Humanitas is het hart van de stad

Piet Mulder: Humanitas is voor mij het hart van de stad!

Op 1 september 2018 is Piet Mulder gestart als interim stadsmanager van Humanitas. Eerst voor een half jaar, maar intussen is zijn contract verlengd tot 1 januari 2020. Wie is hij? En hoe kijkt hij na 5 maanden tegen Humanitas aan? Een kennismakingsgesprek met een lekker kopje koffie, want Piet houdt van koffie.

 

Wat is de rode draad in je werkactiviteiten voordat je bij Humanitas begon?

Ik heb een opleiding verpleegkunde gedaan en voor mij was de lol in het werk om mensen wapens in handen te geven om hun situatie zo goed mogelijk zelf te regelen. Later is in mijn werk de combinatie van zorg en personeelswerk de rode draad geworden. Met personeelsbeleid kun je ook alle mensen helpen hun weg te vinden binnen de organisatie.

Wat trof je aan toen je vijf maand geleden bij Humanitas begon?

Piet, bevlogen en tegelijk heel serieus: Een heel leuk team met warme mensen en heel veel collegialiteit! Ik merkte wel dat er in de voorgaande periode veel was gebeurd. En in diezelfde periode waren er ook diverse wisselingen in het bestuur geweest. Kortom de organisatie was een beetje op zoek naar stabiliteit en richting. Ik voelde me meteen zeer welkom en er was genoeg te doen!

Hoe ben je te werk gegaan?

Ik vind het heel belangrijk dat mensen de vrijheid voelen om bij me binnen te lopen. Ik heb daarom eerst geinvesteerd in individuele gesprekken met alle beroepskrachten. Op een maandag ben ik begonnen. Binnen enkele weken had ik met iedereen een goed kennismakingsgesprek gehad. Daarmee is een basis gelegd. En het was najaar, dus het was hoog tijd dat er een werkplan voor 2019 kwam voor de ongeveer 30 projecten van Humanitas. Ik ben blij dat de gemeente – een heel stevige partner van ons – tevreden was met dat werkplan. Zowel wat de inhoudelijke kwaliteit betreft, als het proces. Daarna hebben we de tijd genomen om in drie workshops aan de slag te gaan met het thema arbeidsvreugde. Ik ben coach in de methode van zeven bronnen van arbeidsvreugde. Die workshops leren je om je eigen en andermans arbeidsvreugde te analyseren en het leert je dat arbeidsvreugde voor iedereen iets anders kan inhouden. Eind november dacht ik een eind op de goede weg te zijn en enig zicht te hebben op het geheel. En dan – en dat is best mooi - komen er opeens uit allerlei hoeken weer nieuwe zaken opzetten.

Waar zijn jullie op dit moment mee aan de slag?

Het draait in organisaties om vragen als hoe doen we het, wat doen we en waarom doen we het? In veel organisaties bestaan er heldere antwoorden op de eerst twee vragen, maar is het antwoord op de derde vraag  - waarom doen we dit – wat uit beeld geraakt. Bij Humanitas weten we juist heel goed het antwoord op de waarom?-vraag. De Humanitas-waarden worden als uitgangspunt breed gedeeld. Ook weten we aardig wat we doen al zijn de activiteiten in Groningen over een groot aantal projecten verspreid. Maar hoe we het doen en hoe verschillend we het doen, daar zit binnen Humanitas vaak de vraag en onbekendheid met elkaar, is mijn indruk. Daar kunnen we verder mee aan de slag.

Wat maakt dat een vrijwilliger zich een Humanitas-vrijwilliger voelt? De vrijwilligers willen vanuit Humanitas gezien en gekend worden. We moeten onze vrijwilligers niet uit het oog verliezen. Ook is het van belang goed te weten wat je wel en niet van een Humanitas-vrijwilliger mag verwachten.

Hoe kijk je naar het komende jaar?

Ik heb op dit moment heel veel plezier in het werk. Mijn echtgenote zegt: Ik heb je nog nooit zo over je werk gehoord, zo vol van verhalen! Voor mij is dit werk: bezig zijn in het hart van de stad. De onderwerpen gaan over de stad waar ik woon en zijn relevant en ook ons pand staat letterlijk in het hart van de stad. Groningen is grootstedelijk qua problematiek, maar compact genoeg om allerlei mensen uit andere leefsferen van mezelf regelmatig tegen te komen. Dat vind ik heerlijk en daar kan ik van genieten.

 

Piet in het kort

Geboren: in de barre winter van 1963 in Bolsward

Woont: sinds zijn 18de in Groningen

Burgerlijke staat: gehuwd, 3 zo goed als volwassen zoons

Eerste baantje: zomers in de bouw

Sport: wedstrijdschaken en heeft een sportfiets waar ie te weinig op rijdt

Muziek: speelt zelf piano en accordeon en houdt als discofreak van KC and the Sunshine Band en Hot Chocolate

Boek: iets over kunstgeschiedenis

Film: Stan & Ollie, een verplichte film voor de Laurel & Hardy-liefhebber

Guilty pleasure: Coca Cola met paprika chips, echt goddelijk!

Humanitas: voor mij het hart van de stad! 

 

Chris Vogelzang

Terug naar het nieuwsoverzicht