Groningen

Geslaagd 'stadsgesprek over eenzaamheid'

Geslaagd Stadsgesprek over Eenzaamheid

Zo’n 40 stadjers kwamen af op het stadsgesprek over eenzaamheid op 27 september. Een bijzonder open gesprek over wat het betekent om je eenzaam te voelen. Heel persoonlijke verhalen, herkenbaar en enorm verschillend tegelijkertijd. Eenzaamheid heeft vele gezichten.

Theatergezelschap Fool Colour toonde met ‘LUCHT’ een aantal treffende portretten van eenzaamheid. “Eenzaamheid betekent niet dat ik alleen ben, maar het is het gevoel dat het niemand wat uitmaakt hoe het met mij gaat. Ik ben LUCHT voor iedereen.”

Best spannend, een stadsgesprek over een taboe als eenzaamheid. Toch hoefde gespreksleider Anita Pepping geen moeite te doen om het gesprek gaande te houden. Jong en oud, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers, mensen uit de buurt en ambtenaren, allen spraken vrijuit over hoe ze eenzaamheid ervaren én hoe ze daarmee omgaan. Sommigen hadden hun eenzaamheid nooit eerder met iemand gedeeld. Alleen daarom al was het een betekenisvolle avond!

Een paar rake woorden:

¼ “Eenzaamheid is gebrek aan verbondenheid”

¼ “Ik praat niet over eenzaamheid.”

¼ “Als je er goed uitziet denken mensen dat het wel goed met je gaat, maar dat hoeft niet zo te zijn.”

¼ “Ik was altijd eenzaam. Het is niet uit te leggen zo pijnlijk is het.”

¼ “Ik kan er met mijn dochter niet over praten.”

¼ “Alleen thuiskomen is moeilijk.”

¼ “Eenzaamheid kan ontstaan door beeldvorming. Beeldvorming over jezelf en beeldvorming door anderen over jou.”

¼ “Eenzaamheid is een gevoel van gemis. Vraag is: hoe ga je met dat gemis om?”

¼ “Eenzaamheid is hoe je het zelf definieert. Een ander kan niet zeggen of dat goed is of niet. Het is heel persoonlijk.”

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht