Groningen

Lezing suïcidepreventie succesvol

‘Denk je weleens: van mij hoeft het niet meer?’

Donderdagavond 14 september hebben Anne Gietema (coördinator scholing en training suïcidepreventie Lentis) en Peter Steurman (ervaringsdeskundige) een lezing gegeven voor Humanitas vrijwilligers over suïcidepreventie. ‘Het taboe voorbij’ was de film die werd vertoond tijdens de bijeenkomst. In de film werd er inzicht gegeven over het gevoel niet meer te willen leven. En hoe ga je dan om met iemand die het leven niet meer ziet zitten?

In gesprek gaan
Je kunt niet iemand dwingen om gelukkig te worden, maar je kunt wel met mensen in gesprek gaan hierover. Ga het gesprek aan, neem de tijd en stel vragen. Met een eerlijke vraag zonder oordeel kan iedereen een verschil maken. Ook kan men terecht op 113.nl. Dit is een informatieplatform over Zelfmoordpreventie; er wordt online laagdrempelige hulp geboden en telefonische hulpverlening. Hier kan iedereen terecht voor vragen die op wat voor manier met suïcide te maken heeft. Met zijn allen kunnen we elkaar helpen om uiteindelijk het aantal suïcides terug te dringen.

Geslaagde avond
Er was een grote groep van bijna 50 vrijwilligers aanwezig vanuit veel verschillende projecten. Na afloop konden de vrijwilligers met elkaar in discussie gaan over het onderwerp. Kortom, een geslaagde avond.

Terug naar het nieuwsoverzicht