Humanitascafé

'Als je denkt dat iets gaat lukken, zie je mogelijkheden. Als je denkt dat iets gaat mislukken, zie je obstakels'

Stress heb je nodig
In het eerste, overvolle Humanitas café van 2020 heeft neuropsycholoog Jolant van den Haspel aan de vrijwilligers uitgelegd waarom stress noodzakelijk is in ons dagelijks bestaan. Stress is in eerste instantie bedoeld als hulpmiddel om evenwicht te herstellen. In een helder betoog nam Jolant ons mee naar de werking van het brein; hoe functioneren onze hersenen en wat gebeurt er wanneer we te veel stress ervaren. Dat kan ziekmakend zijn. Onze hersenen kunnen niet meer creatief denken en het probleemoplossend  vermogen is dan beperkt. De mate van stress bepaalt de ‘kleur’ van je waarnemingen, herinneringen en toekomstverwachtingen.

Goed nieuws
Hartcoherentie betekent regelmaat in de variabiliteit van het hartritme. De tijdsperiodes tussen twee opeenvolgende hartslagen zijn nooit gelijk. Er zit een variatie in, die in regelmaat kan verschillen. Bij stress is de variatie in het hartritme onregelmatig (lage hartcoherentie). Bij evenwicht is de variatie in het hartritme regelmatig (hoge hartcoherentie).

Het goede nieuws is dat er eenvoudige manieren zijn om te ‘ont-stressen’. Bijvoorbeeld door de ademhaling. Een paar keer per dag bewust ademen, vijf tellen in en vijf tellen uit, maakt dat je hartcoherentie toeneemt en de stress verlaagt. Of door ritmisch te bewegen, ga dansen.

Het motto van Jolant:
‘Als je denkt dat iets gaat lukken, zie je mogelijkheden. Als je denkt dat iets gaat mislukken, zie je obstakels.
Ook al ben je niet verantwoordelijk voor de oorzaak van stress, neem wel de verantwoordelijkheid voor de oplossing’

Meer over Jolant van de Haspel

                                    

Terug naar het nieuwsoverzicht