Groningen

Van oorlogsvluchteling tot zelfstandig ondernemer in Nederland

Burgemeester Pieter Broertjes opende eerste EKO-gecertificeerde döner/kiprestaurant van Nederland

Op donderdag 9 februari opende burgemeester Pieter Broertjes het eerste EKO-gecertificeerde döner/kiprestaurant van Nederland. Twee voormalig Syrische oorlogsvluchtelingen zijn de trotse eigenaar van dit restaurant, genaamd ‘Royal Food Hilversum’. Een in Nederland uniek concept, begeleid door het Project Inspiratie Programma (PIP) in samenwerking met Humanitas Groningen Stad en de Triodos Bank.

Eind november 2013 kwamen de jonge ondernemers Zaher en Arabi naar Nederland. Ze zijn gevlucht uit het oorlogsgebied Syrië, op zoek naar veiligheid en een beter bestaan. Slechts enkele jaren later maken zij hun droom waar en zetten ze - volledig ingeburgerd - de stap naar een nieuw maatschappelijk en zonnig leven. De start van het restaurant trekt de heren en hun gezinnen uit het leven van de bijstand en zet ze direct in hun kracht: Zelfstandig ondernemen!

EKO
Met een gevarieerde ‘duurzame’ menukaart is ‘Royal Food Hilversum’ het eerste en enige EKO-gecertificeerde döner/kiprestaurant van Nederland. De kaart biedt uitsluitend gerechten volgens het zilveren EKO-keurmerk; gerechten met minimaal 50% biologische ingrediënten. Het restaurant draagt hiermee bij aan een beter leefmilieu en een gezonder eetpatroon in Nederland. Kijk hier voor meer informatie over het EKO-keurmerk.

Project Inspiratie Programma
Dit in Nederland unieke project wordt begeleid door het Project Inspiratie Programma (PIP), opgezet door organisatiebureau LOMAX, in samenwerking met de gemeenten Hilversum en Leeuwarden, Humanitas, het EKO-Keurmerk, Triodos en diverse zakelijke samenwerkingspartners. Projectleider Theo Huizing van LOMAX: “Binnen de groep statushouders in Groningen bleek veel animo voor het (MKB-)ondernemerschap. PIP helpt daarbij proactief met een keur aan professionals. Hierdoor zijn de financiële risico’s kleiner en worden er meer kansen benut. PIP inspireert en begeleidt allereerst statushouders. Maar ook andere, moeilijk financierbare MKB-ers (vaak ook nog eens met een aanzienlijke afstand tot de arbeidsmarkt), kunnen begeleid worden bij het starten van een eigen bedrijf, of het overnemen van een bestaand bedrijf. Inmiddels zijn we in gesprek met diverse gemeenten in Nederland voor vervolgprojecten. Door PIP worden de bestaande regels in Nederland geïntegreerd in een zeer verantwoord zakelijk kader.”

Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen
PIP is onderdeel van MBV, waarbij vluchtelingen die vanuit een AZC worden geholpen om zich in Groningen te vestigen.

Terug naar het nieuwsoverzicht