Groningen

Dementievriendelijke wijk

Organisaties geven startschot voor ‘Dementievriendelijke Wijk’

Hoe kun je het beste omgaan met iemand die dementie heeft? De familie Blom, theatermakers en psychologen, maakten met Dag Mama een indrukwekkende theatervoorstelling, gebaseerd op eigen ervaringen in de ouderenzorg. Met de programmering van deze voorstelling op het festival Let’s Gro vragen Gemeente Groningen, Humanitas, Alzheimer Nederland afdeling Groningen, Rode Kruis studentendesk en WIJ Groningen gezamenlijk aandacht voor de ‘Dementievriendelijke Wijk’.

In de voorstelling zien we dochter Sarah, die worstelt met gevoelens van ongeduld en schuld naar haar dementerende moeder. En we zien de eenzaamheid van moeder, die niet kan delen wat in haar leeft en die zoekt naar veilige ankers. De makers, zelf werkzaam in de ouderenzorg, geven belangrijke inzichten en handvatten hoe we kunnen aansluiten bij de belevingswereld van mensen met dementie. De twee voorstellingen op Let’s Gro waren in een mum van tijd uitverkocht.

Vergrijzing

Dementie is doodsoorzaak nummer 1. Door de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie, maar ook getroffen partners, familie en andere mantelzorgers, alleen maar groter worden. Daarom is het goed om te weten welk gedrag wel en niet helpt. Hoe we patiënten meer zekerheid en vertrouwen kunnen bieden in voor hen verwarrende wereld. En hoe we kunnen omgaan met onze eigen gevoelens van onmacht en frustratie, als we geconfronteerd worden met een dementerende geliefde.

Samenleving

Wethouder Roeland van der Schaaf: “Ik schrik van de cijfers. Dementie is nu volksziekte nummer 1. Dit heeft veel impact op de samenleving. We krijgen allemaal met dementie te maken. Het is goed om hier samen over te praten op wijk- en buurtniveau. De gemeente kan hier de randvoorwaarden voor scheppen. Groningen wil een sociale stad zijn waar verbinding centraal staat.”

Vertrouwen

We hebben iedereen nodig als we goed willen omgaan met mensen met dementie. Niet alleen professionals en andere mantelzorgers, maar ook buurtbewoners, wijkagenten, winkelmedewerkers, het verenigingsleven. Daarom willen de betrokken organisaties ook op wijkniveau aandacht voor dementie creëren. Want er valt een wereld te winnen als we weten hoe we hier beter mee kunnen omgaan.

Samen Dementievriendelijk

Op de site www.samendementievriendelijk.nl staan online tips en trainingen die iedereen kan gebruiken. Daarnaast biedt samendementievriendelijk.nl trainingen aan teams zoals bijvoorbeeld winkelpersoneel, telefonische klantenservice en buurthuizen. Ook geeft de organisatie maatwerk voor trainingen waar praktijkervaring een rol speelt. De trainingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

De foto's zijn gemaakt door Erik Brand.

Terug naar het nieuwsoverzicht