Project Met Elkaar: in contact staan op basis van gedeelde interesse

Wil je met anderen iets leuks doen? Hou je van koken en zou je samen lekkere recepten willen proberen? Vind je samen wandelen of fietsen leuk? Met Elkaar is een project van Humanitas, waarbij mensen met dezelfde hobby samenkomen. Carolien Soons is projectmedewerker en Ineke Planken is als vrijwillig coördinator betrokken bij dit project. Hoe kijken zij naar Met Elkaar?

‘Het doel is om in contact te komen met anderen’, zegt Carolien. We hebben vaak te maken met mensen die het moeilijk vinden om zelf contact te leggen, of die om een bepaalde reden in een sociaal isolement zijn geraakt en zich alleen voelen. Vandaar dat we mensen in kleine groepjes samen brengen op basis van een gedeelde interesse. ‘Samen doen’ staat centraal. Het project loopt ruim een jaar en momenteel zijn er tien groepjes actief.

Vrijwilligers als spilfunctie

Ineke is als vrijwilliger coördinator verbonden aan het project en heeft zich vanaf het begin ingezet om bekendheid te geven aan Met Elkaar. In eerste instantie intern. Vooral vrijwilligers en de vrijwillige coördinatoren hebben een belangrijke spilfunctie. Zij hebben direct contact met de deelnemers. Of het nu bijvoorbeeld maatschappelijke begeleiding vluchtelingen is, de maatjesprojecten of de taalondersteuning, voor deelnemers uit alle projecten van Humanitas kan Met Elkaar leuk zijn. We beginnen al met twee deelnemers, gekoppeld aan een vrijwilliger. “Dan is er een start”, vertelt Ineke. Wanneer er groepjes zijn gevormd, wordt er over het algemeen één keer in de twee weken afgesproken. Ook vaak in het weekend. Zo gaat men met elkaar fietsen, wandelen op zondag of koken. Ook is er een groepje dat op zaterdagmiddag spelletjes speelt.

Mensen samen brengen geeft voldoening

“Als we zover zijn dat er een groep gevormd kan worden, nodig ik de deelnemers  uit in de Globe voor een kennismakingsgesprek,” zegt Ineke. “Ik vind het leuk om te zien hoe mensen op dat moment met elkaar in gesprek gaan. Daar word ik helemaal enthousiast van!” Ze haalt er voldoening uit om mensen samen te brengen. Wanneer je werkt binnen dit project is het belangrijk dat je in staat bent om met veel verschillende type mensen om te gaan. Zorgen voor een goede sfeer is belangrijk. “Dat je mensen stimuleert en activeert,” zegt Ineke. Als vrijwilliger zorg je er ook voor dat je op tijd signaleert wanneer een groep in de praktijk niet met elkaar matcht. Momenteel ligt er een idee om te starten met een gezamenlijke bijeenkomst voor vrijwilligers. “Op die manier stimuleren we dat ook zij hun ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.”

Wil je meer informatie of jezelf aanmelden?

Met Elkaar is voor mensen vanaf 18 jaar, die graag anderen willen ontmoeten. Hiervoor zijn naast deelnemers natuurlijk ook vrijwilligers nodig. Wil je mensen helpen om hun sociale netwerk te versterken? Vind je het leuk om een groepje te begeleiden (alleen of met z’n tweeën) en heb je een hobby die je met anderen wilt delen? Meld je aan via het MIP (Meld- en Informatiepunt) van Humanitas of neem contact op via 050-3126000.

Terug naar het nieuwsoverzicht