Groningen

Groninger Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden

Op de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling, 15 juni 2017, maakt een bijzonder samenwerkingsverband haar bestaan bekend: de Groninger Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden.

De Lokale Alliantie in de stad Groningen is een nieuw netwerkverband. Dat is bijzonder: de zakelijke, financiële sector vindt de zorg- en welzijnssector. De deelnemers hebben als doel hun kennis en expertise te bundelen en te verbinden met elkaar. Zo willen zij komen tot een succesvolle aanpak van financiële uitbuiting van ouderen.

Toekomstwensen

De lokale alliantie bestaat momenteel uit de volgende partijen: Veilig Thuis, Humanitas, Het Kopland, ZINN, Rabobank Stad en Midden-Groningen, Senturra Bewindvoering, Trip Notarissen, Broekema.Nielsen notarissen, UMCG, ABN AMRO en TSN Thuiszorg. De organisaties hebben met elkaar toekomstwensen geformuleerd waaraan zij met elkaar zullen gaan werken. Zij zullen eerst beginnen met het opzetten van een voorlichtingspool waarin de diverse expertises vertegenwoordigd zijn en met het uitwisselen van praktische kennis en ervaringen onderling.

Financieel veilig ouder worden

De alliantiepartijen willen dat mensen in de stad Groningen zoveel mogelijk financieel veilig ouder kunnen worden. Dit initiatief vloeit voort uit het project  Ouderen in Veilige Handen waarin de gemeente Groningen pilot gemeente was. Eind 2016 speelden de leden tijdens een regionale bijeenkomst met andere geïnteresseerde organisaties het kwartetspel Thuis Pluis en vonden elkaar zo. De lokale allianties volgen op de nationale Brede Alliantie en passen hun aanpak en werkwijze aan op de lokale infrastructuur en mogelijkheden.

Jaarlijks zo’n 30.000 slachtoffers

Landelijk zouden naar schatting jaarlijks 30.000 ouderen slachtoffer zijn van financiële uitbuiting door een naaste of bekende. In de stad Groningen zou dit om minstens 350 personen per jaar gaan. Vanwege de onzichtbaarheid van het probleem, zijn deze cijfers schattingen. Uitbuiting varieert van het toe-eigenen van de erfenis tot het stiekem extraatjes pinnen van de rekening. De afhankelijkheidsrelatie tussen slachtoffer en pleger, de schaamte en onwetendheid maken dit een van de ingewikkelde taboes van huiselijk geweld.

Terug naar het nieuwsoverzicht