Groningen

Reflecteren op jouw leven met Levensverhaal

“Het doet wat met mensen om alles terug te halen.”

Humanitas Levensverhaal helpt mensen om het verhaal van hun leven in een mooie vorm te gieten. Vrijwilligers komen gedurende een periode van  een jaar, wekelijks bij iemand thuis om te praten over hun leven. Dit biedt iemand gezelschap en de mogelijkheid om verhalen vast te leggen. Bijzonder voor het nageslacht en betekenisvol voor de verteller.

Samen wordt gezocht naar een passende vorm om het levensverhaal weer te geven. Dit kan een levensboek zijn maar ook een lied, gedicht of fotocollage. Hieke is vrijwillig coördinator bij dit project. Zij ondersteunt vrijwilligers en maakt de koppeling tussen deelnemers en vrijwilligers. Een goede match is belangrijk omdat er een vertrouwensband ontstaat tussen beide.

Hieke vertelt: “De eerste keer dat ik in aanraking kwam met het schrijven van een levensverhaal was tijdens mijn studie godsdienstwetenschap. We kregen als opdracht iemand te interviewen die de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt. Dus mijn oma was een voordehand liggende keus. In één middag heb ik een lang interview met haar gehouden, dit leverde een mooi en interessant verhaal op. Bij Humanitas doen we dat heel anders, leerde ik later. 

“…de kans om te reflecteren op zijn of haar leven en de betekenis van bepaalde gebeurtenissen te duiden.”

De vrijwilligers nemen lang de tijd voor het verhaal wat iemand te vertellen heeft. Hierdoor krijgt de deelnemer de kans om te reflecteren op zijn of haar leven en de betekenis van bepaalde gebeurtenissen te duiden. Het doet wat met mensen om alles weer terug te halen en om daar als vrijwilliger dichtbij te staan vind ik heel bijzonder. Ik sta er altijd van te kijken wat mensen allemaal hebben meegemaakt, met of zonder oorlog, iedereen heeft wel een boeiend verhaal te vertellen.

Als vc’er ontmoet ik nog veel meer mensen die met hun levensverhaal bezig zijn of er mee willen beginnen. Ik krijg daarbij niet de kans om alle verhalen van de deelnemers te horen. Maar ik heb bij dit werk wel de gelegenheid om veel verschillende mensen te ontmoeten en te horen hoe het was om hun levensverhaal te vertellen en uiteindelijk in boekvorm in handen te hebben.”

Vrijwilliger worden?
Zou jij ook bezoek willen van een vrijwilliger om je levensverhaal te delen? Wil je meer informatie over het project? Klik hier

Terug naar het nieuwsoverzicht