Stef en Sammy, goede maatjes

Sammy en Stef heb ik in december ontmoet bij het kerstdiner van het Maatjes-project. Nu zitten we gezellig aan de thee en koffie in het Newscafé.

Wie zijn ze?

Op de vraag om elkaar te omschrijven geeft Sammy aan dat Stef het erg leuk vindt om dingen te ondernemen, en als hij iets niet leuk vindt dan laat hij dat duidelijk weten. Verder vindt hij het niet lastig om een gesprek met iemand aan te knopen.

Stef zegt over Sammy dat zij iemand is waar je respect voor moet hebben. Ze is gezellig en behulpzaam.

Al ruim anderhalf jaar samen leuke dingen doen

Stef en Sammy zijn inmiddels ruim anderhalf jaar maatjes van elkaar. Stef had daarvoor een ander maatje, Sammy was eerder vrijwilliger voor Jeugdsupport. Eens per maand spreken ze af om samen iets leuks te gaan doen. Stef weet altijd wel iets leuks te bedenken zoals een rondrit door de stad met paard en wagen, een bezoek aan het busmuseum in Hoogezand of een rondvaart. “Stef kent veel plekken en mensen. Hij kent alle taxichauffeurs, en maakt met iedereen een babbeltje.”   

Waardering

Voor het kerstdiner begon werden de projectcoördinatoren en Sammy in het zonnetje gezet door Stef. Hij is heel dankbaar voor alle liefde die hij krijgt door dit project. “De maatjes verdienen in mijn ogen veel meer waardering. Sammy komt altijd zelfs als zij het heel erg druk heeft. Ik was een half jaar geleden bang dat ik geen maatje meer zou hebben. Sammy kon een keer niet, ik vreesde dat zij zou stoppen en men geen nieuw maatje voor mij zou kunnen vinden” vertelt Stef.

Gezellig kerstdiner

“We vonden het erg gezellig, en hebben leuk gepraat met andere maatjes” zegt Sammy. “Ja, ik vond het alleen sneu dat ik niet zo veel aandacht heb kunnen besteden aan jou” vertelt Stef met spijt. “Joh, je had genoeg aandacht voor mij!” stelt Sammy hem gerust.

Het kerstdiner is de enige activiteit waar alle maatjes elkaar ontmoeten. De rest van het jaar spreken de maatjes met elkaar af. Dit houdt in dat ze met zijn tweeën iets leuks gaan doen. Je kunt hierbij denken aan geoaching, een lunchconcert in de Oosterpoort, naar een museum of een fietstocht. Sammy en Stef denken erover na om samen naar een spelletjesavond van Humanitas te gaan.  

Wat levert het maatjesproject op? 

“Je hebt ondersteuning nodig, er zijn mensen die jouw maatje willen worden en ondersteuning kunnen bieden, dus maak er gebruik van” adviseert Stef. “Het is erg leuk om te doen, wellicht kan het nuttig zijn voor jouw studie, en het is heel dankbaar werk. Jouw maatje waardeert het enorm dat je iets voor hem of haar doet” vult Sammy aan.  

Terug naar het nieuwsoverzicht