Humanitas gaat weer open

De deur staat al op een kiertje 

Het Humanitas-pand is weer open, al is het nog op beperkte schaal. 
Maar we kunnen nu wel weer meer voor je doen.
Vrijwilligers ontmoeten kan weer, buiten of bij je thuis. Op afspraak kun je bij ons langskomen. 
We denken met jou mee in jouw situatie. We zijn telefonisch en per mail bereikbaar via het Meld- en Informatiepunt (MIP) tijdens kantooruren op 050-312 60 00 of mip.groningen@humanitas.nl

Drukte bij het Meld en Informatiepunt (MIP)

Het is nog steeds druk bij het virtuele MIP! De MIP-vrijwilligers behandelen de mail, beroepskrachten zitten bij toerbeurt aan de telefoon, meestal vanuit huis. Er wordt de hele dag door gebeld, door hulpvragers en vrijwilligers, verwijzers, en door collega’s van andere afdelingen. We zijn goed bereikbaar en kunnen eigenlijk iedereen helpen of verwijzen.

 Een indruk van een dagje MIP:

•             ik hou het niet in mijn eentje vol met mijn dementerende partner

•             mijn vrijwilliger van de Thuisadministratie is ernstig ziek, wie helpt mij nu?

•             ik ben rolstoelgebonden, wie helpt mij met mijn tuintje?

•             ik bied mij aan om boodschappen te doen en zieke mensen te bellen.

•             ik zoek huisvesting in Groningen, hoe pak ik dat aan?

•             hoe houd ik eigenlijk 1 ½ meter afstand?

•             ik moet mijn belastingaangifte invullen

Hulpdienst op volle toeren
Meteen vanaf het begin van de crisis draaide de Hulpdienst op volle toeren

In de afgelopen maanden kon de Hulpdienst alleen aanvragen voor boodschappen en vervoer aannemen. Maar nu is er weer meer mogelijk. Bijvoorbeeld een tuinklus.
Voor klussen binnenshuis maken we een voorbehoud. Niet alle vrijwilligers voelen zich hier prettig bij.  Het kan dus moeilijker worden hiervoor iemand te vinden.
Voor we een klus aannemen bellen we eerst met aanvrager en de vrijwilliger om de coronarichtlijnen van het RIVM  door te nemen. Meer over de Hulpdienst

 

Telefonisch spreekuur Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen (MBV)
MBV heeft een telefonisch spreekuur voor deelnemers. Daar wordt steeds meer gebruik van gemaakt. Voor vluchtelingen is dit ook een heel lastige en ingewikkelde periode. 

Spreekuurtijden:

Op maandag van 14.00 tot 16.00 uur via 050 - 311 40 21
Op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur via 050 -311 48 97
Op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur via 050 - 311 48 97
Op donderdag van 14.00 tot 16.0 0uur via 050- 311 40 21

MBV is ook bereikbaar via vlc.groningen@humanitas.nl

Belmaatjes
Onze vrijwilligers kunnen nog niet in alle gevallen lijfelijk contact hebben of  op bezoek komen. Maar ze houden wel contact, via telefoon, WhatsApp of Skype. Een groep ‘belmaatjes’ staat klaar voor mensen die behoefte hebben aan een wekelijks telefoontje. Meer over belmaatjes 

Véél mantelzorgondersteuning
Mantelzorg in tijden van corona is pittig.Er komt nog meer zorg op mantelzorgers terecht. Vrijwilligers, familie en bekenden kunnen niet meer komen om de zorg even over te nemen. Dagbestedingen zijn gesloten. Het Steunpunt Mantelzorg draait volop. Zo'n 40 vrijwilligers – waaronder veel nieuwe! – zijn actief mantelzorgers aan het bellen. Dat levert mooie contacten op. Soms eenmalig om mensen even hun verhaal te kunnen laten doen. Soms koppelen we een mantelzorger aan een belmaatje, zodat ze vaker kunnen bellen met elkaar. Meer informatie bel 050- 312 60 00 of steunpuntmantelzorg.groningen@humanitas.nl

Taalondersteuning: Digi-taalmaatje
Ook bij Taalondersteuning wordt van alles gedaan om bestaande koppelingen tussen vrijwilligers en deelnemers in stand te houden. Taaloefeningen worden gedeeld via mail, telefoon of beeldbellen. En nieuwe taalkoppels komen digitaal tot stand. We helpen de koppels digitaal op weg in een driegesprek via beeldbellen.

Opvoeden & Opgroeien
Best lastig nu, om de maatjescontacten met kinderen en jongeren door te zetten nu je elkaar niet ontmoeten kan. Vrijwilligers houden zo goed mogelijk contact, via telefoon en WhatsApp. Voor gezinnen kunnen vrijwilligers soms veel betekenen, al is het maar om te zorgen dat ouders even stoom kunnen afblazen. Sommige voorleesvrijwilligers brengen boekjes langs of lezen al (beeld)bellend voor.

Géén kindervakantieweken,maar...
Met pijn in het hart heeft Humanitas Noord besloten om de kindervakantieweken en de JMZ-vakantieweekvoor jonge mantelzorgers niet door te laten gaan. Juist nu kinderen het zo nodig hebben! Maar we zijn druk bezig om een alternatief te vinden. 

Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg gaat door
Het project Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg gaat door. Dit kan zowel thuis als in hospice Gasthuis Groningen. In het Gasthuis krijgen vier terminaal zieke gasten nog dagelijks alle aandacht en zorg van vrijwilligers. Een deel van de vrijwilligers behoort tot de risicogroepen en moet om die reden thuisblijven. De compassie is groot; de overgebleven vrijwilligers vullen met elkaar de gaten in het rooster. Ook heeft een groep vrijwilligers samen meer dan 200 mondkapjes genaaid. Zo blijft iedereen bij het Gasthuis betrokken.

Humanitas werkt samen  
Juist nu heel veel mensen willen helpen en er allerlei nieuwe initiatieven ontstaan is het belangrijk om goed samen te werken en al die hulp op elkaar af te stemmen. Want mensen moeten die hulp wel weten te vinden! Zo is Humanitas verbonden aan Heel Groningen Helpt, een initiatief dat het grote hulpaanbod in de stad wil verbinden. Ook Link050 verbindt, door gezamenlijke Alvast Bedankt advertenties in de Groninger Gezinsbode en de Whapp van Wehelpen. We doen aan al deze initiatieven mee, en blijven ondertussen herkenbaar als Humanitas.

Durf om hulp te vragen!
Woorden van wethouder Inge Jongman in het filmpje van OOG TV. Daarin komt ook een deelnemer van Humanitas aan het woord. Bekijk het filmpje op YouTube

 

Terug naar het nieuwsoverzicht