Groningen

Plezier beleven tijdens Kindervakantieweek!

In de periode 28 juli tot en met 4 augustus was de eerste Kindervakantieweek voor Humanitas Groningen. Ongeveer 36 kinderen hebben een heel fijne vakantie beleefd. Hierbij een verslag geschreven door een van de vrijwilligers. 

Voorbereiding

Op zaterdag 28 juli begon voor de vrijwilligers het voorbereidingsweekend. De voorpret was groot! Een brandoefening is van groot belang en een rit door het dorp ter verkenning van de omgeving is nuttig. De feestzaal wordt met veel enthousiasme versierd. Er wordt uitgekeken naar de komst van de kinderen. 

Gaan we verhuizen?

De kinderen arriveren maandag in de ochtend. Het is alsof ze gaan verhuizen, zo veel bagage slepen ze uit de auto's. Sommige kinderen sjouwen wel 4 grote koffers mee! (Plus een grote rugtas en een vuilniszak gevuld met slaapzak en kussen.) De meesters en juffen die helpen met het tillen, sjouwen zich een breuk.

Activiteiten

's Middags gaan de kinderen, voorzien van drinkwater, op pad voor een speurtocht die hen door het prachtige museumdorp Orvelte en de bosrijke omgeving voert.

Dinsdagochtend zijn de kinderen naar zoo Bizar geweest. Dat is een dierentuin in een winkel. De slangen en spinnen zijn voor niemand eng. Alle kinderen willen graag de dieren aaien. ’s Middags gaat de groep naar een klimpark. Bij terugkomst heeft Voilà de barbecue klaar staan. De kinderen kunnen genieten van heerlijke broodjes hamburger.

Nadat ieder kind een heerlijk toetje (hoorntje van koek gevuld met bolletjes ijs, spekjes enzovoort) in de hongerige maag heeft doen belanden, vertelt een juf een spannend maar komisch verhaal. Andere juffen en een meester brengen het verhaal tot leven. De kinderen zijn zo enthousiast dat ze niet wachten tot de acteurs hun buiging hebben gemaakt. Ze stormen naar de kostuums en spelen het verhaal na.

Pret maken en gek doen

Woensdagochtend springen de kinderen na het ontbijt dol van vreugde een bus in. Ze gaan naar pretpark Duinen Zathe. De kinderen kunnen rondrijden in trapauto’s die vroeger geparkeerd stonden in het Jeugdverkeerspark. Net als toen in Assen worden de chauffeurtjes ook nu door een motoragent of een agent in een politieauto gewezen op de verkeersregels. Bijna ieder kind maakte een ritje in een luxe bolide, waarna de kleine automobilisten als beloning een rijbewijs krijgen.

Donderdagochtend voeren de kinderen opdrachten uit voor het knotsgekkespel Crazy 88. Bezweet door het rennen en het zonnige weer nemen zij ’s middags een verkoelende duik in het zwembad. Ze maken de raarste capriolen tijdens sprongen van de duikplanken.

In het kleine theater de Brandaan wordt een voorstelling gegeven door een verhalenverteller. Zijn paardjes die in de tuin staan worden flink vertroeteld.

Eten en gegeten worden

Vrijdagochtend is er een brunch in de vorm van lopend buffet: eieren, fruit, er staat van alles klaar voor de smulpapen. In de loop van de morgen worden er twee grote stormbanen opgesteld. Een stormbaan is voorzien van een bak. Met dit prachtige zomerse weer dient het als bad.

De kinderen, maar ook begeleiders, waren net van hun koud water vrees af toen het Dagblad van het Noorden het speelveld betrad. Zij waren dol benieuwd wat de kinderen deze week allemaal gedaan hebben. Wil je dit artikel lezen klik dan op deze link

’s Avonds voeren de kinderen allerlei acts op tijdens de Bonte avond. Het toneelgebeuren wordt afgesloten door de groepsleiders. Zij spelen, met de kinderen als panel, Wie van de drie? Vragen als “Wie heeft er in Japan gewoond” en “ Wie is een grote fan van Harry Potter?” zorgen voor flinke verwarring onder de kinderen. Vervolgens gaan de ‘party animals’ swingen in de disco en daarna het spel Weerwolven spelen.

Voorbij?

Zaterdagochtend vertrokken de kinderen weer naar huis. Sommigen waren met tranen van vreugde gekomen, en gingen nu met tranen van verdriet weer naar huis. Je voelt dan waar je het voor doet: het geluk wat de kinderen voelen tijdens de week.

Het is nu zondagmiddag 15:30 uur. De vrijwilligers die samen het team van week 2 vormen hebben hun voorbereidingsweekend er bijna op zitten. Ongetwijfeld verheugen zij zich op de komst van hun kinderen.

Terug naar het nieuwsoverzicht