Tips voor mantelzorgers

Praten over ziekte in je gezin: hoe doe je dat?

Als er iemand ziek wordt in je omgeving, dan heeft dat invloed op alle betrokkenen. Met elkaar praten kan problemen voorkomen bij kinderen, jongeren en ouderen. Maar hoe doe je dat, écht praten met elkaar?

Praten over ziekte in het gezin is lang niet altijd makkelijk. Wat vertel je wel en wat niet? Neem je je partner of kind in bescherming? Misschien voel je je schuldig over je gedachten en durf je niet eerlijk te zijn over je eigen zorgen en emoties. Of de woorden komen niet.Veel mensen vinden het lastig om het gesprek aan te gaan, en doen het daarom maar niet. 

Hoe ga je het gesprek aan?
Om praten over ziekte makkelijker te maken, ontwikkelden Naasten in Beeld en Muzus een aantal praatpakketten. Voor ouders en kinderen, partners en jongeren. Zo kun je op een voor jou geschikt moment het gesprek aan gaan.

De praatpakketten:
• Spel: Opgelucht staat netjes voor jongeren tussen 12 – 18 jaar
Samen leven met ziekte voor partners
Je kunt de praatpakketten gratis downloaden of online gebruiken.
Download het praatpakket voor kinderen: 

Samen verder na Niet Aangeboren Hersenletsel

Als je Niet  Aangeboren Hersenletsel  hebt is het fijn dat je mensen vindt die jou begrijpen zodat je niet alles steeds  weer uit hoeft te leggen. Bij lotgenoten vind je herkenning en erkenning van de problemen waar je tegenaan loopt. Lees meer: zie de flyer

Thuiskoks koken voor de buren 

Thuiskoks met een passie voor lekker koken, bereiden voor mensen in de buurt een gezonde verse maaltijd. Het project heet Thuisgekookt en wordt gesubsidieerd door de gemeente Groningen. Je betaalt een vooraf afgesproken bedrag voor de maaltijd. Thuisgekookt  heeft geen winstoogmerk.
In Groningen zijn al zo’n driehonderd thuiskoks, en veel van hen bezorgen de maaltijd bij oudere buurtbewoners. Dankzij Thuisgekookt hebben in Groningen al meer dan vijftig oudere mensen meerdere malen per week even contact met een buurtgenoot.
Voor druk bezette mantelzorgers is Thuisafgehaald een mogelijkheid meer tijd voor zichzelf over te houden en overbelasting te voorkomen. Op www.thuisgekookt.nl lees je  hoe het werkt.

MantelzorgNL

MantelzorgNL  is de belangenvereniging voor mantelzorgers. Je  kunt er terecht voor gratis advies: de Mantelzorglijn 030 - 760 60 55  of via mantelzorglijn@mantelzorg.nl
Voor meer hulp is een lidmaatschap nodig. De kosten zijn € 23,- per jaar. Voor dat bedrag kun je onder meer per jaar vier uur praktische hulp krijgen. Denk aan het schrijven van juridische brieven, bellen met instanties e.d. 
www.mantelzorg.nlinfo@mantelzorg.nl| 030 - 659 22 22| Sparrenheuvel 38, gebouw C, 3708 JE Zeist.

Je ouders worden ouder, en nu?

Eens komt mantelzorg op je pad. Je bent mantelzorger, je hebt mantelzorg nodig, of je krijgt er in de toekomst mee te maken. Praten over later is binnen veel families geen vanzelfsprekendheid. Om mensen, met name 40- en 50-plussers met ouders die op leeftijd zijn, op een laagdrempelige manier aan te sporen over de toekomst te praten lanceerde MantelzorgNL de campagne 'Je ouders worden ouder, en nu?'.
Doel van de campagne is ten eerste bewustwording: ik heb ook ouders die ouder worden. Goed om een aantal zaken voor later met elkaar te bespreken. En ten tweede: het geven van tips en tools om het gesprek over de toekomst binnen de familiesfeer op gang te helpen.
Tips vind je op de website van MantelzorgNL. Daar is ook gratis het praatpakket voor het Familie Gesprek te bestellen.

Iemand verzorgen… Hoe doe je dat?

Een  vraag waar veel  mantelzorgers mee worstelen. De website www.samenbeterthuis.nl geeft met video-instructies een passend antwoord op vragen als: Hoe help ik een ander met aankleden of uitkleden? Hoe help ik iemand bij het wassen, baden of douchen? Welke hulpmiddelen zijn er bij het verzorgen? Hoe help ik bij incontinentie of bij toiletgebruik? Je kunt deze filmpjes bekijken in lange versies maar ook in kleine “geknipte” versies. Zo kunt je je eigen zorginformatie op maat, en steeds opnieuw bekijken.

Belastingvoordelen voor mensen met een ziekte of beperking

Het kan nog steeds: zorgkosten terug via de belasting
Leven met een ziekte of beperking brengt extra kosten met zich mee. Bijvoorbeeld voor zorg, vervoer, hulpmiddelen of extra gezinshulp. Die kosten zijn voor een deel nog steeds aftrekbaar via de belasting. De website Meerkosten.nl legt heel precies en in begrijpelijke taal uit hoe dat moet. Daarnaast geeft de website uitleg over andere regelingen die het inkomen extra ondersteunen.
Naast de belastingaftrek zijn er namelijk ook nog andere mogelijkheden voor mensen met een handicap of chronische ziekte om hun inkomen extra te ondersteunen. Bijvoorbeeld financiële hulp van de gemeente, ruimere huurtoeslag, lagere autobelasting, dubbele kinderbijslag. Meerkosten.nl geeft ook over deze regelingen heldere informatie.
Ga naar www.meerkosten.nl
Downloadbare pdf in de webwinkel van Ieder(in)

Boekentips:

  • Tip van een mantelzorger:Helpen bij verlies en verdriet


Een gids voor het gezin en de hulpverlener, door Manu Keirse

Dit boek besteedt aandacht aan verschillende vormen van verlies (bijv. toekomstperspectief) en andere situaties die voor mantelzorgers herkenbaar zijn  die niet misschien niet meer overgaan, zoals veranderende relaties, omgaan met ziekte of een beperking.

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet. Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. 
Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.


Wist je dat je ook terecht kunt bij het project Steun en Verlies van Humanitas?

  • Klein geluk voor de mantelzorger 

Dit  boek is een steun in de rug voor mantelzorgers. In de vorm van recepten die telkens beginnen met een herkenbare situatie of behoefte (je bent moe, je hebt behoefte aan steun, je wilt rust) geven de auteurs inspiratie, steun, troost, praktische en concrete suggesties, (h)erkenning, ervaringsverhalen en verwijzingen naar inspirerende boeken en websites.

De schrijvers Maria Grijpma en Inge Jager hebben beiden jarenlange ervaring in de gezondheidszorg, onder andere als coach en trainer. Ook hebben ze beiden ervaring als mantelzorger. Zij weten als geen ander dat je het als mantelzorger niet volhoudt als je niet goed voor jezelf zorgt.
Klein geluk voor de mantelzorger | Maria Grijpma en Inge Jager | Uitgeverij Ankh Hermes | 2016 | 192 pag. |
€ 17,50

  • Jij bent toch mijn dochter?

Ouderenpsycholoog Sarah Blom neemt in haar boek de lezer mee in de aangrijpende belevingswereld van haar cliënten met dementie. Blom geeft inzichten en handvatten waarmee we meer voor elkaar kunnen betekenen, met of zonder dementie. Boeiend en in begrijpelijke taal geschreven. Een aanrader voor mantelzorgers, beroepskrachten, familieleden, vrienden, buren van mensen met dementie.

  • Reisgids Mantelzorg; wegwijs in de wereld van zorg voor ouderen

Boekentip van Maaike Louwsma van het Steunpunt Mantelzorg:
Een boek zoals er vele verschijnen…. Maar wat ik heel interessant vind is dat dit boek inzoomt op verschillende fases van mantelzorg: ouderen die langzaam achteruitgaan, ouderen die de weg kwijt zijn, naar huis na ziekenhuisopname of revalidatie, plotselinge situaties, etc.

De Reisgids door Lodewijk Schmit Jongbloed en Daphne Riksen helpt mantelzorgers bij het ondernemen van de juiste acties. Op basis van routebeschrijvingen en kaartjes bepaalt de lezer eerst welke ‘mantelzorgroute’ voor hem/haar relevant is. Bij iedere route geeft de Reisgids praktische tips.
Daarnaast behandelt het boek de belangrijkste aandachtsgebieden voor mantelzorgers. Hoe ga je soepel om met je partner, ouder, familie en met zorgverleners? Wat regelen de verschillende zorgwetten? En wellicht het belangrijkste: hoe houd je het vol?
De Reisgids is geschreven in de stijl van ‘Mantelzorg voor dummies’ met herkenbare uitspraken en adviezen van ervaren mantelzorgers.

OV-begeleiderskaart

Kan degene die je verzorgt door een handicap niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kan hij/zij voor je een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen bij Argonaut. Je reist dan gratis mee. De OV-begeleiderskaart is geldig in treinen, metro's, trams, bussen en Regiotaxi. Lees meer over de kaart op ovbegeleiderskaart.nl

Wet Flexibel werken

Met de Wet Flexibel Werken krijgen werknemers flexibiliteit in werktijden en werkplek en kunnen zij eerder een verzoek om korter of langer te werken indienen.
Is het lastig voor je om werk en zorg te combineren? Dan kan het soms helpen om je werktijden aan te passen of minder uren te gaan werken. Lees meer op MantelzorgNL

Wees aanwezig bij het keukentafelgesprek

Als mantelzorger ben je een volwaardige gesprekspartner naast de zorgvrager. Maar soms gebeurt het dat een mantelzorger te horen krijgt, dat hij/zij niet aanwezig mag zijn. Dat is onjuist. Vraag in zo’n geval altijd: Waar staat dan dat dat niet mag?

Gemeenten mogen mantelzorg niet afdwingen

Gemeenten mogen de ondersteuning door mantelzorgers niet afdwingen en zorg en ondersteuning weigeren of intrekken. Gemeenten moeten vooraf onderzoeken of personen bereid zijn om onbetaald ondersteuning te bieden. Dat blijkt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in een zaak die tegen de gemeente Etten-Leur was aangespannen.

Meer lezen op www.binnenlandsbestuur 

Terug naar Mantelzorgondersteuning