Samen Muziek Beleven

Een mooie toevoeging aan Vriendschappelijk Bezoek.

Lida Koper, deelnemer, en Greet Luurs, vrijwilligster van Vriendschappelijk Bezoek, vertellen enthousiast over het muziekproject Samen Muziek Beleven van het Kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool.

Greet Luurs is toen ze met pensioen ging naar Humanitas gestapt, omdat ze iets zinvols wilde gaan doen en iets voor andere mensen wilde betekenen. Ze is nu vrijwilligster bij Humanitas Voorlezen en bij Vriendschappelijk Bezoek. 

Lida Koper kwam, doordat haar man nier- en hartpatiënt was, via de huisartsondersteuner in contact met Humanitas. Greet kwam samen met een coördinator kennismaken en het klikte meteen. Greet heeft Lida’s man nog een maand of drie meegemaakt voordat hij overleed en komt nu al anderhalf jaar bij Lida. In het begin praatten ze veel en maakten ze diverse autotochtjes.

Greet: “Vier maand geleden konden mensen zich inschrijven voor het muziekproject. Ik had al eens eerder gezien wat levende muziek in ziekenhuizen met de vaak onderdrukte emoties van patiënten kan doen en heb toen overlegd met Lida of ze dacht dat het ook iets voor haar kon zijn. Ze was meteen enthousiast. We schreven ons in en kregen, verdeeld over twee maanden 6 sessies, 1 sessie per week. In de praktijk gaat het zo:  musicus René (cello) mailt mij een link. Als ik dan op de afgesproken dag met mijn laptop naar Lida ga, kan ik via Zoom de link openen en dan zien we elkaar. Eerst praten we even en dan gaat hij samen met Beste (viool) voor ons spelen, vanuit hun zolderetage in Leiden. Een half uur lang mooie klassieke stukken, maar ook eigen arrangementen van de muziek van bijvoorbeeld Billy Joel of John Denver. René en Beste kunnen geweldig goed improviseren. Ze halen hun inspiratie uit de dingen die wij vertellen, nadat ze ons vragen stellen. Heel bijzonder.”

Lida: “Ik vertelde dat mijn man en ik op vakantie waren in Griekenland en toen maakten ze samen een improvisatie waar Griekse klanken in verweven waren. Ook hadden we het eens over de Drentsche Aa, waar ik als klein kind al kwam en waar ik mijn man leerde kennen. In de improvisatie die hierop volgde, hoorde ik duidelijk het kabbelende water en de mooie herinneringen kwamen vanzelf boven. En René vroeg aan Greet welk gedeelte van Groningen ze het mooiste vond. Greet antwoordde dat ze hier vooral geniet van de ruimte en de weidsheid, waarna René en Beste weer prachtig improviseerden in die sfeer."

Greet: “Ik ben nog wel aan het onderzoeken hoe ik de kwaliteit van het geluid van mijn laptop zodanig kan verbeteren, dat de muziek als het ware echt live de woonkamer in komt en er tegelijkertijd auditieve interactie is met de musici. Mooi is dat René zelf de concerten ook opneemt en naderhand de bestanden naar mij toestuurt. Dus we kunnen ze later opnieuw beluisteren.

Wij zijn altijd heel enthousiast na een muzieksessie en we hopen dat ook andere mensen zich hiervoor inschrijven, want muziek betekent veel voor mensen zoals Lida." 

Op de vraag wat dit project hen opgeleverd heeft, antwoordt Lida dat ze zich op de concerten verheugt en dat ze er heel blij mee is. En het is haar opgevallen dat haar muzieksmaak door Samen Muziek Beleven en door wat ze heeft meegemaakt erg veranderd is.

Greet was, doordat zij vaak de lunchconcerten van de Oosterpoort bezocht, al bekend met klassieke muziek. Maar samen van muziek genieten voegt voor haar veel toe aan Vriendschappelijk Bezoek, omdat ze aan de uitstraling van Lida ziet dat dit contact heel belangrijk voor haar is.

Tekst: Trudy Vroom
Fotografie: Louise Calon

Meer informatie over Vriendschappelijk Bezoek