Sociaal contact geeft mij veel energie!

Als Tom van huis naar de supermarkt loopt, komt hij langs Humanitas. Door zijn studie Internationaal & Europees Recht wilde Tom graag in contact komen met andere culturen en is daarom eens gaan kijken op de website van Humanitas Groningen.

 In oktober 2020 is hij vrijwillig coördinator bij Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen geworden. Als vrijwillig coördinator bemiddelt Tom tussen vrijwilligers en vluchtelingen die onlangs een huis toegewezen hebben gekregen in Groningen. “Ik vind het vooral leuk dat het werk divers is en dat ik contact heb met veel verschillende mensen. Ook het kijken naar wat er nodig is binnen een koppeling vind hij een mooie uitdaging.”

Tom is in coronatijd vrijwilliger geworden. Daardoor maakt hij bijvoorbeeld kennis met vrijwilligers tijdens een wandeling in het park, in plaats van in het pand van Humanitas. “Door de verhalen van andere vrijwillig coördinatoren weet ik dat het totaal anders is dan ‘vroeger’, maar ik weet niet anders.”

Tom woont met 8 jongens in een studentenhuis. “Ik ben heel blij dat wij als één huishouden worden gezien en daardoor geen afstand hoeven te houden.” Daarnaast ziet hij leeftijdsgenoten bijna alleen maar tijdens Zoombijeenkomsten, bijvoorbeeld met colleges. Voor Tom betekent het vrijwilligerswerk dat hij veel meer sociaal contact heeft. “Dat geeft mij veel energie!”

Tom vertelt dat hij tijdens de kerstvakanties altijd naar zijn familie gaat en regelmatig met oude vrienden in de kroeg afspreek. Dit jaar kon dat natuurlijk niet en daar baalde Tom van. Rond die tijd sprak Tom met een vluchteling die net in Groningen was komen wonen, niemand kende en naast een bed niet veel meer in huis had. Door de sluiting van de winkels was het ook nog eens ingewikkeld om de benodigde spullen te kopen. Toch was de vluchteling blij tijdens de ontmoeting met Tom. “Hij kon uitkijken naar de toekomst, naar wat nog komen zou.” Voor Tom was dit een realiteitscheck: “wat een onzin dat ik aan het zeuren ben dat ik mijn vrienden niet in het café kan ontmoeten, terwijl deze man die alles verloren heeft en niets of niemand heeft, blij is.” Tom is blij dat hij als vrijwilliger dergelijke situaties mag meemaken. “Het geeft je een ander perspectief, je blik op de wereld wordt verbreed.”

Tom ziet een groot verschil in hoe studenten in de eerste lockdown stonden en hoe ze er nu in staan. “In maart hadden we het idee dat het niet lang zou duren. In de zomer zou het wel klaar zijn. Tijdens deze tweede lockdown krijg je geen hoop van wat je op tv ziet en studenten om me heen beginnen de moed te verliezen. Ze hebben minder energie, zijn bedrukter en worden ongelukkiger door het gebrek aan sociaal contact. Studenten hebben moeite om zich op te laden voor een college of werkgroep, omdat ze geen energie kunnen halen uit dingen waar ze normaal energie van krijgen.” Tom ziet ook een andere kant: “je ziet ook de insteek van de dingen die we nog wél kunnen doen, laten we daar iets leuks van maken.”

De Tips van Tom:

  • Ga in ieder geval elke dag een uur naar buiten.
  • Heb je niemand om mee te wandelen? Op Spotify staan talloze podcasts om te luisteren.
  • Ga vrijwilligerswerk doen!

Tom denkt dat er veel studenten zijn die het vrijwilligerswerk ook echt leuk zouden vinden, maar zij hebben de stap nog niet genomen of de weg nog niet gevonden. Volgens hem geeft vrijwilligerswerk energie, dank, mooi contact en soms levert het zelfs prachtige vriendschappen op.

“Juist in coronatijd voelt het fijn om eenzaamheid tegen te gaan, om een maatje te kunnen spreken en ook de dank die je daarvoor terug krijgt. Ga naar de website van Humanitas en meld je aan!”