Goh, ik voel de zon op mijn gezicht!

Eerst even iets over Catherina: ze is een zelfstandige vrouw die heel goed weet wat ze wel of niet wil, en ook weet wat er met haar aan de hand is, maar daar niets over zegt naar mij toe. Tot nu toe enkel dat ze weer naar de dagbesteding gaat.   

Elke woensdagmiddag ben ik bij haar en eerst wisselen we een paar woorden met elkaar, dan is er koffie met een koekje met steeds de vraag: ‘Heb je al een koekje gehad, wil je nog koffie? Dan gaan we een spelletje doen, sjoelen, yahtzee of scrabble. Het grappige is dat ze met het laatste meestal wint.   

Toen het de vorige week echt mooi weer was dacht ik: ‘Misschien vindt Catherina het wel leuk om morgen met de cabrio op stap te gaan’, dus ik bel haar man, Leendert, met de vraag of Catherina dat leuk zou vinden. Leendert antwoordt: ‘Vraag het haarzelf maar.’ Oké, doe ik.   

Als ik de oprit opdraai, staat ze buiten bij de brievenbus. Ik stap uit en vraag haar of ze zin heeft om met de auto op stap te gaan. Ze antwoordt: ‘Moet ik eerst m'n zonnebril opzoeken’. Enfin, we gaan naar binnen, eerst koffie en dan de zoektocht naar de zonnebril en vervolgens de hairspray, want stel je voor ... Helaas, niet gevonden. (wel de lippenstift)    

Als we wegrijden vraagt Catherina: ‘Waar gaan we heen?’ Ik zeg: ‘Met omweggetjes naar Norg’. 'Oh' zegt ze opgewekt: ‘Daar kwam ik vroeger wel op de fiets met Leendert.’ En dan: ‘Kan ik daar wel een plas doen?’    

Via Eelde, Peize en Lieveren arriveren we in Norg, parkeren de auto voor het Wapen van Norg en kunnen daar gelukkig koffie en taart krijgen, en - heel belangrijk - , naar de wc. (Opluchting)    

Tegenover het terras is het markt, weliswaar klein, maar toch, er staat een visboer. ‘Daar wil ik straks even heen’, zegt Catherina. We drinken de koffie op, roken nog een sigaret en stappen op de visboer af.  ‘Wat zal ik bestellen’, vraagt Catherina. ‘Lekkerbekjes?’, stel ik voor. Nou, uiteindelijk werden dat drie lekkerbekjes, vier haringen, twee bakjes zalmsalade en een cola light. De visboer moest haar zeker vier keer weer vertellen wat ze had besteld, met een knipoog naar mij.    

Na zo'n tweeënhalf uur waren we weer in Groningen en samen hebben een echt leuke middag beleefd.

Catherina en Leendert zijn gefingeerde namen. De afgebeelde persoon en auto komen niet in het verhaal voor.