Groningen

Kerstborrel Taalondersteuning

Kerstborrel Taalondersteuning in teken van 30-jarig bestaan

Elk jaar sluit Taalondersteuning het jaar af met een kerstborrel voor de vrijwilligers, om hen te bedanken voor hun inzet. Dit keer was de borrel extra feestelijk omdat we even stil wilden staan bij het feit dat ons taalproject al 30 jaar bestaat. Daarom hadden we ervoor gekozen om de borrel nu eens niet in de Tuinzaal van Humanitas te houden maar op een externe locatie en wel in café Havenzicht. De reacties van de aanwezigen hierop waren over het algeheel positief.

De vrijwilligers werden bij binnenkomst verwelkomd met live muziek, verzorgd door twee studenten (een pianist en zangers) die covers van bekende nummers ten gehore brachten. Wat zij uitstekend deden, hoewel niet iedereen daar oor voor had want het was druk en de meesten aanwezigen waren geanimeerd in gesprek met elkaar. Gelegenheden als de kerstborrel zijn altijd geschikt om weer bij te praten of nieuwe contacten te leggen.

De hapjes werden dit keer verzorgd door Vrouwenkracht Catering uit Vinkhuizen. Ze hadden dat werkelijk prima gedaan met onder andere wraps met falafel, gevulde eieren en Koerdische auberginehapjes. En om – op bescheiden schaal – te vieren dat wij als project al 30 jaar in de lucht zijn waren er voor de bezoekers ook gebakjes met het opschrift 30 jaar Taal.

Behalve de feestelijke hapjes en drankjes hadden we onze ‘nieuwe’ (hij is al enige maanden werkzaam bij ons) stadsmanager Piet Mulder uitgenodigd om een openingspraatje te houden. Daarna schetste ondergetekende kort de geschiedenis van het taalproject. Vanaf de start in 1987, nog onder de naam Educas met in de begintijd zo’n 35 vrijwilligers tot waar we nu staan met zo’n 450 actieve vrijwilligers en 500 deelnemers. Aanvankelijk was er alleen een-op-een begeleiding maar de dienstverlening breidde zicht geleidelijk uit tot ons huidige pakket. Tegenwoordig hebben we naast individuele taalbegeleiding ook conversatiegroepen, twee taalcafés en het nieuwe project Taal & Toekomst.

In de afgelopen 30 jaar hebben ontzettend veel vrijwilligers (jullie dus!) voor kortere of langere tijd mensen geholpen met het leren van de Nederlandse taal. Dit is van onschatbare waarde gebleken en blijft ook in de toekomst broodnodig. Daarom gaan we in het nieuwe jaar gewoon weer gezamenlijk aan de slag om anderstaligen te helpen met de taal.

Terug naar het nieuwsoverzicht