Groningen

Taalhuizen worden landelijk uitgerold

Het Alfa-college coördineert Taalhuizen in de wijken Oosterpark en Vinkhuizen. Zij werkt samen met onder meer Humanitas.

 

Jan is actief in de ondernemingsraad van de organisatie waar hij werkt en bij de vakbond. “De stukken die ik hiervoor zou moeten lezen, laat ik voorlezen door mijn vrouw.” Jan kan namelijk niet goed lezen en schrijven. Hij is één van de 15500 laaggeletterden uit de gemeente Groningen. Om deze mensen goed te bereiken en te begeleiden, coördineert het Alfa-college zogenaamde Taalhuizen.

Taalhuizen worden landelijk uitgerold en zijn laagdrempelige plekken waar iedereen die problemen heeft met de Nederlandse taal welkom is. Door middel van een intakegesprek wordt gekeken welk taalaanbod het meest geschikt is. Dat kunnen individuele trajecten zijn met een taalvrijwilliger, maar ook lessen bij de afdeling Educatie van een mbo-school. Het Alfa-college werkt samen met gemeente Groningen, Humanitas, Groninger Forum, Stichting Lezen en Schrijven en Noorderpoort. Stad Groningen telt inmiddels vier Taalhuizen, in de wijken Selwerd, de Wijert, Oosterpark en Vinkhuizen, waarvan het Alfa-college de laatste twee coördineert. 

Het hele interview lees je op de website van het Alfa-college.

Meer informatie over het project Taalhuizen vind je hier.

Terug naar het nieuwsoverzicht