Groningen

Geslaagde boottocht Mooie Middag Maatjes

Zaterdag 1 juli, rond 08:15, verzamelden zich een groep kinderen met ouders en maatjes bij Station Groningen. Ze hadden elkaar nog niet eerder gezien, dus een beetje verlegen en timide stelde iedereen zich aan elkaar voor. Natuurlijk was er ook enige spanning voor wat ging komen. Inmiddels stond het busje al klaar voor vertrek. Op naar Haven Roodehaan!

Net als vorig jaar heeft de Provincie Groningen het samen met Groningen Seaports mogelijk gemaakt dat een groep kinderen een dag op een schip mag varen. Een fantastisch gebaar, waarvoor wij ze ook zeer dankbaar zijn. Vorig jaar werd er op het vlaggenschip De Voorwaarts oorwaarts gevaren, maar deze is helaas uit de vaart gehaald. De organisatie heeft echter een goed alternatief kunnen regelen, namelijk De Babbelaer.

In Roodehaan lag de Babbelaer al klaar. Kapitein Cock en Kapitein Jan (ja, twee kapiteins op één schip kan toch) heetten iedereen welkom en hielpen de kinderen aan boord. Intussen werd er ook allerlei lekkers aan boord geladen, het zou ons aan niks ontbreken!


De Babbelaer

Eenmaal aan boord, heeft kapitein Cock kort iets over de boot verteld en over hoe het tegenwoordig werkt als je bij een brug aankomt. Iedereen luisterde aandachtig, was geïnteresseerd en sommigen hadden nog een vraag. Daarna konden we los!

De kinderen, die een uur geleden nog amper een woord durfden te zeggen, kwamen los en speelden spelletjes met elkaar of liepen over het schip. Een aantal mochten zelfs even sturen. Ondanks dat het weer nog niet optimaal was, kon je ze zichtbaar zien genieten. Intussen kwam ‘matroos’ Ciska langs met koffie, thee, sapjes en heerlijke koeken!


Kapitein Cock

Het schip voer via het Lauwersmeer richting Lauwersoog. Voor een ieder die een bootje heeft of eens wil varen, is deze route een echte aanrader. De rust, de natuur, het uitzicht. Je komt er helemaal weer tot rust en de regen kon dat gevoel ook niet bederven.

Voor de kinderen was het wel fijn dat er ook een overdekte ruimte op het schip was, waar zij af en toe (sommigen meer dan anderen) even konden opwarmen en konden gamen of een spelletje memory konden spelen. En ik moet zeggen, het was dan wel een spelletje, fanatiek waren ze zeker!

Zoals gezegd zou het ons aan niks ontbreken. Zo rond 12:30 was het lunchtijd. Ciska was samen met een aantal kinderen druk bezig geweest in het kombuis, resulterend in heerlijke soep, broodjes knakworst en andere rijkelijk belegde broodjes waar we met zijn allen lekker van konden smullen. Varen maakt hongerig!

Aangekomen in Lauwersoog, stond ons een verrassing te wachten. Uit de sluizen kwamen namelijk twee ribs aangevaren. Helemaal een verrassing was het niet, maar de kinderen werden wel meteen erg enthousiast. Overigens niet alleen de kinderen, ook de volwassenen konden niet wachten de zee op te gaan. Want op de Waddenzee gingen beide ribs pas echt los! Met snelheden van richting de 50 k/u vlogen de speedboten over de golven, tot groot plezier van iedereen. Erg werd dan ook veelvuldig ‘harder, harder!’ geroepen. Dit was aan kapitein Rob en nog een kapitein Jan wel toevertrouwd.


Één van de twee ribs

En alsof dit nog niet genoeg glimlachen had opgeleverd, begon het zonnetje ook eindelijk te schijnen.

Dus weer terug op de Babbelaer, konden we nu lekker onderuit hangend genieten van het weer, goed gezelschap en natuurlijk een hapje en een drankje. Intussen vlogen de kinderen steeds voorbij nadat ze hadden ontdekt dat ze via een opberghok in de kombuis konden komen. Het was leuk om leuk om de kinderen zo te zien genieten, uiteindelijk was deze tocht ook voor hun georganiseerd.

Vanuit Lauwersoog voer de boot naar Dokkum Nieuwe Zijlen, waar de buschauffeur ons al stond op te wachten. De kapiteins en hun matroos werden hartelijk bedankt voor de service en gastvrijheid. In de bus werd nog gezellig nagepraat en door sommigen even de oogjes dicht gedaan. Het was een topdag!

Via deze weg willen wij Patrick Brouns van de provincie Groningen en Harm Post van Groningen Seaports bedanken voor de organisatie. Volgend jaar weer!?

Meer weten over het project Mooie Middag Maatjes? Je vindt het hier

Terug naar het nieuwsoverzicht