Groningen

JMZ on tour: Denemarken

Jacquelien, onze projectcoƶrdinator Jonge Mantelzorgers, is naar Denemarken geweest voor een internationaal congres over mantelzorg & vrijwilligerswerk. Uit verschillende landen van de Noordzeeregio waren mensen aanwezig. Wat hen bindt is dat ze allemaal bezig zijn met projecten die de dienstverlening en de zorg willen vernieuwen door het beter benutten van netwerken. De Europese Gemeenschap ondersteunt deze zoektocht financieel.

Vrijwilligerswerk in Denemarken
Het programma was gevuld met lezingen. Sprekers vertelden over vrijwilligerswerk in Denemarken, over de intensiteit van de zorg en de gezondheid van mantelzorgers in verschillende Europese landen en welke technologische ontwikkelingen plaatsvinden in Denemarken op het gebied van zorg & welzijn. Het viel Jacquelien op dat uit onderzoek is gebleken dat het niveau van welzijn van mantelzorgers in Scandinavische landen hoger ligt dan het welzijn van mensen die geen mantelzorger zijn. Dit vormt een groot contrast met andere Europese landen, waar het niveau van welzijn van de mantelzorger doorgaans lager is dan van personen die geen mantelzorg verlenen. 

Delen van kennis en ervaringen
Naast dat ze veel inzichten kreeg, kon er ook kennis worden gedeeld tijdens de workshop over jonge mantelzorg. Nederland is voorloper op het gebied van ondersteuning van jonge mantelzorgers. Er kon daarom veel kennis en ervaringen gedeeld worden met geĆÆnteresseerden uit andere landen. 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht