Annemieke, vrijwilliger mantelzorgondersteuning

Annemieke Hemmers is vrijwilliger bij het Steunpunt Mantelzorg. Ze ondersteunt mantelzorgers in de wijk Corpus den Hoorn. Mantelzorgers komen bij haar langs tijdens het spreekuur of Annemieke  belt hen op voor een gesprek. “Wij bieden mantelzorgers een luisterend oor of  helpen hen verder met praktische informatie en ondersteuning.”

 

 

Annemieke (50) is opgegroeid in een gezin met vijf  kinderen, waarvan twee  tweelingen. Het was een warm nest. Na haar opleiding HBO-communicatie werkte ze als communicatieadviseur bij de overheid, zowel provinciaal  als  in gemeenten, in de energiesector bij NAM en in de windenergie,  en in twee ziekenhuizen in Ede en het UMCG.Ze is getrouwd met Peter, heeft twee dochters Ellen en Susan en woont in Haren.

Hoe kwam je in aanraking met Humanitas?

Na het overlijden van mijn vader, nu bijna drie jaar geleden, werd ik geraakt door wat er mis ging in de communicatie rondom zijn zorg. Ik bedacht toen dat ik in mijn werk dichter bij mensen wilde staan en deed de post HBO-opleiding tot mantelzorgmakelaar in 2018/2019. Begin 2019 meldde ik me aan als vrijwilliger bij Humanitas om zo praktijkervaring op te doen als ondersteuner mantelzorg.

Wat houdt die ondersteuning in?

Ik kan mantelzorgers een luisterend oor bieden. Ze komen spontaan langs tijdens het spreekuur, of ik nodig ze uit. Ook bel ik mantelzorgers op. Verder organiseren we lotgenotengroepen voor mantelzorgers van familieleden met dementie. Wat mensen voelen, wat hen bezig houdt, delen ze met elkaar in de groep. Ze praten daar met gelijkgestemden. Vaak zijn ze heel eenzaam in het contact met anderen.

Wat valt je op in dit vrijwilligerswerk?

Mensen die zorgbehoevend zijn blijven  tegenwoordig doorgaans langer thuis wonen waardoor ze meer ondersteuning van mantelzorgers nodig hebben.  De kans op overbelasting voor deze mantelzorgers is aanwezig. Vanuit het Steunpunt Mantelzorg bieden wij hen een luisterend oor of kunnen wij hen verder helpen met praktische informatie en ondersteuning.

Mooie samenwerking  met WIJ


De Mantelzorgwaarderingskaart die we uitgeven biedt ons ook mogelijkheden om mantelzorgers even te spreken. Komen ze bijvoorbeeld de verrassingscoupon verzilveren, dan heb je toch even een moment om te horen hoe het gaat. Omdat ik het spreekuur doe op een WIJ-locatie kan ik ook direct doorverwijzen naar een WIJ-medewerker of advies inwinnen. Andersom weten WIJ-medewerkers mij ook te vinden. Dat is een mooie samenwerking!