Veelgestelde vragen

over de Mantelzorg 10-daagse

Voor wie is de Mantelzorg 10-daagse bedoeld?

Voor mensen die wonen in de gemeente Groningen en langdurig en intensief zorgen voor iemand uit hun naaste omgeving. Bijvoorbeeld voor hun familielid, vriend of buur.(zie ook de vorige vraag). De 10-daagse is in principe niet bedoeld voor je naaste, de persoon die je verzorgt. Bij een aantal activiteiten mag je een introducé meenemen, dit kan ook je naaste zijn.
Deze 10-daagse richt zich echt op mantelzorgers, niet op vrijwilligers. Vrijwilligerswerk is iets anders dan mantelzorg: vrijwilligerswerk daar kies je voor en mantelzorg is iets wat je overkomt, waar je niet zomaar mee kunt stoppen, omdat het iemand is met wie je een bestaande persoonlijke relatie hebt.

Wanneer ben je mantelzorger?
Mantelzorger ben je als je langdurig en intensief zorgt voor iemand uit je naaste omgeving. Het is zorg en hulp die je geeft vanuit een persoonlijke relatie aan iemand met een ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen, gedurende ten minste drie maanden en acht uur per week. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is, een psychische aandoening heeft of verslaafd is. 

Ik woon in de voormalige gemeente Haren/Ten Boer: is de Mantelzorg 10-daagse ook voor mij?
Ja zeker, de 10-daagse is bedoeld voor alle mantelzorgers die wonen in de (nieuwe) gemeente Groningen. Het maakt niet uit waar in de gemeente je woont: je kunt je opgeven voor activiteiten in elk(e) wijk of dorp.

Ik ben mantelzorger maar nog geen 18 jaar. Wordt er ook iets voor mijn leeftijd georganiseerd?
Voor jonge mantelzorgers tot 24 jaar is er:
Paintballen of sport en spel op indoor strand, inclusief eten en drinken.
Zaterdag 13 november 12.30 tot 15.00 uur. Opgave voor 5 november via jmz.groningen@humanitas.nl.

Over de uitnodiging 

Ik heb geen uitnodiging ontvangen voor de 10-daagse, terwijl ik wel als mantelzorger ben ingeschreven bij Humanitas Steunpunt Mantelzorg. Wat nu?

  • Is je mailadres bij ons bekend? De uitnodiging is per e-mail verstuurd op 1 oktober 2021. Kijk even in de map ‘ongewenste mail’ of ‘spam’. Kun je ook daar de mail niet terugvinden? Neem dan contact met ons op steunpuntmantelzorg.groningen@humanitas.nl

  • Heb je geen computer of e-mailadres? Of is je e-mailadres niet bij ons bekend? Dan is de uitnodiging per post verstuurd op 30 september Heb je de uitnodiging niet ontvangen? Neem dan contact met ons op via 050-312 60 00.

  • Misschien heb je aangegeven geen nieuwsbrief/ post te willen ontvangen? Dan mogen wij door de privacywet geen post sturen. Dus ook niet deze uitnodiging. Wil je wel post ontvangen in de toekomst en alsnog de uitnodiging ontvangen? Geef dit dan door via steunpuntmantelzorg.groningen@humanitas.nlof 050-312 60 00. Houd er rekening mee dat opgeven voor de Mantelzorg 10-daagse kan tot en met 15 oktober.

Mijn partner heeft geen e-mail  met uitnodiging ontvangen. Wat nu?
Als jij en je partner met hetzelfde e-mailadres bekend zijn bij het steunpunt dan is er één uitnodiging verstuurd. Jullie kunnen beiden de link gebruiken en dus beiden het aanmeldingsformulier afzonderlijk invullen.

Ik ben mantelzorger maar niet ingeschreven bij Steunpunt Mantelzorg bij Humanitas. Hoe kan ik een uitnodiging krijgen?
Dat kan door je eerst in te schrijven als mantelzorger. Klik hier om dat te doen. Geen computer? Bel dan naar 050-312 60 00. Na inschrijving ontvang je een uitnodiging. Houd er wel rekening mee dat opgeven voor de Mantelzorg 10-daagse tot en met 15 oktober kan.

Hoe kan ik mij inschrijven als mantelzorger?
Dat kan via deze link. Geen computer? Bel dan met Humanitas 050-312 60 00.

Aanmelden en het digitale aanmeldformulier

Link programmaboekje: de link naar het aanmeldformulier doet het niet.
Soms is het nodig bij het aanklikken van een link tegelijkertijd de Ctrl-toets ingedrukt te houden.

Ik vind het lastig om het  digitale formulier in te vullen.
Bel met Humanitas 050 - 312 60 00 om je naam, telefoonnummer en indien van toepassing je mailadres door te geven. Je wordt dan door het Steunpunt teruggebeld om een oplossing te zoeken.

Ik ben te laat met opgeven voor de 10-daagse, het is al 15 oktober geweest, kan ik mij alsnog opgeven?
In principe kan opgeven niet meer. We kunnen niet beloven dat opgaves na die datum nog verwerkt worden. Als dit toch nog lukt dan krijg je persoonlijk bericht. Als er bij activiteiten nog plaats is, dan wordt een reminder verstuurd en kun je je alsnog opgeven.  

Ik heb mij opgegeven voor de 10-daagse. Krijg ik mijn opgave(s) nog bevestigd?
Voor 27 oktober ontvang je een bevestiging van de activiteiten waar je aan deelneemt. We houden zoveel mogelijk rekening met je voorkeur.

Ik heb mijn keuze al doorgegeven, kan ik nog wijzigingen doorgeven?
Helaas kunnen wij na opgave geen wijzigingen meer doorvoeren.

Afmelden

Ik ben onverwachts verhinderd, waar geef ik dat door?
Bij voorkeur per mail: steunpuntmantelzorg.groningen@humanitas.nl of via 050-312 60 00.
Vermeld dan je naam en voor welke activiteit + datum je je afmeldt.

Ik ben onverwachts verhinderd, mag iemand anders in mijn plaats gaan?
De opgave is persoonsgebonden. Je kunt je afmelden via steunpuntmantelzorg.groningen@humanitas.nl / 050 – 312 60 00.
Ken je iemand die ook mantelzorger is, maar nog niet bekend bij het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas? Inschrijven als mantelzorger kan via deze link. Mensen ontvangen dan alsnog een uitnodiging voor de 10-daagse. Houd er wel rekening mee dat opgeven voor de 10-daagse uiterlijk tot en met 15 oktober kan.

Iemand meenemen

Mag ik iemand/een introducé meenemen?
Bij sommige activiteiten staat benoemd dat een introducé meenemen mogelijk is. Niet bij alle activiteiten is dat mogelijk.
Ken je iemand die ook mantelzorger is en nog niet bekend bij Steunpunt Mantelzorg? Diegene kan zich inschrijven als mantelzorger via deze link. Dan krijgt hij/zij de uitnodiging ook toegestuurd. Houd er rekening mee dat opgeven voor de 10-daagse kan tot uiterlijk 15 oktober.

Ik kan degene die ik verzorg niet alleen thuis laten, mag ik hem/haar meenemen?
De mantelzorg 10-daagse is in eerste instantie bedoeld voor mantelzorgers. Wil je graag gaan, maar kun je je naaste niet alleen laten? Je kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier onder Respijtzorg, dan nemen we contact met je op.

Vragen rondom corona

Welke coronamaatregelen hanteren jullie tijdens de Mantelzorg 10-daagse?
We volgen de geldende overheidsmaatregelen zie ook Rijksoverheid.
We houden te allen tijde rekening met de coronamaatregelen!

Moet ik de corona-app met QR-code laten zien bij binnenkomst?

  • Bij activiteiten die plaatsvinden in een horecagelegenheid kan gevraagd worden om de QR-code te tonen in de app of in een brief.
  • Bij activiteiten die plaatsvinden op andere locaties dan horeca is het tonen van de QR-code niet aan de orde. Tenzij dit wordt vermeld bij de bevestiging die je ontvangt.
  • In verband met de coronamaatregelen kan bij sommige activiteiten om een zelftest of vaccinatiebewijs worden gevraagd. Je wordt hierover geïnformeerd.
  • Wie niet (volledig) gevaccineerd is, kan gebruikmaken van een toegangstest. 

Ik ben verkouden, niet helemaal fit, kan ik komen?
We vragen je om bij klachten die passen bij corona (zoals koorts, hoesten en/of verkoudheid) thuis te blijven en je af te melden via steunpuntmantelzorg.groningen@humanitas.nl / 050-312 60 00.

Ik ben niet gevaccineerd, mag ik wel naar de film?
Als je niet gevaccineerd bent dan kan je testen voor toegang. Dit kan op verschillende plekken in de stad.  Je krijgt dan een coronatoegangsbewijs dat je mee  moet nemen. Een test bij de GGD of een zelftest is niet geldig. Hier vind je alle informatie over Testen voor toegang

Het programmaboekje

Link programmaboekje: de link naar het aanmeldformulier doet het niet.
Soms is het nodig bij het aanklikken van een link tegelijkertijd de Ctrl-toets ingedrukt te houden.

Niet overal staan de tijden en data goed vermeld.
We kunnen dit helaas niet meer aanpassen, omdat dan de link niet meer werkt. Op het aanmeldformulier staan de tijden en data nu wel goed vermeld.

Muziek en dementie:  Is dit een lezing of wordt er naar muziek geluisterd?
Het is een gezellige ochtend met muziek, waarin je samen met je naaste muziek kunt luisteren en meedoen. Ook krijg je informatie hoe je muziek in kunt zetten bij dementie. Dus een gezellige en informatieve ochtend.

Waar vinden de activiteiten plaats?
Op het aanmeldformulier staat waar de activiteiten plaatsvinden. Na aanmelding ontvang je voor 27 oktober bevestiging van deelname met de locaties en tijdstippen van de activiteit.

Overig

Ik maak gebruik van een hulpmiddel bij het lopen (rollator, rolstoel). Zijn de locaties toegankelijk?
Op het aanmeldformulier kan je aangeven dat je een hulpmiddel gebruikt. Mocht de locatie minder toegankelijk zijn dan nemen we contact met je op.

Ik kan degene die ik verzorg niet alleen thuis laten maar ik wil wel graag komen. Kan een vrijwilliger mij vervangen thuis?
Vermeld op het aanmeldformulier dat je gebruik wilt maken van Respijtzorg. We nemen dan contact met je op.

Vragen over de verrassingscoupon van de Mantelzorgkaart?
Kijk hier

Staat je vraag er niet tussen?

Mail dan naar steunpuntmantelzorg.groningen@humanitas.nl en je ontvangt binnen enkele werkdagen een reactie.
Geen computer? Bel dan naar Humanitas 050-312 60 00, geef je naam en telefoonnummer door, dan nemen wij contact met je op.

--------------------------------------------------------------------------------------

Pers/media

Met wie kunnen we contact opnemen over publiciteit/interviews, etc?
Maaike Louwsma, coördinator mantelzorgondersteuning Steunpunt Mantelzorg Humanitas Groningen: m.louwsma@humanitas.nl / 050-312 60 00.