Groningen

Logeerhuis De Opstap loopt inmiddels als een tierelier

Het huis is bedoeld voor mensen die tijdelijk zorg nodig hebben. Het ging vorig jaar van start maar kampte de eerste tijd wel eens met lege bedden. Dat is tegenwoordig verleden tijd: er is een constante stroom aanmeldingen. Een bezoek aan deze nog betrekkelijk nieuwe voorziening.

In De Opstap verblijven mensen die tijdelijk zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze net uit het ziekenhuis zijn ontslagen maar thuis niemand hebben die hen kan verzorgen. Ook kan het gaan om mensen van wie de mantelzorger even wat tijd voor zichzelf nodig heeft. De Opstap noemt zichzelf dan ook het logeerhuis voor herstel en respijt, waarbij respijt staat voor pauze en ontspanning van de mantelzorger.

Het gebouw van De Opstap staat in de Molukkenstraat in de stad Groningen, boven het Odensehuis. Er zijn vijf slaapvertrekken en er werken momenteel ongeveer 45 vrijwilligers. Je kunt drie weken in De Opstap blijven, maar iedere situatie wordt apart bekeken.

Op de dinsdag van deze tweede week van januari zijn drie gasten aanwezig. Het zijn het echtpaar Wiebi (85) en Johannes (88) Postma en Janke. Vrijwilligers Jelle en Helmi hebben deze ochtend dienst. Jelle was ik in de hal al tegengekomen. Hij haalde schoonmaakspullen uit een werkkast in de hal. Helmi houdt de bewoners in de gemeenschappelijk gastenruimte, eigenlijk een gewone huiskamer, gezelschap.

Mevrouw Postma vertelt hoe zij in De Opstap terecht kwam. “Ik moest naar het ziekenhuis voor een nieuwe knie. Maar ik wilde mijn man eigenlijk thuis niet alleen achterlaten. Hij mist zijn rechterbeen en is ook nog slechtziend. Mijn man en ik hadden bijna al met de thuiszorg afgesproken dat die een paar maal per dag langs zou komen tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis. Maar toen hoorde ik bijna tegelijkertijd van een thuiszorgmedewerker en van mijn dochter van het bestaan van De Opstap. Ik heb direct gebeld en binnen de kortste keren had ik geregeld dat zowel mijn man als ik twee weken in De Opstap mochten blijven.” De heer Postma: “Ik ben vorige week al gekomen toen mijn vrouw moest worden geopereerd. En nu hebben we samen hier een kamer. En zoals het nu staat blijven we hier twee weken.”

Janke heeft ook net een opname achter de rug. Via een contactpersoon van Lentis hoorde zij van De Opstap. “Dat leek mij wel wat want ik woon alleen en ik heb dus niemand die door de dag heen ook wat speciaal aandacht voor mij heeft. En dat is hier wel zo. En ik heb hier wat afleiding. Ik ben veel aan het lezen, ik help bij het koken en ik vind het leuk om af en toe wandelingetjes te maken met een vrijwilliger.”

Foto: Het echtpaar Postma en Janke in de gemeenschappelijke ruimte van De Opstap

Pieter Giezen is als PR-medewerker van De Opstap ook even bij het bezoek van de Seniorenkrant aanwezig. Hij vertelt over de achtergrond van De Opstap. ”Ons huis is vorig jaar januari begonnen. Het is op dit moment een proefproject van drie jaar, dat door de gemeente Groningen gesubsidieerd wordt. Ook ontvangen we donaties van andere organisaties en particulieren. In die periode wordt gekeken of De Opstap in een behoefte voorziet, en of het dus levensvatbaar is.”

De telefoon gaat. “Aha, nieuwe gasten!”, roept Pieter verheugd. Dat blijkt niet het geval. Maar het had maar zo gekund want het aantal gasten is de laatste tijd flink toegenomen. Pieter: “In de eerste week van januari waren al onze vijf kamers bezet. Die vollere bezetting ging niet vanzelf. Vorig jaar waren soms de bedden leeg. Dat kwam door een gebrek aan naamsbekendheid omdat we nog nieuw zijn. We hebben er toen alles aan gedaan om onze organisatie bekend te maken bij de thuiszorg, huisartsen, ziekenhuizen, welzijnsinstellingen, zorgkantoren etc..” Het publiciteitsoffensief heeft z’n vruchten afgeworpen want De Opstap heeft dus nu een steeds vollere bezetting.

De gasten zijn erg te spreken over De Opstap. Meneer Postma: “Het is hier heerlijk rustig, je hoort ’s avonds helemaal niks en overdag is er volop afleiding.” Mevrouw Postma: “Voor mijn operatie hoorden we al van iemand die het hier enorm naar z’n zin had gehad.” Vrijwilligster Helmi: “Was dat Henk misschien?” Ja! knikt mevrouw Postma enthousiast. Helmi lacht: “Nou, die was hier niet weg te krijgen!” “Ja, hij zei dat hij maar drie dagen zou blijven, maar dat hij dat heeft weten op te rekken tot een week”, grinnikt mevrouw Postma.

De Opstap is nog op zoek naar meer vrijwilligers. Pieter: “De 45 vrijwilligers, die we nu hebben, dat lijkt veel. Maar niet iedereen kan ook elke week standaard een dagdeel meedraaien. Dus we zoeken nog nieuwe vrijwilligers. Die hoeven trouwens geen opleiding voor verpleger of verzorgende te hebben gehad want daarvoor maken we gebruik van de thuiszorg. Het moeten wél mensen zijn die het prettig vinden om het andere mensen naar de zin te maken, dat wil zeggen een praatje met hen te houden, een spelletje of wandelingetje met hen te doen, en die bereid zijn om een stukje van het huishouden te doen. Want er moet ook worden schoongemaakt en gekookt en er moeten boodschappen worden gedaan.”

Wil je meer weten over De Opstap, ga dan naar hun website www.deopstap050.nl.

 Tekst en foto’s: Dirk Goudberg

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht