te zetten, want vrijwilligerswerk maakt het leven zoveel beter en leuker!”