Groningen

Handige tips en links

Handige tips en links voor mantelzorgers

Aangifte inkomstenbelasting 2017 (belastingspecial van Mezzo )

In de belastingspecial leest u informatie over de belastingaangifte inkomstenbelasting 2017. Welke zorgkosten u kunt aftrekken en andere regelingen die voor u van belang zijn. Ook treft u meer informatie aan over de fiscale consequenties van een mantelzorgwoning.
De belastingspecial is exclusief beschikbaar voor leden en lidorganisaties van Mezzo.
Om lid te worden gaat u naar www.mezzo. U ontvangt onder andere direct de digitale belastingspecial in uw mailbox.

Herziene versie van Financiële zakboekje (2017) van Mezzo nu verkrijgbaar

Het financiële zakboekje van Mezzo biedt u als mantelzorger een overzicht van regelingen die van invloed zijn op uw financiële situatie als mantelzorger. Van Wmo, pgb, tot aftrek van parkeerkosten en belastingvrije schenkingen. Met dit zakboekje kunt u met meer kennis uw belastingaangifte (laten) doen of uw vragen stellen bij (gemeentelijke) instanties.
Het boekje is te bestellen via de webshop van Mezzo
Prijs: € 6,49. Ledenprijs € 4,95. Nu gratis bij een nieuw lidmaatschap!

Dementiemonitor Mantelzorg 2018

Onderzoek van Alzheimer Nederland  onder mantelzorgers van mensen met dementie

Alzheimer Nederland wil graag weten hoe het met u gaat. En wat uw ervaringen zijn met de professionele zorg. Zo kunnen zij uw belangen behartigen bij beleidsmakers in en rond de zorg. Daarom houdt Alzheimer Nederland samen met het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) iedere twee jaar een landelijk onderzoek onder mantelzorgers van mensen met dementie: de Dementiemonitor Mantelzorg.

De zorg verbeteren

De uitkomsten van de Dementiemonitor Mantelzorg deelt Alzheimer Nederland met het ministerie van VWS, zorgaanbieders en – verzekeraars en gemeenten. Ook Tweede Kamerleden maken er gebruik van. Zo beïnvloedt Alzheimer Nederland beslissingen met als doel om de zorg te verbeteren.

De vragenlijst van de Dementiemonitor Mantelzorg kan worden ingevuld door iedereen die de zorg heeft voor een naaste met dementie. Het maakt daarbij niet uit of uw naaste thuis woont of in een instelling.

Helpt u mee?

Ga naar www.dementiemonitor.nl en klik op de groene knop. U gaat dan naar de online vragenlijst. Geen internet? Vraag een schriftelijke vragenlijst aan bij Alzheimer Nederland, tel: (033) 303 25 02. Deze kunt u kosteloos retourneren.

 

Iemand verzorgen… Hoe doe je dat?

Een  vraag waar veel  mantelzorgers mee worstelen. De website www.samenbeterthuis.nl geeft met video-instructies een passend antwoord op vragen als: Hoe help ik een ander met aankleden of uitkleden? Hoe help ik iemand bij het wassen, baden of douchen? Welke hulpmiddelen zijn er bij het verzorgen? Hoe help ik bij incontinentie of bij toiletgebruik? U kunt deze filmpjes bekijken in lange versies maar ook in kleine “geknipte” versies. Zo kunt u uw eigen zorginformatie op maat, en steeds opnieuw bekijken.

Belastingvoordelen voor mensen met een ziekte of beperking

Het kan nog steeds: zorgkosten terug via de belasting
Leven met een ziekte of beperking brengt extra kosten met zich mee. Bijvoorbeeld voor zorg, vervoer, hulpmiddelen of extra gezinshulp. Die kosten zijn voor een deel nog steeds aftrekbaar via de belasting. De website Meerkosten.nl legt heel precies en in begrijpelijke taal uit hoe dat moet. Daarnaast geeft de website uitleg over andere regelingen die het inkomen extra ondersteunen.
Naast de belastingaftrek zijn er namelijk ook nog andere mogelijkheden voor mensen met een handicap of chronische ziekte om hun inkomen extra te ondersteunen. Bijvoorbeeld financiële hulp van de gemeente, ruimere huurtoeslag, lagere autobelasting, dubbele kinderbijslag. Meerkosten.nl geeft ook over deze regelingen heldere informatie.
Ga naar www.meerkosten.nl
Downloadbare pdf in de webwinkel van Ieder(in)

Klein geluk voor de mantelzorger 

Dit  boek is een steun in de rug voor mantelzorgers. In de vorm van recepten die telkens beginnen met een herkenbare situatie of behoefte (je bent moe, je hebt behoefte aan steun, je wilt rust) geven de auteurs inspiratie, steun, troost, praktische en concrete suggesties, (h)erkenning, ervaringsverhalen en verwijzingen naar inspirerende boeken en websites.

De schrijvers Maria Grijpma en Inge Jager hebben beiden jarenlange ervaring in de gezondheidszorg, onder andere als coach en trainer. Ook hebben ze beiden ervaring als mantelzorger. Zij weten als geen ander dat je het als mantelzorger niet volhoudt als je niet goed voor jezelf zorgt.
Klein geluk voor de mantelzorger | Maria Grijpma en Inge Jager | Uitgeverij Ankh Hermes | 2016 | 192 pag. |
€ 17,50

De beste zorgverzekering voor mantelzorgers 

Zorgverzekeraars maken reclame met vergoedingen speciaal voor mantelzorgers. Maar wat houden deze vergoedingen eigenlijk in en wie is de beste zorgverzekeraar voor mantelzorgers? Zoals ieder jaar heeft de Consumentenbond in opdracht van Mezzo een overzicht opgesteld met hierin een vergelijking van de vergoedingen voor mantelzorgers.
Meer informatie op www.mezzo.nl
Daar kunt u ook het gratis Overzicht Vergoedingen Mantelzorg in 2017 downloaden.


OV-begeleiderskaart

Kan degene die u verzorgt door een handicap niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kan hij/zij voor u een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen bij Argonaut. U reist dan gratis mee. De OV-begeleiderskaart is geldig in treinen, metro's, trams, bussen en Regiotaxi. Lees meer over de kaart op ovbegeleiderskaart.nl

Wet Flexibel werken

Met de Wet Flexibel Werken krijgen werknemers flexibiliteit in werktijden en werkplek en kunnen zij eerder een verzoek om korter of langer te werken indienen.
Is het lastig voor u om werk en zorg te combineren? Dan kan het soms helpen om uw werktijden aan te passen of minder uren te gaan werken. Meer over de wettelijke mogelijkheden op www.mezzo.nl

Wees aanwezig bij het keukentafelgesprek

Als mantelzorger bent u een volwaardige gesprekspartner naast de zorgvrager. Maar soms gebeurt het dat een mantelzorger te horen krijgt, dat hij/zij niet aanwezig mag zijn. Dat is onjuist. Vraag in zo’n geval altijd: Waar staat dan dat dat niet mag?

Gemeenten mogen mantelzorg niet afdwingen

Gemeenten mogen de ondersteuning door mantelzorgers niet afdwingen en zorg en ondersteuning weigeren of intrekken. Gemeenten moeten vooraf onderzoeken of personen bereid zijn om onbetaald ondersteuning te bieden. Dat blijkt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in een zaak die tegen de gemeente Etten-Leur was aangespannen.
Meer lezen op www.binnenlandsbestuur