Ik zie taalcoaching als een goede investering

Een zakelijke blik op vrijwilligerswerk...

Lia was docent communicatie en besloot dat ze na haar pensionering iets wilde blijven doen met communicatie en taal. Ze werd taalmaatje van statushouders bij Humanitas. “Ik weet dat ik mensen help die legitiem in Nederland zijn en die hier blijven. Het voelt goed om er voor te zorgen dat zij zo snel mogelijk hun weg vinden. Taal is daarvoor de sleutel.”

Al drieënhalf jaar geeft Lia wekelijks anderhalf uur taalondersteuning. “Alleen tijdens vakanties ben ik er niet”. Inmiddels is ze toe aan haar derde deelnemer, een vrouw, na eerder twee mannen. “We spreken wekelijks af bij Humanitas. Meestal gaan we in een aparte ruimte zitten, zodat we goed geconcentreerd kunnen werken. We praten eerst even over koetjes en kalfjes, maar niet te lang, er moet gewerkt worden!” 

Fijn in de klas
Lia vindt het prettig dat school leidend is bij het leren van de Nederlandse taal. “De vragen die ze in de klas niet durven stellen, of nog niet hadden, kunnen ze bij mij kwijt. Het is nuttig om daarmee te helpen, want ze voelen zich daarna fijn in de klas. Daarnaast oefenen we met examens. We doen bijvoorbeeld spreekexamens, die we bij Humanitas kunnen lenen. Het is enorm bevredigend wanneer iemand dan ook daadwerkelijk zijn examens haalt.”  

Schrijnende verhalen
Dankzij het een-op-een contact heeft Lia meer begrip gekregen voor de situatie van statushouders. “Je hoort soms schrijnende verhalen en ze hebben het zeker niet gemakkelijk. De Nederlandse taal is natuurlijk hartstikke lastig om te leren, maar ik zag bij alle drie mijn deelnemers ook fysieke problemen door stress. Ze zijn vaak alleen in een land waar alles nieuw is. En de bureaucratie is echt lastig, wat je al niet moet doen om een stage te regelen! Daarnaast merkte Lia ook concentratieproblemen, bijvoorbeeld na het ontvangen van nieuws uit het land van herkomst. “Het is ontluisterend hoe makkelijk mensen daar soms over denken. Ik moet zeggen dat ik door dit vrijwilligerswerk meer compassie heb gekregen.” 

Steentje bijdragen
“Ik ben blij dat ik door mijn hulp een steentje kan bijdragen, maar ik haal er voor mijzelf natuurlijk ook wat uit. Het is zo verrassend met welke vragen ze komen! Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een buis en een pijp? En tussen plek, plaats en stad? En aroma, is dat een geur of een smaak? Zulke vragen dwingen je om opnieuw naar je eigen taal te kijken, en dat vind ik heerlijk.” 

Goed toegerust
Lia voelt zich goed ondersteund door Humanitas. “Ik heb in het begin veel trainingen gevolgd, en pik nu gericht de bijscholing eruit. Zoals achtergrondinformatie over Syrië, of over het onderwijsaanbod van Alfa college en Noorderpoort.” Dat een taalmaatje zelf kan kiezen aan welke statushouder zij of hij gekoppeld wordt is ook prettig. “Het voelt raar om te kiezen, maar het is belangrijk om te doen waar je goed in bent. Ik heb wat minder geduld en vind het fijn wanneer iemand snel dingen oppikt. Daarom kies ik voor hooggeschoolde deelnemers. Maar welke keuze je ook maakt, mijn ervaring is dat deelnemers ongelooflijk gemotiveerd zijn.”

Lees meer over Taalmaatjes Taalondersteuning