Groningen

Petitie Mantelzorgvrije week

Petitie mantelzorgvrije week zonder gedoe

Petitie: 'Mantelzorgvrije week zonder gedoe.' Teken nu!


Als mantelzorgers op vakantie willen, komen ze vaak van een koude kermis thuis bij hun zoektocht naar vervangende zorg voor hun naasten. Vervangende zorg blijkt maar beperkt beschikbaar, levert veel regelwerk op en mantelzorgers worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit moet anders, vinden het magazine Margriet en MantelzorgNL. Daarom startten zij een petitie om een mantelzorgvrije week mogelijk te maken voor alle mantelzorgers.

Teken hier de petitie

Eén aanspreekpunt

Liesbeth Hoogendijk, directeur MantelzorgNL: 'Wij willen dat er geen af- of verwijzing meer volgt als iemand vervangende zorg komt aanvragen, maar één aanspreekpunt dat het mogelijk maakt.'
'Juist mantelzorgers verdienen die mantelzorgvrije week zonder zorgen en gedoe dubbel en dwars', zegt Leontine van den Bos, hoofdredacteur Margriet. Met deze petitie willen we dat iedere mantelzorger zonder gedoe een mantelzorgvrije week kan organiseren. Dit moet te regelen zijn bij één aanspreekpunt op een eenvoudige manier. Zodat de mantelzorger zich niet ook nog druk hoeft te maken over wie het achter de schermen regelt – gemeente of zorgverzekeraar.

Landelijk aanjager respijtzorg

Eind maart overhandigen Margriet en MantelzorgNL de handtekeningen aan Clémence Ross-van Dorp, de landelijke aanjager respijtzorg. Zij gaat de komende maanden vervangende zorg in Nederland in kaart brengen en komt met een verbeterplan. De petitie roept haar op in alle gesprekken die ze voert met gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars de mantelzorgvrije week onder de aandacht te brengen en te bespreken hoe dit in de praktijk kan worden geregeld.

Terug naar het nieuwsoverzicht