Jong en Oud zoekt senioren

Oproep: 

Ken of ben jij die oudere die een kamer beschikbaar heeft of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar: secretariaat@hannn.eu

De moderne variant van zorgen voor elkaar. Het project Jong en Oud Wonen Samen slaat twee vliegen in één klap: woningnood onder jongeren en eenzaamheid van ouderen worden verbonden.

Groningen is een van de grootste studentensteden van Nederland. Het aantal (buitenlandse) studenten neemt jaarlijks toe. Tegelijkertijd vergrijst de samenleving in hoog tempo, daardoor is steeds meer aandacht voor eenzaamheid onder ouderen. Het is nog nooit zo’n relevant onderwerp geweest als de laatste jaren.

Wetenschapswinkel UMCG, Humanitas en HANNN slaan de handen in één en lanceren het project Jong en Oud Wonen Samen. Zij zien mogelijkheid de twee vraagstukken te combineren. Het idee is dat de oudere een kamer over heeft en de jongere hier kan wonen. De oudere kan hulp gebruiken bij kleine huishoudelijke taken en staat open voor gezelschap. De jongere heeft op deze manier de mogelijkheid uit huis te gaan. Voordeel is dat ouderen langer thuis wonen op een veilige prettige manier door de bevordering van sociaal contact. Daarnaast kunnen jongeren op een rustige, betaalbare en betekenisvolle manier wonen tijdens hun studieperiode. Het is een win-win situatie op basis van wederkerigheid. 

In de zoekcriteria naar geschikte kandidaten staat met stip op één ‘de klik’. Sociaal contact is niet iets dat je kunt forceren. Je kunt mensen niet zomaar bij elkaar in huis zetten en daarmee de vraagstukken oplossen. Om dit zorgvuldig te begeleiden wordt een laagdrempelige kennismakingsbijeenkomst georganiseerd, waarin de geïnteresseerden worden uitgenodigd voor een ongedwongen kennismaking onder het genot van hapje en een drankje. De aanmeldingen van de jongeren druppelen binnen, het projectteam is nu actief opzoek naar ouderen.

De locatie is Groningen stad met een straal van max. 10 kilometer er omheen. Plan is in september 2019 de eerste match te maken voor de duur van 3 maanden. Wetenschapswinkel UMCG volgt de matches gedurende deze maanden en voert onderzoek uit gericht op de onderwerpen welzijn, welbevinden en wederkerigheid. Daarna beslissen de oudere en jongere gezamenlijk of zij met elkaar verder gaan. Uiteindelijk is het doel dat de samenwoonvorm zijn thuis vindt.

Terug naar het nieuwsoverzicht