Groningen

Nieuw bestuurslid Herman Wissink vertelt over binding met Humanitas

Nieuw bestuurslidHerman Wissink (45) woont al meer dan tien jaar in de stad Groningen. Sinds
2009 is hij als vrijwilliger intensief betrokken bij het project thuisadministratie. Binnen het bestuur gaat Herman zich als beoogd penningmeester bezig houden met de financiën. Hij vertelt: “Het inschatten van zelfredzaamheid is wat mij drijft in het werk.”

Een baan dankzij Humanitas
Na een studie personeelsmanagement vond Herman werk in de stad en verhuisde hij op zijn 25e naar Groningen. Na het kopen van een huis heeft hij zich verbonden aan de stad Groningen. In 2009 had hij een leuke baan op de klachtenafdeling van de ING. Hij kreeg de kans om als stagiair te kijken bij andere organisaties. Herman vertelt: “Waar het bij de ING om de centen draaide ging het er in de schuldhulpverlening minder commerciëel aan toe. Het sociale domein had mij te pakken gekregen, maar om in deze nieuwe branche te kunnen werken moest ik hierin werkervaring opdoen.” Hij meldde zich op een woensdag aan als vrijwilliger bij Humanitas en vond een nieuwe baan. “Door de ervaring die ik als vrijwilliger opdeed bij het project thuisadministratie zag de kredietbank het wel zitten om mij aan te nemen.”


Inzicht in de maatschappij
Herman haalt nog steeds voldoening uit het vrijwilligerswerk. “Het is dankbaar werk,” vindt hij. De ervaringen die hij opdoet bij Humanitas geven hem inzicht in de maatschappij. “Vrijwilligers die op huisbezoek gaan vinden soms plastic zakken vol ongeopende post bij mensen thuis. Die mensen zitten niet te wachten op een briefje van een overheidsinstantie. Zo bereik je de mensen namelijk niet meer. Er wordt tegenwoordig een een behoorlijk beroep gedaan op de zelfredzaamheid van mensen.” Het langdurige traject dat vrijwilligers met iemand aan gaan vindt Herman waardevol. Hij vertelt: “De hulp die Humanitas biedt is oorspronkelijk tijdelijk bedoeld, maar kortdurende hulp bieden is meestal een hele uitdaging. Er zijn veel hulpvragers die door onwetendheid in de financiële problemen blijven.”


Beoogd penningmeester
Herman is de beoogd penningmeester binnen het bestuur. Vanwege een recente herschikking van het bestuur zijn de aandachtsgebieden nog niet volledig verdeeld. Ter voorbereiding op zijn rol binnen het bestuur probeert Herman de werkwijze en organistatiestructuur van Humanitas te begrijpen. “Ik probeer in te schatten wat er op allerlei gebieden nodig is en vind het interessant dat andere afdelingen van Humanitas dezelfde uitdaging hebben.”


Zelfredzaamheid als drijfveer
De van huis uit Christelijk opgevoede Herman voelt zich verbonden aan Humanitas mede omdat het een waardenvrije organisatie is. Hij vertelt: “Humanitas laat de mensen in hun waarde. Ik heb bijvoorbeeld een goede band met een moslim die weet dat ik Christelijk ben, maar die mij als vrijwilliger bij Humanitas beschouwt als een gelijkwaardige.” Hij vindt het mooi dat er bij Humanitas alle ruimte is voor de ‘klant’ en vertelt: “De vrijwilligers bekijken per situatie hoe de organisatie op persoonlijke wijze iets voor de hulpvrager kan betekenen. Dat blijft een mooie uitdaging waarbij de hulpvrager zelf ook actief is. Het inschatten van de zelfredzaamheid en daar op inspelen is wat mij drijft in het werkt.”

Terug naar het nieuwsoverzicht