Interview met Melissa Tolhuis, vrijwillig coördinator project Mooie Middag Maatjes

Aan het woord is Melissa. Melissa is vierentwintig jaar. Een paar jaar geleden is zij door de enthousiaste verhalen van een vriendin in contact gekomen met Humanitas. Ze is toen begonnen als maatje bij het project Mooie Middag Maatjes.  

Dit project richt zich op kinderen en jongeren. Door het kind of de jongere te koppelen aan een vrijwilliger, een Mooie Middag Maatje, kunnen ze samen leuke dingen gaan ondernemen. Iets wat er soms in het gezin door allerlei omstandigheden niet altijd van komt.  

Na een jaar als maatje actief geweest te zijn, is Melissa vrijwillig coördinator geworden. Ze doet gesprekken bij mensen thuis om te kijken wat voor maatje het kind of de jongere nodig heeft. Gaat het om samen spelletjes doen, helpen bij huiswerk, naar het zwembad of gewoon wat kletsen?

Melissa zoekt, als ze weet wat het kind nodig heeft, een vrijwilliger die bij het kind past.  De vrijwilliger verbindt zich in principe voor één jaar, dit om ervoor te zorgen dat de vrijwilliger een vaste factor wordt in het leven van een kind.   

Melissa studeert psychologie en begint binnenkort aan haar master onderwijspsychologie. Als maatje en als vrijwilliger coördinator doet ze veel ervaring op die haar later goed van pas kan komen. Er zijn meerdere vrijwilliger coördinatoren bij Mooie Middag Maatje. Elke coördinator heeft een eigen woongebied, Melissa heeft de Oosterpark- en Korrewegwijk onder haar beheer.

Wat haar vooral aanspreekt is dat ze door bij mensen thuis te komen, in contact komt met een andere wereld dan het studentenleven dat ze goed kent. Zo ontwikkelt ze een bredere kijk op hoe mensen met dingen omgaan die ze in hun leven tegen komen.

"Ik heb geleerd dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen in een mooi, opgeruimd huis woont. Wat het kan betekenen wanneer je met weinig geld of ernstige gezondheidsproblemen je kinderen groot moet brengen. Ik vind het fijn iets voor een ander te kunnen doen en leer daar zelf ook van. Ik vind het heel bevredigend werk en kan het iedereen aanraden".

Ook het contact met de andere vrijwillige coördinatoren van Mooie Middag Maatjes maakt haar enthousiast.  De sfeer en de samenwerking binnen het team zijn heel stimulerend. Ze is dan ook van plan zolang als ze kan, door te gaan met haar werk voor Mooie Middag Maatjes.

Zomer 2019, tekst: Ingrid Verbeek en Ineke Wielinga

Terug naar het nieuwsoverzicht