Groningen

Stadjer Jac Deen (88) schrijft zijn levensverhaal

 

Stadjer Jac Deen (88) schreef samen met Cis Harmse (vrijwilliger Humanitas) zijn levensverhaal

“Op een gegeven moment wordt het tastbaar”

De 88-jarige meneer Deen moest wel even wennen aan het idee om zijn levensverhaal op te schrijven. 'Is mijn leven daar wel interessant genoeg voor?', vroeg hij zich af. Het werd een spannende zoektocht met interessante ontdekkingen, waarbij vrijwilliger Cis van Humanitas haar uiterste best deed om het verhaal, te structureren en vorm te geven. Ze zijn er inmiddels al bijna een jaar mee bezig, maar in december van dit jaar is het boek dan echt af! Hoe komt zo’n levensverhaal eigenlijk tot stand? Vrijwilliger Cis Harmse en deelnemer Jac Deen vertellen erover.

Als Cis voor het eerst langsgaat bij meneer Deen, valt haar oog op een schilderij dat boven het tv-meubel hangt. Er staan schepen in de Noorderhaven in Groningen op. Al snel blijkt dat ze beide een speciale connectie hebben met die haven. Cis heeft lang in de Noorderhaven gewoond op een schip en Jac is er geboren.

 “Wat ik het bijzondere vind aan het schrijven van iemands Levensverhaal, is dat je samen in een leven gaat kijken” vertelt Cis. Een samenwerking die gebaseerd is op vertrouwen. De Noorderhaven was destijds een hele drukke haven, er gebeurde van alles. Jac was een klein jochie en in de haven stonden allemaal zakken graan op de kant. Je ziet het gewoon voor je, dat kleine jongetje dat daar achter die zakken probeert langs te lopen, waarbij hij uiteindelijk in het donkere water terechtkomt. Hij schreeuwt het uit en wordt vervolgens gered; Jac kon niet zwemmen. "Dat vond ik zo’n mooi beeld", zegt Cis. “En daar begint zij het boek mee", vertelt Jac. Zo verwijst hij naar het pakkende voorwoord van het boek.

Jac beschikt over veel plak- en fotoboeken. Bepaalde afbeeldingen heeft Cis ingescand, zodat deze als beeldmateriaal dienden bij het verhaal. Om het boek vorm te geven zijn ze uitgegaan van de tekst die Jac zelf al had uitgetikt. Voor Cis was dit een belangrijke basis. Om kennis te vergaren over hoe je een levensverhaal opbouwt, volgde Cis een cursus bij Humanitas. Bij het schrijven van een Levensverhaal is het belangrijk om te bedenken waarom je zo’n Levensverhaal wilt schrijven en voor wie, vertelt Cis.

Meneer Deen vroeg zich lange tijd af of zijn Levensverhaal wel wat zou worden. “Naarmate Cis enthousiaster werd, zag ik hoe het verhaal groeide. Op een gegeven moment wordt het tastbaar: ik ontving namelijk een eerste uitdraai in een ringbandje. Ja, dan wordt het wel echt!” Jac en Cis kijken met een goed gevoel terug op het proces. “Ik ben toch wel een beetje trots op mezelf”, zegt Jac.

Iedereen heeft een Levensverhaal

Wil jij ook je eigen Levensverhaal optekenen? Dat kan! Meer informatie over het project Levensverhaal is te vinden op de website van Humanitas. "We kunnen altijd enthousiaste deelnemers gebruiken", vertelt Hieke (Vrijwillig coördinator Levensverhaal). 

Tekst: Floor Hogerheijde

 

Terug naar het nieuwsoverzicht