Groningen

Humanitas doet mee met Taal & Toekomst

Humanitas doet mee met Taal & Toekomst

Humanitas Groningen is gestart met een nieuw project: Taal & Toekomst. Met dit project wil Humanitas jonge anderstaligen van 16-25 jaar helpen met het vormgeven van hun toekomst. Taal & Toekomst is een initiatief van “Het Begint met Taal”. Na een succesvolle pilot wordt het project nu landelijk uitgerold. Humanitas Groningen start met 10 trajecten.

Wat is Taal & Toekomst?

Veel jonge anderstaligen hebben vragen over het vinden van een geschikte opleiding of baan. Om hen hiermee te helpen is Taal & Toekomst ontwikkeld. Het is een praktisch taalcoachprogramma waarin de jongeren werken aan hun taalvaardigheid. Vergroten van de taalvaardigheid is gericht op het vinden van een geschikte opleiding of werk. Dit kan bijvoorbeeld door een sollicitatiegesprek te oefenen of te leren hoe je jezelf moet presenteren.

Taal & Toekomst richt zich op jonge anderstaligen in de leeftijd van 16-25 jaar. De jongeren moeten minimaal een taalniveau hebben van A2 om mee te mogen doen en gemotiveerd zijn om te werken aan hun toekomst. Via een-op-een taalcoaching en twee groepsbijeenkomsten krijgen zij dan in een traject van 20 weken de mogelijkheid om te werken aan hun leerdoel en de taal te oefenen die daarbij past. In de groepsbijeenkomst leren de jongeren elkaar kennen en wisselen zij ervaringen uit. In de afsluitende bijeenkomt worden de behaalde resultaten gevierd.

Speciaal voor dit traject is een digitale tool ontwikkeld waarin de voortgang van de deelnemers geregistreerd en gemonitord kan worden. Dit vergroot de kans op succesvolle afronding.

Taal & Toekomst landelijk uitgerold

Taal & Toekomst is ontwikkeld door Het Begint met Taal samen met de taalvrijwilligersorganisaties Gilde SamenSpraak Leiden, Bibliotheek Oostland, Stichting Piëzo en Taal doet meer. Zij hebben in de vorm van een pilot al ruim 50 koppels succesvol begeleid. Resultaten van deze pilot zijn dat:

  • de jongeren zich zelfverzekerder voelen
  • zij taal in de praktijk makkelijker spreken
  • er mooie contacten zijn ontstaan tussen nieuwkomers en vrijwilligers.

Deze positieve resultaten hebben ertoe geleid dat het ING-fonds in de komende twee jaar 100 Taal & Toekomsttrajecten gaat meefinancieren. De 100 trajecten zijn inmiddels uitgezet in verschillende delen van het land. Humanitas Groningen doet mee omdat dit project mooie aanvulling is van ons taalaanbod.

Lees hier meer

Taalcoachplus gezocht

Lijkt het je leuk om een anderstalige jongere te helpen met de Nederlandse taal gericht op studie, stage of werk? En wil je meer dan alleen taal oefenen voor een examen? Word dan taalcoach bij het project Taal & Toekomst. Bekijk de vacature.

Terug naar het nieuwsoverzicht