Groningen

Mantelzorgers in gesprek met de brandweer

Het steunpunt Mantelzorg van zowel Corpus den Hoorn, de Wijert, Helpman als de Rivierenbuurt organiseerde een voorlichtingsbijeenkomst over brandveiligheid.

De voorlichting werd gegeven door Luc Oldenhof. Hij is buurtbrandweerman in de wijken Helpman en de Wijert. In de provincie Groningen zijn er 140 beroepskrachten en 700 vrijwilligers. Je begrijpt: er is altijd wel behoefte aan iemand die gemotiveerd is om bij de brandweer te gaan. 

Brandveiligheid zou ieders aandacht moeten hebben omdat het jou kan verrassen, en dan is het levensbedreigend.

Voor mantelzorgers geldt dat zij hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben. Soms door een verstandelijke beperking. Maar vaker omdat er sprake is van een lichamelijk gebrek. Voor deze kwetsbare personen is het nog meer van belang dat de woning veilig is.

Luc vertelde over oorzaken, risico’s en maatregelen. Informatie waar iedereen baat bij heeft. Niet alleen mantelzorgers, en niet alleen de mensen waarvoor we mantelzorg verlenen. Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Na de interactieve presentatie, want er was volop de mogelijkheid om vragen te stellen, volgde een rondleiding door de kazerne. Binnen het korps zijn er verschillende auto’s die allen horen bij een specialisme: duikers, gevaarlijke stoffen, ongelukken enzovoort. We zijn niet van de glijpaal gegleden maar hebben wel even voor de paal gestaan.

Terug naar het nieuwsoverzicht