Jongeren en Rouw

Een dierbare verliezen is moeilijk. Of het nu je geliefde, een ouder, een grootouder, een broer of zus, een vriend of vriendin is: het komt hard aan. Er valt iemand weg die deel uitmaakte van je leven. Dat wordt hierdoor flink door elkaar geschud en niets is meer hetzelfde.

Herken je dit? En zou je in contact willen komen met jongvolwassenen die hetzelfde meemaken? Bij Humanitas Groningen kun je deelnemen aan een gespreksgroep speciaal voor jongeren die iemand verloren zijn.

Over het project

Je komt zeven à acht avonden samen met andere jongeren om gedachten uit te wisselen. Je kunt je eigen verhaal kwijt en luisteren naar ervaringen van anderen. Zo vind je steun én steun je elkaar. De groep wordt begeleid door vrijwilligers die ervaring hebben met rouw of rouwbegeleiding. Daarbij maken ze gebruik van het spel 'Alle sterren van de hemel'. Natuurlijk is er ook ruimte voor je eigen ideeën en inbreng!

Positieve waardering

Een 24-jarige deelneemster vertelt: 'Toen ik voor het eerst over het project las, dacht ik: Oh, is dit wel iets voor mij, hoe zou de groep zijn, wat doen ze precies? De gedachte 'niet geschoten is altijd mis' heeft bij mij de doorslag gegeven. Ik heb mijn moeder na een onverwacht ziekbed van twee maanden verloren en ik mis haar heel erg. Ik besloot om contact op te nemen met Humanitas en hoopte dat de lotgenotengroep iets voor mij zou zijn. Het is me erg goed bevallen en ik kan het je zeker aanraden. Binnen deze groep praat je met lotgenoten over van alles en nog wat. Soms door middel van een foto, een spel of gewoon doordat je op elkaar kan reageren. Ik heb veel steun ervaren, gehuild en gelachen, waardoor ik uiteindelijk veel positieve kracht heb meegekregen.'
Een andere deelneemster meldt: "Hoe lang of hoe kort het ook geleden is dat je een dierbare bent verloren, bij de lotgenotengroep kun je in een veilige omgeving je verhaal delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dan blijkt dat je niet alleen bent met je verdriet, en dat iedereen zijn of haar eigen manier heeft om met het gemis om te gaan. Het is kortom een plek waar je steun en begrip kunt vinden in een moeilijke tijd."

Informatie voor de hulpvrager

Als jij tussen de 18 en 28 bent, iemand verloren hebt en daar graag over zou willen praten met leeftijdsgenoten, dan kun je je aanmelden.

Contact

Wil je meer weten? Bezoek dan eens onze Facebookpagina.
Je kunt ook een mailtje sturen naar mip.groningen@humanitas.nl.