Groningen

Levensverhaal Dick Schilthuis

Dick Schilthuis, die moeite heeft met lezen en schrijven door een ernstige vorm van dyslexie, heeft  een boek geschreven! Weliswaar niet helemaal alleen, nee, hij heeft bij het schrijven en vormgeven van zijn levensverhaal hulp gehad van Louise Duipmans. Zij is als vrijwilligster verbonden aan het project “Levensverhaal” van Humanitas Groningen. De graficus Albert Timmer heeft voor het boek een speciaal lettertype gebruikt om het lezen voor mensen met dyslexie makkelijker te maken.

“Het enige dat ik vraag is begrip, geen medelijden”

Dick Schilthuis, die moeite heeft met lezen en schrijven door een ernstige vorm van dyslexie,  heeft  een boek geschreven! Weliswaar niet helemaal alleen, nee, hij heeft bij het schrijven en vormgeven van zijn levensverhaal hulp gehad van Louise Duipmans. Zij is als vrijwilligster verbonden aan het project “Levensverhaal” van Humanitas Groningen. De graficus Albert Timmer heeft voor het boek een speciaal lettertype gebruikt om het lezen voor mensen met dyslexie makkelijker te maken.

Het boek is nu gepubliceerd omdat Dick aan anderen wil vertellen hoe de dyslexie van grote invloed was op zijn leven.

“Als ik bijvoorbeeld een leesbeurt kreeg, had ik het van tevoren al Spaans benauwd. Ik probeerde voor mijzelf de bladzijde te lezen die ik dacht te krijgen. Het hielp nooit. En dan werd het mijn beurt. Mijn hoofd werd vuurrood. Het lezen ging slecht en soms las ik dingen die er niet stonden. Voor mijn klasgenoten was dat een reden om mij uit te lachen. “Laat maar”, zei de meester. “Dit wordt niets. De volgende mag verder lezen”.

Dick kwam niet graag met zijn probleem naar buiten, hij moest vaak allerlei uitvluchten verzinnen tijdens zijn werkzame leven als ondernemer om zijn handicap te verbergen. Toen zijn vrouw Anneke ernstig ziek was en hij veel thuis moest blijven, heeft hij in een aantal cahiers zijn problemen van zich
afgeschreven en zijn levensgeschiedenis verteld. Het uiteindelijke resultaat ligt nu in enkele boekwinkels in Groningen en Haren onder de titel: “Op weg met Dick, een blik op dyslexie”.

Het is een boeiend en humoristisch verhaal geworden over zijn  leven in Groningen vanaf 1945.  Hij vertelt over zijn jeugd en werkzame leven als directeur van zijn groothandel voor garages, wegtransport en industrie. Dick hoopt dat zijn boek als voorbeeld kan dienen voor mensen die net als hij dyslectisch zijn.

Op 19 januari 2017 presenteert hij zijn boek in de Openbare Bibliotheek in Haren van 12.00  tot 13.00 uur.

Meer informatie over Levensverhaal

Tekst: Mare de Weger

Terug naar het nieuwsoverzicht