Groningen

Humanitas viert lustrumfeest taalcafé

Het taalcafé van Humanitas Groningen stad bestaat vijf jaar en dat werd gevierd. Op donderdag 13 oktober waren er in de tuinzaal bij Humanitas verschillende vrijwilligers en deelnemers aanwezig om gezamenlijk het lustrumfeest te vieren. Ook wethouder Matthias Gijsbertsen was er om zijn lof voor het taalcafé uit te spreken. DJ Kaan Taprak zorgde er met vrolijke wereldmuziek voor dat na het officiële gedeelte de voetjes van de vloer gingen.

Het taalcafé: een steuntje in de rug
Het taalcafé begon vijf jaar geleden als een initiatief om immigranten in de stad Groningen op laagdrempelige wijze in contact te brengen met mensen die Nederlands spreken. Inmiddels is het taalcafé uitgegroeid tot een vaste waarde binnen het taalcoachproject. Naast de wekelijkse bijeenkomsten in de tuinzaal worden er ook fiets- en zeiltochten georganiseerd, zijn er themabijeenkomsten over grammaticale onderwerpen, is er een bibliotheek waar de deelnemers boeken kunnen lenen en is er een keer per jaar de Zomerweek. Dit alles om elkaar te ontmoeten en te helpen de Nederlandse taal te leren.

Herinneringen ophalen
Sina van Os is als vrijwillig coördinator al sinds het begin betrokken bij het taalcafé. Tijdens het lustrumfeest stond ze stil bij de oprichting van het taalcafé en haalde ze herinneringen op. Daarbij vergat ze niet om ook de vrijwilligers van het eerste uur te bedanken. Sina: “Het is een voorrecht om mensen uit zoveel nationaliteiten te kunnen ontmoeten en de mensen die dat nodig hebben zo een steuntje in de rug te kunnen geven.”

Bevlogen inzet vrijwilligers
Namens het bestuur van Humanitas sprak manager Renée Blaauw enige lovende woorden. Zij overhandigde het vrijwilligersteam een passend cadeau: een doos met een zoete inhoud voor bij de koffie en thee. De wethouder speldde zij een button op met de tekst: “Ik spreek graag Nederlands.” Deze button roept op om Nederlands te spreken met mensen die de taal nog niet goed beheersen. De wethouder richtte ook kort het woord tot de aanwezigen. Hij prees de bevlogen inzet van de meer dan 500 vrijwilligers binnen het taalcoachproject, noemde deze bijzonder en hard nodig nodig en gaf aan dat hij zelf ook graag vrijwilliger zou willen zijn bij Humanitas. Na deze mooie woorden was er taart en muziek. Het feest werd swingend afgesloten.

Meer informatie
Het taalcafé is elke donderdagmiddag bij Humanitas geopend van 15:00 tot 17:00 uur. Meer weten over het taalcafé? Kom dan eens langs voor een kop koffie, een praatje in het Nederlands of een spelletje. Of neem contact op met het Meld- en Informatiepunt (MIP) van Humanitas. Telefoon: 050-3126000. E-mail: mip.groningen@humanitas.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht